Przepis na pyszne i oryginalne śniadanie

 

DSC_2792 (2)

Z przyjemnością wracam na blogu do postów kulinarnych. Co prawda dziś nie będzie o gotowaniu, ale za to o najprzyjemniejszym dla mnie posiłku. Śniadanie, bo o nim mowa, to też najważniejszy posiłek dnia. Ma wiele zalet i warto o nim pamiętać, choćby dlatego, że to w dużej mierze od niego zależy nasza aktywność i wydajność. Dobre i nietuzinkowe śniadanie jest też gwarancją, fantastycznego samopoczucia, a co za tym idzie sukcesów.

Szczerze mówiąc celebracja tego pierwszego posiłku to dla mnie najprzyjemniejsza część żywieniowych nawyków. Dziś mam dla Was ciekawy i prosty przepis na efektowne śniadanie!

DSC_2738 (2)

 

Wiele lat temu kiedy przez miesiąc przebywałam w południowej Francji, przywykłam do słodkich śniadań - croissanty, niskosłodzone konfitury, dżemy i kakao lub mleko - tak zaczynałam każdy dzień. Kilka lat później, dokładnie we wrześniu z okazji naszej rocznicy ślubu, polecieliśmy z Kubą do Paryża (o czym oczywiście już Wam pisałam na blogu). Zamiast standardowego hotelu, wynajęliśmy wtedy mieszkanie, z nadzieją, że chociaż przez chwilę poczujemy się jak prawdziwi paryżanie. Zrobiliśmy zakupy, by samodzielnie przygotowywać pyszne śniadania. Właściciel zostawił nam kilka produktów: między innymi kawę, herbatę, mleko, konfitury i dżemy. My oczywiście kupiliśmy tradycyjne bagietki i sery , a w walizce zawsze mam ze sobą bakalie, które często są moim posiłkiem w hotelu (taka przekąska ostatniej szansy, kiedy wracam głodna i zmęczona po zwiedzaniu). I tak powstało niezwykłe śniadanie, które teraz odtwarzamy w domu na specjalne okazje, z przyjemnością wybierając polskie produkty świetnej jakości, które gwarantują doskonały smak i odpowiednią konsystencję.

Często pokuszę się nawet, o upieczenie własnego pieczywa. Tym razem postawiłam na szybkie bułki bez drożdży - nie ma to, jak wyjmować świeże pieczywo z własnego piekarnika.

DSC_2717 (2)

Przepis na nasze paryskie śniadanie 

  • pieczywo
  • dobrej jakości masło
  • ser camembert i brie
  • konfitura morelowa Łowicz
  • sałata
  • bakalie - płatki migdałowe, orzechy laskowe i włoskie
  • ewentualnie szynka parmeńska (wersja idealna zwłaszcza dla mężczyzn;) )

Te składniki pomogą Wam wyczarować szybkie, ale bardzo efektowne, a przede wszystkim smaczne śniadanie. Jest to świetna opcja posiłku w domu, ale także do pracy. Jeśli nigdy nie próbowaliście takiego połączenia smaków, koniecznie nadróbcie zaległości! 

DSC_2709 (2) DSC_2710 (2) DSC_2723 (2) DSC_2740 (2) DSC_2748 (2) DSC_2753 (2) DSC_2762 (2) DSC_2766 (2) DSC_2736 (2) DSC_2769 (2) DSC_2780 (2) DSC_2792 (2) DSC_2794 (2)

DSC_2667 (2)

Przepis na przepyszną herbatę

Dodatkowo zdradzę Wam przepis na herbatę, którą chętnie przyrządzam do śniadania lub zamiast  deseru w ciągu dnia:

To pyszny napój, który dzięki tym kilku składnikom nabiera ciekawego smaku i charakteru. No i ten zapach!

Wystarczy, że mocno zaparzycie herbatę (4-5 minut) - musi być naprawdę esencjonalna. Dodacie łyżeczkę soku z malin, a także 1-2 łyżeczki konfitury morelowej Łowicz. Jeśli chcecie, by napój był słodszy, możecie dołożyć łyżeczkę miodu, a na koniec dodać plaster cytryny. Taka herbata to mój miły przerywnik w ciągu dnia:)  Ponieważ uwielbiam zapach i smak tej konfitury, czasem dodaję także łyżeczkę do mojej ulubionej zielonej herbaty, którą pijam także bez cukru.

DSC_2656 (2) DSC_2657 (2) DSC_2662 (2) DSC_2681 (2) DSC_2690 (2) DSC_2695 (2) DSC_2698 (2)

DSC_2793 (2) DSC_2804 (2) DSC_2807 (3)

Ona: Cudownie mieć tyle pięknych wspomnień z Paryża, a nasze śniadania, przy oknie z okiennicami wspominam szczególnie miło:)

On: Przez te śniadania czasem nawet nie chciało nam się wychodzić z mieszkania!:)

Ona: Teraz przynajmniej mamy co wspominać i odtwarzać w domu:)

Leave a reply