Schab w jabłkach i winie z pieczonymi ziemniakami

O tym przepisie  kilka miesięcy temu opowowiadła mi w pracy moja koleżanka. Całkiem niedawno sobie o nim przypomniałam, zapamiętałam tylko główne składniki: schab, jabłka, wino i musztarda. Reszta to już moja ulubiona "dziedzina" w kuchni: improwizacja:)

Jedno jest pewne: jest pysznie! Mięso jest kruche, delikatne, a jeszcze lepiej smakuje drugiego dnia:)

* schab

* jabłka

* pieczarki

* cebula czerwona i biała

* czerowne wino (wytrawne lub półwytrawne)

* musztarda

* oliwa z oliwek

* sól i pieprz

* ziemniaki i ulubione przyprawy (zioła np. prowansalskie, bazylia, oregano, papryka czerwona słodka i ostra...)

1. Jabłka kroję w płaskie plastry i część  wrzucam do naczynia żaroodpornego. Układam na nich pokrojony schab i posypuję solą i pieprzem. Znów okładam jabłkami.

2. Na patelni duszę na oliwie z oliwek pokrojoną w półksiężyce czerwoną i białą cebulę. Przyprawiam solą i pieprzem. Dodaję pokrojone pieczarki. Po kilku minutach zalewam musztardą, a następnie wlewam trochę czerwonego wina.

tym razem hiszpańskie

3. Polewam przygotowanym sosem mięso i zalewam winem.

4. Jedzonko w żaroodpornym naczyniu  wkładam do rozgrzanego piekarnika (maks na 180 stopni, żeby danie nie zapiekło się zbyt mocno). Piekę jakieś 1,5 godziny, aż mięso stanie się kruche i delikatne. Jabłka przyjemnie rozpłyną się w sosie i zneutralizują wytrawność wina - idealne połączenie.

5. Przepis na pieczone ziemniaki już kiedyś się pojawił. Ziemniaki kroję w łódki, umieszczam w naczyniu żaroodpornym, posypuję ulubionymi przyprawami i zalewam oliwą z oliwek oraz podlewam odrobiną wody. Piękę aż się zarumienią:)

6. Podaję w żurawiną i resztą wina:)

Smacznego:)

On: Możesz to znowu przygotować:)??

Ona: Teraz masz przepis to nawet sam możesz;) Ale jeśli chcesz to zrobię to dla Ciebie:)

52 comments

  1. Veritas 18 marca, 2013 at 15:33 Odpowiedz

    Mmm wygląda apetycznie:) Ziemniaczki zapiekane uwielbiam… Jak tylko w końcu będę mieć swoje mieszkanie i swój piekarnik na pewno spróbuje. Póki co w kuchni, w akademiku są ograniczone możliwości kulinarne;) Pozdrawiam

  2. ciornaofca 18 marca, 2013 at 15:48 Odpowiedz

    mmmm aż mi ślinka cieknie :) musi byc pyszne! może wypróbuję ten przepis…. ;) a ziemniaczki jak bosko wyglądają mniam :)

    • fashionable 18 marca, 2013 at 19:46 Odpowiedz

      Jest naprawdę bardzo smaczne i proste. Niby nic specjalnego, ale to ciekawe danie:) Raz podawałam z pieczywem i też było pyszne.

  3. nanowejdrodzezycia 18 marca, 2013 at 18:28 Odpowiedz

    Dobrze, że jestem po obiedzie bo na pewno na widok tak pysznego jedzenia bym zgłodniała!!! A te hiszpańskie wina kupiliśmy podczas naszej wizyty w Barcelonie – bardzo mi smakowały, szczególnie białe :) ))

    • fashionable 18 marca, 2013 at 20:29 Odpowiedz

      Schab to jedno z nielicznych miejsc, które jadam. To dla mnie najczystsze mięso, wystarczy odkroić tłuszcz i na talerzu nie spotkamy żadnych niespodzianek:) (jestem przewrażliwiona).

    • fashionable 19 marca, 2013 at 21:04 Odpowiedz

      Ja też nie lubię! I w dodatku ani ja, ani Kuba nie przepadamy za łączeniem słodkiego z mięsami. Ale ta wersja jest super, te jabłka się tak rozpływają, że ktoś nawet może nie rozpoznać co to jest.

  4. Kameralna 19 marca, 2013 at 18:47 Odpowiedz

    Nigdy w ten sposób nie przygotowywałam schabu, robiłam sos, pieczeń, kotlety na rożne sposoby, ale tak jak Ty – nigdy. Ciekawy przepis, tym bardziej, że ze schab jest trudny do eksperymentowania. Wygląda apetycznie.

  5. TESS 23 marca, 2013 at 23:16 Odpowiedz

    Oczywiście mam nadzieję, że w lato gdzieś znowu pojadę nad morze czy w góry, bo jeśli tak to już mam pomysły na zdjęcia :) Poza tym kręci mnie tak jakby modeling, ale póki co nie mam wymiarów na tą działkę. Za niska i za pulchna.. Więc szkoda wielka, że nie mogłabym się spełnić w tym, bo uwielbiam stawać przed obiektywem. Ostatnio pracowałam nad mimiką i coraz lepiej mi to wychodzi, bo z pozami nie mam problemu, na szczęście.

  6. Jagoda 26 marca, 2013 at 12:51 Odpowiedz

    Super, że są tu też przepisy! Dzięki temu Twój blog, który chyba początkowo był raczej blogiem modowo/kosmetycznym zamienia się w super lifestylowy, wszechstronny blog! :)

  7. posel8 18 maja, 2013 at 11:41 Odpowiedz

    wygląda pieknie, wszyscy sie zachwycają, ale co z ilością tego wszystkiego ? musztarda, wino, pieczarki ? da radę coś przybliżyć ?

  8. patkao1 21 stycznia, 2015 at 10:37 Odpowiedz

    Witam mam pytanie odnośnie tego przepisu, chciałabym się dowiedziec jak się robi taki sos do tego mięsa jeśli chodzi o podsmażoną cebulę z pieczarkami czym zrobić taki sos. Prosiła bym o link do przepisu o pieczonych ziemniakach bo nie mogę znaleźć. Z góry dziękuję

Leave a reply