Chyba większość z Was zgodzi się ze mną, że jedzenie jest dużą przyjemnością, a słodkości, jak sama nazwa wskazuje osładzają nam życie. Dlatego dziś mam dla Was pyszny i prosty przepis na umilenie sobie śniadania, "popołudniowej herbaty" lub kawy (według preferencji J). Jest to też pomysł na coś pysznego dla naszych gości.
Chociaż zaobserwowałam na Facebooku, że ogarnia Was smutek, ponieważ sezon na truskawki dobiega końca, ja mam dla Was świetną wiadomość! Całe mnóstwo tych pysznych owoców zostało zamknięte w słoikach z naturalnymi dżemami 100% z owoców marki Łowicz. Jego skład nie ma sobie równych - na 100g dżemu zużyto 100g truskawek, powstaje tylko z owoców i smakuje bezkonkurencyjne.
Muszę przyznać, że tradycyjny dżem truskawkowy tej marki to całe moje dzieciństwo, dlatego zdecydowanie zasłużył, żeby pojawić się na naszym blogu. Kiedyś byłam niejadkiem, a ten produkt smakował mi zawsze i smakuje do dzisiaj! Dlatego moja kochana mama zawsze mi go kupowała, a ten smak zawsze przypomina mi dawne czasy.
Dzisiaj ja z przyjemnością zaproszę mamę na herbatę i kruche rogaliki z dżemem truskawkowym. Są naprawdę przepyszne, więc bardzo polecam Wam ten przepis.
Składniki
(na mniej więcej 25 rogalików)
- 0,5 kg mąki pszennej (nieco ponad 2 szklanki)
- 200 g masła
- 2 żółtka
- 60 g brązowego cukru (mniej więcej 1/4 szklanki)
- 1 łyżka śmietany 18%
- szczypta soli
- dżem truskawkowy Łowicz 100% z owoców
(jeśli tak jak ja jeszcze nie dorobiłyście się wałka kuchennego, może skorzystać z butelki, np. po winie)
Sposób przygotowania
- Wyrabiamy ciasto, zagniatając wszystkie składniki. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny (lub na noc).
- Przygotowane ciasto dzielimy na kilka porcji.
- Zagniatamy i rozwałkowujemy, a następnie przy pomocy miski wycinamy koło. To od jej rozmiaru zależy wielkość Waszych rogalików.
- Dzielimy ciasto na trójkąty.
- Nakładamy nadzienie, czyli truskawka 100% z owoców Łowicz.
- Zawijamy rogaliki, a następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i gotowe.
- Wkładamy do piekarnika na około 20 minut i 190 stopni.
- Smacznego!
Łyżeczkę dżemu możecie dodać też do herbaty, tak jak zrobiłam to TUTAJ
A jeśli jesteście głodni, zapraszam Was na najlepszą gęstą zupę pomidorową jaką w życiu ugotowałam TUTAJ.
Ona: Ale to było pyszne!
On: Najlepsze rogaliki jakie w życiu jadłem:)