Pyszna gęsta zupa pomidorowa

zupa pomidorowa passata Łowicz86

Zupa pomidorowa to zdecydowanie jedno z moich ulubionych dań. Przygotowuje ją na różne sposoby, dzięki temu zawsze mam na nią ochotę:) Wiedzą też o tym moi goście, którym chętnie serwuje tę  zupę, a właściwie często sami się o nią dopominają:).

Dziś mam dla Was przepis który ostatnio jest moim hitem. Ostrzegam, że taka pomidorowa wręcz uzależnia 🙂. Od tej, którą robiłam dotychczas odróżniają ją głównie 2 rzeczy: warzywa palone na maśle i passata marki Łowicz, która jest po prostu idealna i w smaku i w swojej aksamitnej konsystencji. Odkryłam ją niedawno i już wiem, że zawsze będzie składnikiem mojej zupy. Jeśli uwielbiacie pomidorową, ale także jeśli chcielibyście poznać jej smak na nowo, koniecznie wypróbujcie mój przepis!

zupa pomidorowa passata Łowicz4

Składniki

  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • por
  • korzeń pietruszki
  • cebula biała i czerwona
  • łyżka dobrego masła
  • natka pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól himalajska
  • pieprz
  • passata Łowicz
  • świeża bazylia
  • grissini
  • twardy ser

zupa pomidorowa passata Łowicz10

zupa pomidorowa passata Łowicz9

zupa pomidorowa passata Łowicz16

zupa pomidorowa passata Łowicz26

zupa pomidorowa passata Łowicz27

zupa pomidorowa passata Łowicz35

zupa pomidorowa passata Łowicz67

Sposób przygotowania

  1. Warzywa (marchew, por, seler, korzeń pietruszki) kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z masłem. Czekamy, aż warzywa zaczną nabierać złocistego koloru. To będzie moment w którym poczujemy też cudowny aromat. Pod koniec smażenia dodajemy cebulę. zupa pomidorowa passata Łowicz14

zupa pomidorowa passata Łowicz17

  1. Przekładamy wszystko do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy, w międzyczasie dodając sól himalajską. Jest to zdrowy rodzaj soli, która zawiera aż 84 minerały i pierwiastki występujące naturalnie w organizmie człowieka. Jest też wolna od zanieczyszczeń, takich jak metale ciężkie. Do gotujących się warzyw dodajemy też natkę pietruszki, dosłownie 2 ząbki czosnku, jedynie dla podkreślenia smaku i na koniec pieprz wedle uznania.

zupa pomidorowa passata Łowicz21

zupa pomidorowa passata Łowicz36

zupa pomidorowa passata Łowicz38

3. Ugotowane warzywa blendujemy. Wlewamy passatę (na moją ilość zupy wykorzystałam 2). Muszę przyznać, że ta marki Łowicz to naprawdę najlepsza jaką do tej pory jadłam - ma idealny smak i bardzo aksamitną konsystencję. Nie trzeba jej dodatkowo doprawiać. Wykorzystuję ją też jako dip do różnych przekąsek, ponieważ wystarczy do niej dodać jedynie np. odrobinę ziół prowansalskich.

zupa pomidorowa passata Łowicz40

zupa pomidorowa passata Łowicz46

zupa pomidorowa passata Łowicz50

zupa pomidorowa passata Łowicz56

4. Zupę serwujemy z odrobiną startego twardego sera, listkiem świeżej bazylii i grissini.

zupa pomidorowa passata Łowicz63

5. Bierzemy dokładkę, ponieważ zupa jest przepyszna!:)

zupa pomidorowa passata Łowicz68

zupa pomidorowa passata Łowicz70

zupa pomidorowa passata Łowicz64

zupa pomidorowa passata Łowicz76

zupa pomidorowa passata Łowicz71

zupa pomidorowa passata Łowicz79

zupa pomidorowa passata Łowicz83

zupa pomidorowa passata Łowicz87

zupa pomidorowa passata Łowicz88

zupa pomidorowa passata Łowicz90

zupa pomidorowa passata Łowicz78

zupa pomidorowa passata Łowicz72

zupa pomidorowa passata Łowicz95

zupa pomidorowa passata Łowicz92

zupa pomidorowa passata Łowicz94

Ona: Życzę Wam smacznego:)

On: A my idziemy jeść:)

44 comments

  1. Kasia 25 kwietnia, 2016 at 08:09 Odpowiedz

    Zupa wygląda przepysznie! Wiosna taka niemrawa w tym roku, więc zanim pojawią się wszystkie nowalijki to fajny sposób na przemycenie warzyw do jadłospisu :):)

  2. Natalia 25 kwietnia, 2016 at 10:20 Odpowiedz

    Rzeczywiście tym przepisem mnie zaskoczyłaś! Nigdy nie widziałam też passaty Łowicz, w mojej Almie jej nie ma chyba… a chętnie bym spróbowała. Zdjęcia bardzo bardzo apetyczne! Piękny wpis:) pozdrawiam i miłego odpoczynku na Malcie!:)

    • Ania 26 kwietnia, 2016 at 22:27 Odpowiedz

      Spróbuj, a sama się przekonasz! Jest wspaniała, a ja rekomenduje tylko produkty, których sama używam, które mogłabym polecić mamie, czy przyjaciółce:)

  3. NATII 25 kwietnia, 2016 at 11:51 Odpowiedz

    Wygląda smakowicie i chyba się skusze przygotować ją mężowi – on przepada za pomidorową, wiec będzie miał urozmaicenie 😉 pięknie udekorowany stół 😉

  4. madziklarowo 25 kwietnia, 2016 at 15:54 Odpowiedz

    Zupa pomidorowa to bardzo dwuznaczna potrawa. Przeze mnie kochana szczerą miłością, której wyraz dawałam jako dziecko, jedząc ją co najmniej trzy razy w tygodniu i znienawidzona przez moją Mamę, której umiejętności kulinarne były przez tę zupę skutecznie blokowane. Teraz jestem na pomidorowym odwyku, swoją ilość prawdopodobnie już zjadłam, ale jak patrzę na te piękne zdjęcia, mam ochotę wrócić do nałogu.

Leave a reply