Bakłażan w roli głównej

Aż trudno mi w to uwierzyć, ale w tym roku po raz pierwszy jadłam bakłażana! Była to w tej kategorii  miłość od pierwszego wejrzenia:) I choć wersji podawania jest wiele, ja zacznę od najprostszej. To nasze smaczne i lekkie połączenie: pieczony bakłażan, pomidory i mozarella.

Składniki:

* bakłażan

* pomidory

* mozarella

* bazylia

* przyprawy
(sól, pieprz, papryka ostra i słodka, zioła prowansalskie)

* oliwa z oliwek

*pieczywo ( plus masło, zioła)

Jak to robię:

1. Rozgrzewam piekarnik. Bakłażana kroję w plastry. Blachę/folię aluminiową polewam oliwą z oliwek i obsypuje przyprawami (ja dodałam sól, pieprz, ostrą i słodką paprykę, zioła prowansalskie i odrobinę wegety).

2. Następnie plastry bakłażana obtaczam kolejno przyprawami. Na wierzch kładę odrobinę masła, żeby zapobiec wysuszeniu.

3. Piekę jak zawsze "na oko":), ale około 30 minut na pewno.
Do pomidorów z mozarellą dodaję świeżą bazylię i polewam odrobiną oliwy.
Bułkę kroję w plastry, smaruje masłem, posypuje przyprawami i wkładam na kilka minut do piekarnika.

Smacznego!

 Ona: A Wy lubicie bakłażana??

30 comments

  1. Kasia 22 listopada, 2012 at 00:12 Odpowiedz

    Mmmmm… wygląda naprawdę przepysznie! Ja nigdy nie jadłam bakłażana, będę musiała kiedyś się skusić, skoro mówisz, że takie dobre… Do czego ten smak jest podobny? :)

    • fashionable 22 listopada, 2012 at 10:43 Odpowiedz

      Hmm… Trochę jak pieczone pieczarki, ale ma lepszy posmak i konsystencje. No taki smaczny jest, trzeba spróbować;) Taka sztuka kosztuje 3-4 złote, więc polecam po prostu spróbować;)

  2. Kasia 22 listopada, 2012 at 09:46 Odpowiedz

    To danie wygląda tak wykwintnie i elegancko, że można by je podać na jakimś większym, uroczystym przyjęciu ;)
    A pozornie to takie ‘proste’ warzywko ;)
    Zdjęcia przepiękne, bardzo mi się podobają.
    Ja osobiście po raz pierwszy jadłam bakłażana w tamtym roku, a jego przyrządzenie polegało na posoleniu i ugotowaniu, także się zraziłam. Pozdrawiam ciepło,

    • fashionable 22 listopada, 2012 at 10:48 Odpowiedz

      Ja z farszem zwykle podaje cukinie, baklazana kilkakrotnie już podawano mi z serem kozim, ale za takim nie przepadam. Z mozarella byłoby super.

  3. marzena 23 listopada, 2012 at 19:14 Odpowiedz

    kupowalam wilokrotnie mojemu synkowi do szkoly bakłażana ale osobiscie nigdy nie jadlam , słyszałam jednak ze jest to warzywo zakochanych
    nie umiem gotowac ale zaczynam , moze dobrym poczatkiem bedzie przyrzadzenie własnie baklazana po twojemu :) pozdrawiam

Leave a reply