Krem marchewkowy z serem

Zdecydowanie coś pysznego. I banalnego zarazem. Kiedy podacie go znajomym zobaczycie w ich oczach zdziwienie, kiedy już zjedzą, zawsze jak będą do Was chcieli wpaść, poproszą, żebyście go ugotowali. Krem marchewkowy to jak większość naszych ulubionych przepisów, efekt przypadku.

Składniki:

* marchew (teraz będzie najlepszy sezon na tą zupę, bo marchew jest pachnąca i ma wspaniały aromat)

* pietruszka (korzeń, czasem również natka)

* cebula

* ziemniaki

* por (opcjonalnie)

* ser (mozzarella lub dowolny)

* pieczywo razowe

* sól, pieprz, ewentualnie kostka rosołowa

Jak to zrobić?

1. Kilka, kilkanaście marchewek kroimy w plastry i wrzucamy do garnka z wodą.

2.Dodajemy całą cebulę, pokrojone ziemniaki oraz korzeń pietruszki (nada cudowny, świeży, warzywny zapach). Dodajemy sól, pieprz oraz kostki rosołowe.


3. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Następnie wlewamy do blendera lub malaksera. [Krótko przed końcem gotowania możemy dodać również natkę pietruszki, jednak nie powinniśmy przesadzić z ilością oraz długością gotowania, gdyż zupa straci swój piękny pomarańczowy kolor].

4. Pieczywo razowe możemy podpiec w tosterze, a następnie pokruszyć na zupę.  Posypujemy tartym serem.

5. Wkładamy do piekarnika na kilka minut.

6. Gotowe!

Ona: Świeże warzywa to będzie radość w kuchni:)

On: :))

21 comments

  1. Agata 27 kwietnia, 2012 at 10:02 Odpowiedz

    Dzięki za pomysł na dzisiejszy obiad! Kiedy robi się coraz cieplej (a dziś we Wrocławiu mamy mieć 25 stopni!) to lekkie i kolorowe obiadki są dla nas najlepszym daniem przed rowerowymi wycieczkami.

Leave a reply