Bakłażan w roli głównej

Aż trudno mi w to uwierzyć, ale w tym roku po raz pierwszy jadłam bakłażana! Była to w tej kategorii  miłość od pierwszego wejrzenia:) I choć wersji podawania jest wiele, ja zacznę od najprostszej. To nasze smaczne i lekkie połączenie: pieczony bakłażan, pomidory i mozarella.

Składniki:

* bakłażan

* pomidory

* mozarella

* bazylia

* przyprawy
(sól, pieprz, papryka ostra i słodka, zioła prowansalskie)

* oliwa z oliwek

*pieczywo ( plus masło, zioła)

Jak to robię:

1. Rozgrzewam piekarnik. Bakłażana kroję w plastry. Blachę/folię aluminiową polewam oliwą z oliwek i obsypuje przyprawami (ja dodałam sól, pieprz, ostrą i słodką paprykę, zioła prowansalskie i odrobinę wegety).

2. Następnie plastry bakłażana obtaczam kolejno przyprawami. Na wierzch kładę odrobinę masła, żeby zapobiec wysuszeniu.

3. Piekę jak zawsze "na oko":), ale około 30 minut na pewno.
Do pomidorów z mozarellą dodaję świeżą bazylię i polewam odrobiną oliwy.
Bułkę kroję w plastry, smaruje masłem, posypuje przyprawami i wkładam na kilka minut do piekarnika.

Smacznego!

 Ona: A Wy lubicie bakłażana??

Leave a reply