Dziś mamy dla Was przepis na przepyszny krem z zielonego groszku.
Agata zrobiła go bardzo szybko, a efekt jest taki, że ostatnio często mam na niego ochotę:)
Lubicie zupy - kremy?
- 3 puszki zielonego groszku
-2 cebule
-350ml mleka
-oliwa z oliwek (do przesmażenia)
-6 łyżek śmietany 18%
- 1/2 kostki masła
Groszek odsączamy od wody z puszki (możemy tez użyć mrożonego groszku w takiej samej proporcji).
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie w garnku w którym będziemy gotować zupę .
Do podsmażonej cebuli dodajemy groszek i wszystko to razem parę minut dusimy ( jeśli dajemy mrożony groszek to trwa to dłużej).
Zalewamy mlekiem i gotujemy (aż nam się zagotuje:) ).
Wszystko razem blendujemy. W czasie miksowania dodajemy masło i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Gotowe:)
Smacznego!
A jaka zupa będzie następna?:)
Ona: Agata przyjedź do nas jak najszybciej;)
On: Już z wiosennym menu;)