O tym przepisie kilka miesięcy temu opowowiadła mi w pracy moja koleżanka. Całkiem niedawno sobie o nim przypomniałam, zapamiętałam tylko główne składniki: schab, jabłka, wino i musztarda. Reszta to już moja ulubiona "dziedzina" w kuchni: improwizacja:)
Jedno jest pewne: jest pysznie! Mięso jest kruche, delikatne, a jeszcze lepiej smakuje drugiego dnia:)
* schab
* jabłka
* pieczarki
* cebula czerwona i biała
* czerowne wino (wytrawne lub półwytrawne)
* musztarda
* oliwa z oliwek
* sól i pieprz
* ziemniaki i ulubione przyprawy (zioła np. prowansalskie, bazylia, oregano, papryka czerwona słodka i ostra...)
1. Jabłka kroję w płaskie plastry i część wrzucam do naczynia żaroodpornego. Układam na nich pokrojony schab i posypuję solą i pieprzem. Znów okładam jabłkami.
2. Na patelni duszę na oliwie z oliwek pokrojoną w półksiężyce czerwoną i białą cebulę. Przyprawiam solą i pieprzem. Dodaję pokrojone pieczarki. Po kilku minutach zalewam musztardą, a następnie wlewam trochę czerwonego wina.
3. Polewam przygotowanym sosem mięso i zalewam winem.
4. Jedzonko w żaroodpornym naczyniu wkładam do rozgrzanego piekarnika (maks na 180 stopni, żeby danie nie zapiekło się zbyt mocno). Piekę jakieś 1,5 godziny, aż mięso stanie się kruche i delikatne. Jabłka przyjemnie rozpłyną się w sosie i zneutralizują wytrawność wina - idealne połączenie.
5. Przepis na pieczone ziemniaki już kiedyś się pojawił. Ziemniaki kroję w łódki, umieszczam w naczyniu żaroodpornym, posypuję ulubionymi przyprawami i zalewam oliwą z oliwek oraz podlewam odrobiną wody. Piękę aż się zarumienią:)
6. Podaję w żurawiną i resztą wina:)
Smacznego:)
On: Możesz to znowu przygotować:)??
Ona: Teraz masz przepis to nawet sam możesz;) Ale jeśli chcesz to zrobię to dla Ciebie:)