Tym razem mamy dla Was coś gotowanego:)
Poprzednie przepisy Agaty znajdziecie tu:
sałatka ziemniaczana na 2 sposoby
bułki żytnie z ziołami bez drożdży
A dziś krem kalafiorowy z pysznymi grzankami.
Kwintesencją jego pyszności, jest fakt, że mój mąż, który za kalafiorem nie przepada, jadł go przez dwa dni na obiad nie dopominając się o zmianę menu:)
1 kalafior
40 g masła
duża cebula
2 łyżki grubo zmielonej mąki (np. żytniej)
550 ml mleka
sól, pieprz do smaku
Grzanki z natką pietruszki:
-chleb
-natka z pietruszki
-oliwa z oliwek
Należy podzielić kalafiora na na mniejsze części i gotować parę minut pod przykryciem.
Następnie rozpuścić masło w większym garnku i dodać rozdrobnioną cebulę i dusić pod przykryciem około minutę.
Do cebuli dodać mąkę stale mieszając, tak by nie powstały grudki, a następnie dodać partiami mleko również stale mieszając (tak by nie powstały grudki).
Ugotowanego kalafiora wyjąć z wody. Dodać do mleka i cebuli.
Całość zagotować ciągle mieszając.
Odstawić garnek do przestudzenia, następnie wszystko zmiksować na gładką masę.
Podgrzać do podania.
Grzanki z pietruszką:
Chleb bez skórki pokroić w dość drobną kostkę.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wysypać kawałki chleba i wysuszyć grzanki w rozgrzanym do 180 stopni (tak by były kruche).
Wyjąć blachę i skropić delikatnie grzanki oliwą. Posypać drobno posiekaną natką. Piec jeszcze chwilę.
Smacznego!
Ona: Jak się cieszę, że Agata jutro do mnie przyjeżdża!:)
Inne przepisy:
https://fashionable.com.pl/2014/10/30/cos-pysznego-agaty-salatka-ziemniaczana-2-sposoby/
https://fashionable.com.pl/2014/10/25/agata-gotuje-bulki-zytnie-ziolami-bez-drozdzy-russell-hobbs/