Polędwica z tuńczyka w sosie koperkowym

Tuńczyka zwykle dodawałam do sałatek, albo do sosów do makaronów.  Kiedy ostatnio zobaczyłam w sklepie polędwicę z tuńczyka postanowiłam spróbować. Okazało się, że niebywale łatwo się ją przyrządza. Na opakowaniu przeczytałam informację, żeby nie rozmrażać produktu przed przygotowaniem i tak też zrobiłam.

Składniki:

* polędwica z tuńczyka (kupiłam w Biedornce - opakowanie 2 kawałki 11,99)

* śmietana

* majonez

* koperek

* ziemniaki

* oliwa z oliwek

*pieprz i sól + przyprawy (wedle uznania, ja dodałam zioła prowansalskie, paprykę słodką i ostrą, oregano)

Jak to robię:

1. Polędwicę lekko solę.
Przygotowuję sos - pół śmietany mieszam z 2 łyżkami majonezu, solą i pieprzem. Dodaję koperek (danie robiłam spontanicznie, a w domu miałam tylko suszony).

2. Przekładam sos do naczynia żaroodpornego, kładę polędwiczki z tuńczyka i przykrywam warstwą sosu. Pieczemy w piekarniku.

3. Jako dodatki tym razem wybrałam pieczone ziemniaki. Mój mąż nie przepada za kupnymi od razu przygotowanymi do upieczenia, więc przyrządzam je sama (oczywiście w bardzo prosty sposób,a le rzeczywiście są smaczniejsze).
Ziemniaki kroję w cząstki. Umieszczam w naczyniu żaroodpornym. Obsypuje przyprawami: solą, pieprzem, papryką słodką oraz ostrą, ziołami prowansalskimi, oregano (zioła nadają piękny zapach). Następnie polewam oliwą z oliwek i wkładam do rozgrzanego piekarnika. Po około 20 minutach pieczenia podlewam odrobiną wody.

4. Oczywiście warto dołączyć warzywa do posiłku. Tym razem mój mąż przyrządził surówkę z czerwonej kapusty. A kolejną porcję zdrowia przygotował nam w postaci soku z wyciskanych owoców (jabłek, marchwi, pomarańczy i grejpfruta).

Ona: Uwielbiam takie naturalne soki!

On: A ja lubię Ci je przyrządzać:)

28 comments

  1. Pudlo Manka 24 października, 2012 at 00:02 Odpowiedz

    Szkoda, że nie widziałaś mojej miny jak oglądałam zdjęcia :D . Dostałam prawdziwego ślinotoku! :P O jaaaa jutro pędzę do biedronki, danie wydaje się być dość łatwe w przyrządzeniu, może i mi się uda :P .

  2. kainnah 31 października, 2012 at 15:31 Odpowiedz

    licznie podane…uwielbiam takie widoki…niestety mnie samej cierpliwości starcza na wyczarowanie czarnego tła pod jedzeniem…i już wydaje mi się że jest ok…a nie jest:)

    • joanna 10 kwietnia, 2013 at 07:24 Odpowiedz

      ja zrobiłam i odpowiem bo miałam ten sam dylemat, piekłam ok 25min i pod przykryciem z folii bo się bałam że się wysuszy, ponadto zamiast śmietany z majonezem dałam śmietanę z jogurtem naturalnym bo te pieczone dania z majonezem są dla mnie zbyt tłuste, a tuńczyk wyszedł fantastycznie, wilgotny jędrny, pychota. Z całą pewnością jeszcze zagości na naszym stole.

Leave a reply