Z przyjemnością wracam na blogu do postów kulinarnych. Co prawda dziś nie będzie o gotowaniu, ale za to o najprzyjemniejszym dla mnie posiłku. Śniadanie, bo o nim mowa, to też najważniejszy posiłek dnia. Ma wiele zalet i warto o nim pamiętać, choćby dlatego, że to w dużej mierze od niego zależy nasza aktywność i wydajność. Dobre i nietuzinkowe śniadanie jest też gwarancją, fantastycznego samopoczucia, a co za tym idzie sukcesów.
Szczerze mówiąc celebracja tego pierwszego posiłku to dla mnie najprzyjemniejsza część żywieniowych nawyków. Dziś mam dla Was ciekawy i prosty przepis na efektowne śniadanie!
Wiele lat temu kiedy przez miesiąc przebywałam w południowej Francji, przywykłam do słodkich śniadań - croissanty, niskosłodzone konfitury, dżemy i kakao lub mleko - tak zaczynałam każdy dzień. Kilka lat później, dokładnie we wrześniu z okazji naszej rocznicy ślubu, polecieliśmy z Kubą do Paryża (o czym oczywiście już Wam pisałam na blogu). Zamiast standardowego hotelu, wynajęliśmy wtedy mieszkanie, z nadzieją, że chociaż przez chwilę poczujemy się jak prawdziwi paryżanie. Zrobiliśmy zakupy, by samodzielnie przygotowywać pyszne śniadania. Właściciel zostawił nam kilka produktów: między innymi kawę, herbatę, mleko, konfitury i dżemy. My oczywiście kupiliśmy tradycyjne bagietki i sery , a w walizce zawsze mam ze sobą bakalie, które często są moim posiłkiem w hotelu (taka przekąska ostatniej szansy, kiedy wracam głodna i zmęczona po zwiedzaniu). I tak powstało niezwykłe śniadanie, które teraz odtwarzamy w domu na specjalne okazje, z przyjemnością wybierając polskie produkty świetnej jakości, które gwarantują doskonały smak i odpowiednią konsystencję.
Często pokuszę się nawet, o upieczenie własnego pieczywa. Tym razem postawiłam na szybkie bułki bez drożdży - nie ma to, jak wyjmować świeże pieczywo z własnego piekarnika.
Przepis na nasze paryskie śniadanie
- pieczywo
- dobrej jakości masło
- ser camembert i brie
- konfitura morelowa Łowicz
- sałata
- bakalie - płatki migdałowe, orzechy laskowe i włoskie
- ewentualnie szynka parmeńska (wersja idealna zwłaszcza dla mężczyzn;) )
Te składniki pomogą Wam wyczarować szybkie, ale bardzo efektowne, a przede wszystkim smaczne śniadanie. Jest to świetna opcja posiłku w domu, ale także do pracy. Jeśli nigdy nie próbowaliście takiego połączenia smaków, koniecznie nadróbcie zaległości!
Przepis na przepyszną herbatę
Dodatkowo zdradzę Wam przepis na herbatę, którą chętnie przyrządzam do śniadania lub zamiast deseru w ciągu dnia:
- czarna herbata
- plaster cytryny
- łyżeczka soku z malin
- łyżeczka (lub dwie) konfitury morelowej Łowicz
- miód opcjonalnie
To pyszny napój, który dzięki tym kilku składnikom nabiera ciekawego smaku i charakteru. No i ten zapach!
Wystarczy, że mocno zaparzycie herbatę (4-5 minut) - musi być naprawdę esencjonalna. Dodacie łyżeczkę soku z malin, a także 1-2 łyżeczki konfitury morelowej Łowicz. Jeśli chcecie, by napój był słodszy, możecie dołożyć łyżeczkę miodu, a na koniec dodać plaster cytryny. Taka herbata to mój miły przerywnik w ciągu dnia:) Ponieważ uwielbiam zapach i smak tej konfitury, czasem dodaję także łyżeczkę do mojej ulubionej zielonej herbaty, którą pijam także bez cukru.
Ona: Cudownie mieć tyle pięknych wspomnień z Paryża, a nasze śniadania, przy oknie z okiennicami wspominam szczególnie miło:)
On: Przez te śniadania czasem nawet nie chciało nam się wychodzić z mieszkania!:)
Ona: Teraz przynajmniej mamy co wspominać i odtwarzać w domu:)