Schab w jabłkach i winie z pieczonymi ziemniakami

O tym przepisie  kilka miesięcy temu opowowiadła mi w pracy moja koleżanka. Całkiem niedawno sobie o nim przypomniałam, zapamiętałam tylko główne składniki: schab, jabłka, wino i musztarda. Reszta to już moja ulubiona "dziedzina" w kuchni: improwizacja:)

Jedno jest pewne: jest pysznie! Mięso jest kruche, delikatne, a jeszcze lepiej smakuje drugiego dnia:)

* schab

* jabłka

* pieczarki

* cebula czerwona i biała

* czerowne wino (wytrawne lub półwytrawne)

* musztarda

* oliwa z oliwek

* sól i pieprz

* ziemniaki i ulubione przyprawy (zioła np. prowansalskie, bazylia, oregano, papryka czerwona słodka i ostra...)

1. Jabłka kroję w płaskie plastry i część  wrzucam do naczynia żaroodpornego. Układam na nich pokrojony schab i posypuję solą i pieprzem. Znów okładam jabłkami.

2. Na patelni duszę na oliwie z oliwek pokrojoną w półksiężyce czerwoną i białą cebulę. Przyprawiam solą i pieprzem. Dodaję pokrojone pieczarki. Po kilku minutach zalewam musztardą, a następnie wlewam trochę czerwonego wina.

tym razem hiszpańskie

3. Polewam przygotowanym sosem mięso i zalewam winem.

4. Jedzonko w żaroodpornym naczyniu  wkładam do rozgrzanego piekarnika (maks na 180 stopni, żeby danie nie zapiekło się zbyt mocno). Piekę jakieś 1,5 godziny, aż mięso stanie się kruche i delikatne. Jabłka przyjemnie rozpłyną się w sosie i zneutralizują wytrawność wina - idealne połączenie.

5. Przepis na pieczone ziemniaki już kiedyś się pojawił. Ziemniaki kroję w łódki, umieszczam w naczyniu żaroodpornym, posypuję ulubionymi przyprawami i zalewam oliwą z oliwek oraz podlewam odrobiną wody. Piękę aż się zarumienią:)

6. Podaję w żurawiną i resztą wina:)

Smacznego:)

On: Możesz to znowu przygotować:)??

Ona: Teraz masz przepis to nawet sam możesz;) Ale jeśli chcesz to zrobię to dla Ciebie:)

Leave a reply