Chyba większość z Was zgodzi się ze mną, że jedzenie jest dużą przyjemnością, a słodkości, jak sama nazwa wskazuje osładzają nam życie. Dlatego dziś mam dla Was pyszny i prosty przepis na umilenie sobie śniadania, "popołudniowej herbaty" lub kawy (według preferencji J). Jest to też pomysł na coś pysznego dla naszych gości.
Chociaż zaobserwowałam na Facebooku, że ogarnia Was smutek, ponieważ sezon na truskawki dobiega końca, ja mam dla Was świetną wiadomość! Całe mnóstwo tych pysznych owoców zostało zamknięte w słoikach z naturalnymi dżemami 100% z owoców marki Łowicz. Jego skład nie ma sobie równych - na 100g dżemu zużyto 100g truskawek, powstaje tylko z owoców i smakuje bezkonkurencyjne.
Muszę przyznać, że tradycyjny dżem truskawkowy tej marki to całe moje dzieciństwo, dlatego zdecydowanie zasłużył, żeby pojawić się na naszym blogu. Kiedyś byłam niejadkiem, a ten produkt smakował mi zawsze i smakuje do dzisiaj! Dlatego moja kochana mama zawsze mi go kupowała, a ten smak zawsze przypomina mi dawne czasy.
Dzisiaj ja z przyjemnością zaproszę mamę na herbatę i kruche rogaliki z dżemem truskawkowym. Są naprawdę przepyszne, więc bardzo polecam Wam ten przepis.
Składniki
(na mniej więcej 25 rogalików)
- 0,5 kg mąki pszennej (nieco ponad 2 szklanki)
- 200 g masła
- 2 żółtka
- 60 g brązowego cukru (mniej więcej 1/4 szklanki)
- 1 łyżka śmietany 18%
- szczypta soli
- dżem truskawkowy Łowicz 100% z owoców
(jeśli tak jak ja jeszcze nie dorobiłyście się wałka kuchennego, może skorzystać z butelki, np. po winie)
Sposób przygotowania
- Wyrabiamy ciasto, zagniatając wszystkie składniki. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny (lub na noc).
- Przygotowane ciasto dzielimy na kilka porcji.
- Zagniatamy i rozwałkowujemy, a następnie przy pomocy miski wycinamy koło. To od jej rozmiaru zależy wielkość Waszych rogalików.
- Dzielimy ciasto na trójkąty.
- Nakładamy nadzienie, czyli truskawka 100% z owoców Łowicz.
- Zawijamy rogaliki, a następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i gotowe.
- Wkładamy do piekarnika na około 20 minut i 190 stopni.
- Smacznego!
Łyżeczkę dżemu możecie dodać też do herbaty, tak jak zrobiłam to TUTAJ
A jeśli jesteście głodni, zapraszam Was na najlepszą gęstą zupę pomidorową jaką w życiu ugotowałam TUTAJ.
Ona: Ale to było pyszne!
On: Najlepsze rogaliki jakie w życiu jadłem:)
Perfekcyjne zdjęcia! Jest przepieknie!❤
Bardzo bardzo dziękujemy!
Wyglądają rąk pysznie, że błagam wyślij mi chociaż jednego, bo nie zasnę 😀
Chętnie bym Ci wysłała, ale wszystkie zjedzone! Pocieszę Cię – bardzo łatwo je przygotować, więc mega polecam!:)
Aniu zdjęcia są bajeczne! Sami robiliście? I powiedz mi, czy ja przy moich dwóch lewych rękach w kuchni dam radę? Chciałabym coś wreszcie sama zrobić. ..
Jasne, że sami. Zazwyczaj zasada jest taka – zdjęcia na których ja jestem robi Kuba, a 90% innych robię ja:) Jasne, że dasz! One są cudownie proste w przygotowaniu! Spróbuj – warto bo są przepyszne. A Kuba to nawet powiedział, że najlepsze rogaliki jakie w życiu jadł;)
Ślicznie i pysznie! A skad masz taka piękna tace drewniana?
Dziękuję:)
Tacę zrobił mój kochany tatuś:)
To już wiem, co upiekę na proszoną herbatkę z przyjaciółką. A bardzo lubimy herbatę po rosyjsku – właśnie z dodatkiem konfitury lub dżemu, więc rogaliki będą wspaniałym dopełnieniem.
No to zdecydowanie polecam! Jest pyyyysznie!;)
Wyglądają przepysznie! Może jutro postaram się je zrobić 🙂
Pozdrawiam i zapraszam w wolnej chwili,
VANILLAMADNESS.com
No mam nadzieję, że Ci się udało, bo są przepyszne!
Pysznie wygladaja! I jak zawsze swietnie podane! Oj napilabym sie kiedyś z Toba herbaty i zjadla takie pyszne rogaliki:)
Mam nadzieję, że będzie kiedyś okazja poznać moje czytelniczki:)
Piękne, apetyczne zdjęcia. 🙂 Miałam juz nie wchodzić na blogi o takiej porze, ale nie mogę, no nie mogę jak przeczytałam o rogalikach 😀
no to wystarczy jeszcze upiec swoje i gotowe;)
Szkoda, ze dopiero dzis tu zajrzalam, no bym zjadla na sniadanie… a tak dopiero dzis zrobie ciasto i beda na jutro:) tez wspominam ten dzem z dziecinstwa! Przypomnialas mi o nim:)
No proszę, widzę, że nie tylko ja mam dżemowo truskawkowe wspomnienia:)
Wyglądają po prostu przepysznie 🙂 Mniam!
Bo serio są boskie!
Aniu, zamiast kusić takimi pysznościami powinnaś przygotować wielkie przyjęcie i zaprosić na nie wszystkich czytelników 😉
Wiesz, że mam takie marzenie!:))))
Zgodnie z Twoja rada na instagramie wczoraj zrobilam ciasto i dzis z samego rana upieklam rogaliki. Nawet dzem kupilam ten sam! 🙂 i wiesz co? Moj maz stwierdzil, ze nigdy nie jafl tak pysznych ciastek! Dzięki za podrzucenie pomyslu:)))
Mój mąż też tak powtarza (bo wczoraj zrobiłam je znowu!). Nie ma za co, zapraszam zawsze na bloga:)) i cieszę się bardzo, że smakowały!;)
No i dlaczego takie posty pojawiają się właśnie wtedy gdy człowiek ma postanowienie przejścia na dietę??????!!! Rogaliki wyklądają pięknie!. . …a co do Łowicza to jadłam dżem z czarnej porzeczki. Rewelacja!!!
Ten też jest wspaniały! Serio <3 uwielbiam!
Uwielbiam je !!! Muszę koniecznie zrobić !!!!!!!!! <3 <3
polecam:))
Jaki piękny klimat *.* a rogaliki to mój ulubiony deser 🙂
mój ostatnio też 😀
Wygladaja pysznie! 🙂
Bo były przepyszne! Dostałam też meldunek od wielu czytelniczek, że upiekły (niektóre zmieniały mąkę na orkiszową, czy kokosową) i każda pisała , że boskie!:)
Hej:) może dziwne pytanie ale jakie masło do rogalików? Czy chodzi o takie typowo do pieczenia jak np. Kasia czy zwykłe np. Łaciate? Jestem zielona w tym 😀
Wyglądaj przepysznie, a i przepis wydaje się prosty 🙂
Oj zdecydowanie są najlepsze, jakie jadłam <33 robiłam już 3 raz, są wspaniałe i każdemu smakują 🙂 a na dodatek umieszczone w hermetycznym pojemniku zachowują swoją świeżość na prawdę na długo 🙂 nie schną tak jak drożdżowe i za to je uwielbiam 🙂