Meksyk kojarzy mi się z kolorem czerwonym, kaktusami, tequilą, fasolą i nachos. Może dlatego, że nigdy tam nie byłam, ale z pewnością będę:) Mój znajomy, który kiedyś zwiedził prawdziwy, nieturystyczny Meksyk powiedział, że to kraj biednych, ale bardzo radosnych ludzi.
Swoje inspiracje kuchenne zaczerpnęłam z kuchni meksykańskiej, którą można zjeść w restauracjach polskich (swoją drogą ciekawe jak bardzo się ona różni) i restauracji na Dominikanie. Danie to jest niezwykle proste i szybkie do przygotowania, a do tego pożywne.
Polecam na przyjęcia - wszystko można sobie wcześniej bezstresowo zrobić:)
Składniki:
-
wraps -y (ilość wedle uznania, ja swoje zakupiłam w Biedronce, promocja 5 szt 3,40)
-
warzywa meksykańskie (moja mieszanka warzyw m.in. minikukurzydze, fasolka czerwona i szparagowa, papryka, cebula - Lidl 6,99)
-
pomidory w puszce
-
koncentrat pomidorowy
-
przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka
-
oliwa z oliwek
-
ryż
1. Warzywa meksykańskie wrzucamy na patelnię rozgrzaną oliwą z oliwek i dusimy ok. 10 minut. Warzywa zakupiłam w Lidlu - są naprawdę smaczne, na porcję dla 2 osób złużyłam pół opakowania. Dodajemy pieprz i sól.
2. Następnie dodaję pomidory w puszce, które słodzę łyżką cukru. Również trochę solę, a także przyprawiamy pieprzem i ostrą papryką i łyżką dobrego koncentratu pomidorowego dla zaostrzenia smaku.
3. Przygotowane warzywa przekładam na gotowe wrapy i zawijam. Wkładam do rozgrzanego piekarnika. W osobnym naczyniu żaroodpornym umieszczam także w piekarniku ryż - będzie bardziej sypki.
4. Już prawie jemy...
Ryż również polałam warzywami meksykańskimi.
Smacznego! 🙂
Ona: Talerze już pozmywane 😉
On: Niemożliwe, że to takie proste...
Cześć, to jest komentarz.
Aby zapoznać się z moderowaniem, edycją i usuwaniem komentarzy, należy odwiedzić ekran komentarzy w kokpicie.
Awatary komentujących pochodzą z Gravatara.