Środek lata to moment, w którym często bardzo chcemy, żeby czas się zatrzymał. Słońce, urlop i smaki to coś, na co czekamy cały rok. Wiosna i lato to czas, w którym aż chce się żyć i być aktywnym w różnych dziedzinach życia. Warto pielęgnować powakacyjne wspomnienia, a na niektóre smaki jest pewien dobry sposób - mrożenie (warzyw i owoców, ale oczywiście nie tylko). To jeden z najbezpieczniejszych i najskuteczniejszych sposobów przechowywania żywności. Wystarczy poznać kilka zasad i możemy cieszyć się pysznymi, nieprzetworzonymi produktami przez cały rok!
Do napisania tego wpisu zmotywowała mnie marka Liebherr, która użyczyła nam swojego sprzętu do przetestowania, aby ułatwić nam poznanie procesu mrożenia produktów na większą skalę.
Zamrażarka Liebherr GNPes 4355 jest bardzo ciekawym i atrakcyjnym urządzeniem, który w dzisiejszych czasach doceniłoby wiele pań domu. Z przyjemnością powiem Wam o zaletach, które my zauważyliśmy:
- po pierwsze jest fantastycznym uzupełnieniem lodówki. Przechowywanie przygotowanej żywności to świetny sposób na rozsądne prowadzenie kulinarnej strefy w życiu każdego człowieka. Jest to także oszczędność czasu - dzięki takiemu urządzeniu zawsze możemy skorzystać z naszych ulubionych warzyw, czy owoców.
- na początek trudno nie wspomnieć o designie. Ta zamrażarka jest przede wszystkim wysoko jakościowym urządzeniem, wykonanym z najlepszych materiałów. Jest praktycznie zaprojektowana, ale też minimalistyczna i ładna - z pewnością wpasuje się w styl nie jednej kuchni lub spiżarni
- posiada 8 szuflad, które mają łączną powierzchnię użytkową 270 litrów
- dodatkowo przedziały pomiędzy szufladami można wyjmować dzięki temu aranżujemy wnętrze według własnych potrzeb i mamy miejsce nawet na największe mrożonki – tak działa rozwiązanie o nazwie VarioSpace
- klasa energetyczna tej zamrażarki to A+++, co oznacza, że zużywa znacznie mniej energii elektrycznej niż większość innych sprzętów tego typu
- w ciągu 24 godzin jest w stanie zamrozić aż 18 kg produktu
- w razie awarii posiada wizualny i akustyczny system ostrzegawczy
- wyposażona w technologię No Frost gwarantuje długotrwałą świeżość produktów i oznacza zero kłopotów z rozmrażaniem
- posiada wizualny i akustyczny system informowania o otwartych drzwiach oraz widoczne z zewnątrz niebieskie światło sygnalizujące prawidłową pracę urządzenia a także przyjemne dla oka ledowe oświetlenie
- jest bardzo cicha
Jednym słowem to idealny sprzęt do domowego użytku, który ułatwi pracę w kuchni każdej pani domu. Dzięki takiej zamrażarce mamy większą szansę zadbać o zdrowe, wartościowe, pełne witamin posiłki przez cały rok - również jesienią i zimą. Także przy słynnej ostatnio idei "slow food", idea posiadania zamrażarki, wydaje się wręcz koniecznością.
Jak zamrażać owoce i warzywa?
Mrozić możemy wiele produktów z sektora żywności, do najczęstszych i najbardziej wartościowych należą chyba jednak owoce i warzywa. Warto je mrozić w jak najkrótszym czasie po ich zerwaniu. Na początek trzeba je dokładnie oczyścić, a także obrać oraz dokładnie wysuszyć. Do prawidłowego zamrażania należy przygotować specjalnie zamykane i jednocześnie bardzo praktyczne woreczki lub plastikowe pojemniki. O czym jeszcze trzeba pamiętać?
- zamrażane przez nas warzywa lub owoce należy opisać na woreczku lub pojemniku wraz z datą procesu. Dzięki temu będziemy wiedzieli, kiedy maksymalnie powinniśmy wykorzystać nasze produkty
- drobne owoce możemy najpierw zamrozić na tackach, żeby później pojedynczo móc przełożyć je do woreczków (dzięki temu nie posklejają się). Możemy także wykorzystać małe pojemniki, czy woreczki i od razu porcjować stosowne dla nas ilości
- mrożenie w temperaturze poniżej -18 stopni zapobiega rozwoju bakterii i enzymów, powodujących psucie się owoców i warzyw. Co ważne mają one dietetycznie, pozytywne właściwości dla naszego organizmu
- możemy zamrażać zdecydowanie większość warzyw czy owoców, od truskawek i malin, poprzez marchew, kalafiora, fasolkę, czy koperek bądź natkę pietruszki. Nie powinniśmy jednak mrozić ogórków, sałat, rzodkiewek, czosnku, czy cebuli.
- produkty należy rozmrażać wrzucając bezpośrednio do gorącej wody. Jeśli nie mają być gotowane należy przechowywać je w lodówce. Nie powinno się ich jednak ponownie zamrażać.
Tak przygotowane produkty mogą fantastycznie służyć nam w przygotowaniu posiłków. Warzywa takie jak kalafior, czy brokuły będą świetnym składnikiem zupy, marchew czy fasolka idealnym uzupełnieniem dania głównego, a natkę pietruszki, koperek czy zioła mają wszechstronne zastosowanie. Zamrożone owoce będą idealnym dodatkiem do mlecznych śniadań. czy koktajli owocowych, a także deserów. Podsumowując zamrażarka Liebherr to fantastyczny sprzęt, który ułatwi zdrowe i komfortowe przechowywanie żywności.
Kto z Was chciałby mieć w domu taką zamrażarkę? J My na pewno pomyślimy o niej w kontekście nowo urządzanego mieszkania i nawet przez kilka tygodni użytkowania zdążyliśmy przyzwyczaić się do tego świetnego sprzętu. Mrozicie sezonowe warzywa i owoce?
Ona: Z taką pełną zamrażarką przygotowanie posiłków byłby jeszcze przyjemniejsze.
On: Założę się, że połowę Twojej zamrażarki wypełniałyby maliny;)