Sałatka brokułowa

DSC_9696 (1280x825)

Dziś mam dla Was przepis na szybką i smaczną sałatkę brokułową, która może być także dodatkiem do mięs (i świetnym dodatkiem na grilla, zima szybko minie;) ).

Ponieważ ostatnio totalnie nie mamy czasu, nie mogę się pochwalić dobrym odżywianiem. Ostatnio czuję się tak zmęczona (myślę, że  nieodpowiednie jedzenie lub jego brak też mogło się do tego stanu przyczynić), że zaczęłam ratować się jednodniowymi sokami (kiedyś robiliśmy je sami, jak tylko unormujemy sytuację to wrócimy do tego zwyczaju). Chętnie więc posłucham od Was dobrych rad na pożywne i szybkie przekąski czy "obiady" do pracy! Poproszę o Wasze sprawdzone sposoby lub przydatne linki:))

składniki

*brokuły

*ser feta

*płatki migdałów

*jogurt naturalny

*majonez

*masło

* czosnek

*pieprz i sól

DSC_9636 (1280x850)

jak to robię

1. Brokuły gotuję i jedynie solę - trzeba uważać, żeby nie były zbyt miękkie.

DSC_9593 (1280x903)

2. W między czasie na maśle delikatnie podsmażam płatki migdałowe.

DSC_9598 (1280x850)

3. Przygotowujemy sos: do jogurtu naturalnego (może być typu greckiego) dodajemy majonez (na moją porcję jakieś 2 łyżki), pieprz, sól i wyciskamy czosnek.

DSC_9631 (1280x850)

DSC_9626 (1280x850)

4. Kiedy brokuły ostygną możemy zabrać się za układanie. Żeby brokuły zachowały swój kształt najlepiej robić to warstwowo.
Na brokuły kładę pokrojoną w kostkę fetę, następnie zalewam sosem i posypuję płatkami migdałów.

DSC_9622 (1280x850)

DSC_9644 (1280x832)

DSC_9617 (1280x850)

DSC_9653 (1280x830)

DSC_9661 (1280x847)

5. Oczywiście smacznego!

DSC_9657 (1280x850)

DSC_9676 (1280x850)

Ona: Ja bym zjadła to:

https://fashionable.com.pl/2013/03/18/schab-w-jablkach-i-winie-z-pieczonymi-ziemniakami/

On: To zrób!:) Było pyszne!

I nieustannie zapraszam do udziału w konkursie, którego "finał" już wkrótce, a do wygrania atrakcyjne zestawy kosmetyków!

https://fashionable.com.pl/2013/11/22/konkurs-tolpa-make-factory-dla/

make up factory2

34 comments

  1. Iwonka 5 grudnia, 2013 at 08:56 Odpowiedz

    Fajny pomysł, nigdy takiej nie jadłam, Te migdały muszą dodawać fajnego smaku. Ja do pracy zwykle zabieram kanapki i też mi się nudzą.

    • fashionable 5 grudnia, 2013 at 10:29 Odpowiedz

      No właśnie ja kanapek nie jadam, chyba, ze na bieżąco sobie zrobię, ale to muszę miec dobre pieczywo i np. łososia i rukole…,

  2. Magda 5 grudnia, 2013 at 09:24 Odpowiedz

    smaczna jest rowniez salatka brokulowa, gdzie daje sie: czerwona fasole kidney z puszki, kukurydze z puszki, czerwona papryke plus to co ty dalas czyli sos czosnkowy i fete.
    pozdr

  3. sept 5 grudnia, 2013 at 15:55 Odpowiedz

    jadłam podobną sałatkę tylko, że w mojej są brokuły, ser feta a zamiast sosu płatki migdałów i dyni chwilkę gotuje się w maśle i potem polewa się tym masłem z pestkami brokuły i ser, mmm pychota:) ja do pracy biorę kanapki, owoce albo jogurty, na obiad na szczęście jestem w domu więc w pracy tylko przekąski:)

  4. Sofismatos 5 grudnia, 2013 at 16:08 Odpowiedz

    Cierpię na ten sam problem w związku z tym, mam system, że robię niestety takie obiady, ktore mogę jeszcze odgrzac nastepnego dnia. Pikę indyka lub robię sos z wołowiny, na szybko makaron z pesto, potrawka chinska z kurczakiem i warzywiami i ryżem 🙂 boeuf burginion 🙂 lub zupy 🙂 ahh ewentualnie sznycelki z indyka na milions sposobow , zapiekane z jablkami w winie, kurczak w sosie estargonowym 🙂 te ostatni danie oprocz wolowiny po burgundzku sa eksresowe i mozna je zorbic w 4o min max

    a Wasza sałatka jest jedną z moich ulubionych 🙂

    najwięcej inspiracji zawsze czerpię z Kwestii Smaku,

  5. Joanna Julia { F4El } 5 grudnia, 2013 at 18:15 Odpowiedz

    Robię trochę podobną, ze wstążkami tagliatelle, tylko zamiast migdałów dodaję wędzonego łososia, a zamiast czosnku łososiowej pastelli dadaję do sosu 🙂
    Można podawać na zimno i ciepło (posypaną parmezanem). Ale Twoją też muszę wypróbować!

  6. Ania 5 grudnia, 2013 at 23:15 Odpowiedz

    Aniu, zachowasz więcej witamin blanszując brokuły, a nie gotując je. Ja używam tylko sera feta, jogurtu light, migdałów nie trzeba opiekać na maśle, wrzucam je na suchą patelnię. I nie używam majonezu. Sałatka jest wtedy lżejsza i zdrowsza. Takie moje sugestie, aleja mam świra na tym punkcie.
    Ze zdrowych sałatek proponuję z surowego kalafiora pokrojonego w drobne różyczki, pomidora, ogóra zielonego, kukurydzy. Do tego sos z przecieru pomidorowego z jogurtem naturalnym, solą, czosnkiem, pieprzem czasami dorzucam trochę ziół.

    I jeszcze jedna nasza ulubiona ma bazie rukoli, do tego szynka parmeńska, ser parmezan lub ten typ, marchew i pomidorki koktajlowe. Pomidorki przekrawam na pół, reszta w paski przy pomocy obieraczki do warzyw ( takie wstążki 😉 ) i sos. SOS (robię go “na oko”, ale mniej więcej to są chyba takie proporcje): oliwa z oliwek (ok. 1/2 szklanki), 2 łyżki przyprawy w płynie Knorr, ok. 5 łyżek octu balsamicznego, czubata łyżka cukru, łyżeczka musztardy, czosnek granulowany, świeżo mielony kolorowy pieprz, 2 łyżki wody. To wszystko trzeba energicznie mieszać trzepaczką aż do powstania emulsji. Sos ma być słodko-kwaśny, nie za słony. Wyraźna podstawowa nuta ostu balsamico. Polewamy tuż przed podaniem bo rukola zdechnie. 😉

    No i jak jeszcze coś wymyślę to podrzucę.

    • fashionable 7 grudnia, 2013 at 00:31 Odpowiedz

      Fajne pomysły:) Ale jeśli chodzi o to “uzdrawianie” sałatki to u mnie niekoniecznie. Trochę kalorii się przydaję, więc osobiście wole moją wersję. Sama często blanszuję, a nie gotuję:) Sałatkę z rukoli uwielbiam, od rukoli jesteśmy uzależnieni:) Dzięki za propozycje!

  7. Paula 9 grudnia, 2013 at 16:59 Odpowiedz

    Salatka wyglada smakowicie 🙂
    Ja mialam taki okres, ze bylam mega zmeczona, pomimo, ze zelazo bylo w normie. Okazalo sie, ze brakowalo mi koenzymu 10.

  8. Magdalena 5 lutego, 2014 at 19:45 Odpowiedz

    a sałatką wygląda na pyszną ja znam przepis na inną brokuły jajka gotowane na twardo zielony ogórek kukurydza konserwowa majonez sól i pieprz.Pyszna jest!

Leave a reply