Dziś mamy dla Was genialny przepis na szybkie, ale przede wszystkim pyszne i zdrowie śniadanie. Przyznam szczerze, że choć wiele osób próbowało mnie przekonać, nie jestem w stanie zjeść owsianki. Metodą prób i błędów próbowałam znaleźć alternatywę i oto jest - pomysł na placki z płatków owsianych.
Są niesamowicie smaczne i sycące, a także łatwe w przygotowaniu. Idealnie komponują się z dżemami, w tym z naszym ostatnim odkryciem – dżemem 100% z owoców Rokitnik od Łowicza. Było to bardzo smaczne doświadczenie i zupełnie nowy smak na naszym stole. Jeśli Wy też słyszycie o nim pierwszy raz, zdradzę Wam tajemnicę jego sukcesu!
Co to jest rokitnik?
Rokitnik to roślina, która występuje w Europie i Azji. W Polsce spotkamy ją nad Bałtykiem, tworzy gęste zarośla na wydmach i klifach. Jest mało wymagająca i bardzo odporna na warunki atmosferyczne. Owoce rokitnika są aromatyczne i soczyste, o lekko kwaśnym smaku. Co najważniejsze zawierają mało cukru, a całe mnóstwo cennej witaminy C, a także E, K i F, prowitaminę A i D, flawonoidy, miroelementy takie jak mangan, czy żelazo, oraz kwas foliowy. Jest rośliną leczniczą, która wpływa korzystnie na odporność organizmu, dolegliwości żołądkowe, działa także przeciwbólowo.
Dlaczego warto sięgać po dżem 100% z owoców Rokitnik od Łowicza?
Dżem Łowicz z rokitnikiem to 100% owoców. To dżem z pierwszej na rynku linii dżemów z funkcją prozdrowotną, a już 2 jego łyżki wspomagają nasz układ pokarmowy. Ponieważ rokitnik ma bardzo dużą zawartość witamin, względem innym roślin i owoców, warto włączyć go do diety w postaci tego pysznego dżemu.
Przepis na placki owsiane z dżemem 100% z owoców Rokitnik
Składniki na 2 porcje (mniej więcej 7-8 placków)
- 6-7 łyżek płatków owsianych
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 1 jajko
- 6-7 łyżek mleka
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- odrobina brązowego cukru
- olej kokosowy do smażenia
- płatki migdałowe lub migdały do posypania
- dżem Łowicz 100% z owoców Rokitnik TUTAJ
Jak to zrobić:
- Płatki owsiane i otręby wsypujemy do miseczki.
- Dodajemy jajko i 6-7 łyżek mleka, a także łyżkę mąki kukurydzianej. Na koniec odrobina brązowego cukru i mieszamy.
- Placki smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym (wystarczy go niewiele) - bez problemu uformujemy je dużą łyżką.
- Podajemy posypane płatkami migdałowymi (lub po prostu startymi migdałami jak dziś u nas) i z pysznym dżemem Łowicz 100% z owoców Rokitnik, który po prostu musicie wypróbować!
Już życzę Wam smacznego!:) I jak w przypadku poprzednich przepisów, czekam na Wasze wrażenia smakowe:)
Jeśli macie ochotę na pyszny gęstą zupę z pomidorową to zapraszam Was TUTAJ, a na deser i najlepsze kruche rogaliki TUTAJ.
Ona: Placki owsiane to idealny pomysł na śniadanie lub drugie śniadanie! Można je zabrać na wynos także do pracy:)
On: Potwierdzam - świetne na drugie śniadanie!:)
Ona: Zdecydowanie, takie, że ŁOOO!:))