Zdecydowanie coś pysznego. I banalnego zarazem. Kiedy podacie go znajomym zobaczycie w ich oczach zdziwienie, kiedy już zjedzą, zawsze jak będą do Was chcieli wpaść, poproszą, żebyście go ugotowali. Krem marchewkowy to jak większość naszych ulubionych przepisów, efekt przypadku.
Składniki:
* marchew (teraz będzie najlepszy sezon na tą zupę, bo marchew jest pachnąca i ma wspaniały aromat)
* pietruszka (korzeń, czasem również natka)
* cebula
* ziemniaki
* por (opcjonalnie)
* ser (mozzarella lub dowolny)
* pieczywo razowe
* sól, pieprz, ewentualnie kostka rosołowa
Jak to zrobić?
1. Kilka, kilkanaście marchewek kroimy w plastry i wrzucamy do garnka z wodą.
2.Dodajemy całą cebulę, pokrojone ziemniaki oraz korzeń pietruszki (nada cudowny, świeży, warzywny zapach). Dodajemy sól, pieprz oraz kostki rosołowe.
3. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Następnie wlewamy do blendera lub malaksera. [Krótko przed końcem gotowania możemy dodać również natkę pietruszki, jednak nie powinniśmy przesadzić z ilością oraz długością gotowania, gdyż zupa straci swój piękny pomarańczowy kolor].
4. Pieczywo razowe możemy podpiec w tosterze, a następnie pokruszyć na zupę. Posypujemy tartym serem.
5. Wkładamy do piekarnika na kilka minut.
6. Gotowe!
Ona: Świeże warzywa to będzie radość w kuchni:)
On: :))