Ostatnio kilka osób pisało, że dawno nie było u nas przepisu, więc jest. I dziś naprawdę będą u nas pyszności!:) Przepis nie jest trudny, a efektowny i w dodatku gwarantuje pyszne danie! Czego chcieć więcej??:)
Jest to pomysł na obiad lub kolację. Połączenie, które gwarantuje przyjemne doznania!:) Polędwiczka jest smacznym mięsem, które najlepiej smakuje upieczone. Do mięs zawsze podajemy warzywa, a idealnym rozwiązaniem jest także przełamanie smaków w postaci lekkiej słodyczy. Tym razem postawiliśmy na niskosłodzony dżem z aronii Łowicz i przyznam, że zauroczył mnie ten smak. Idealny do serów, pieczywa, ale też mięs. Doskonale podkreśli smak i będzie ciekawym akcentem na talerzu. Poza tym ma świetną konsystencję i dużą ilość kawałków owoców, dzięki czemu kulinarne doznania będą jeszcze przyjemniejsze. Z tego co zauważyłam nie jest jeszcze tak popularnym produktem na polskich stołach, ale jedno jest pewne: każdy, kto miał okazję go u nas spróbować, zachwycił się jego smakiem. Wystarczy więc camembert i dżem z aronii Łowicz, by sprawić miłą niespodziankę Waszym gościom. Jeśli jednak macie więcej czasu, koniecznie skorzystajcie z naszego przepisu na polędwiczkę w ziołach z warzywami blanszowanymi i dżemem z aronii.
Składniki:
- polędwiczka
- zioła (mogą być zioła prowansalskie, czubryca, czy tymianek oraz odrobina czosnku, ewentualnie bardzo drobno posiekana natka pietruszki)
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- marchew
- groszek zielony
- natka pietruszki
- niskosłodzony dżem z aronii Łowicz (możecie o nim poczytać TUTAJ)
Przygotowanie:
- Polędwiczkę warto zamarynować: mięso należy umyć, następnie dodać zioła, sól pieprz, a także oliwę z oliwek i trochę masła, którym nacieramy mięso. Można zostawić w lodówce na noc.
2. Następnie pieczemy mięso zawinięte w folię (ok 45 minut do godziny – zależy od wielkości).
3. Przygotowujemy warzywa blanszowane. To nic innego jak termiczna obróbka warzyw, które dzięki tej metodzie nie tracą cennych składników odżywczych. Wystarczy, że ulubione warzywa zanurzymy w osolonym wrzątku – na 3 do 6 minut, a następnie schłodzimy w zimnej wodzie (może być nawet z kostkami lodu) – dzięki temu zachowają reprezentacyjną konsystencję. Marchew blanszujemy ciut dłużej, gdyż jest to wyjątkowo twarde warzywo. Swoje marchewki dodatkowo posypałam ziołami i po blanszowaniu, włożyłam na kilka minut do piekarnika (wcześniej posmarowałam je odrobiną masła). W międzyczasie przygotowałam zielony groszek (równie metodą blanszowania).
- Swoje pyszności podałam z odrobiną natki pietruszki, a do mięsa dodałam oczywiście niskosłodzony dżem z aronii Łowicz, który był „wisienką na torcie” mojego dania!:)
5. Pyszności, więc życzę Wam smacznego!:) I koniecznie dajcie znać, czy znacie ten produkt lub jeśli spróbujecie – jak Wam smakuje!:)
A jeśli macie ochotę na pyszny deser, zajrzyjcie do mojego sprawdzonego przepisu TUTAJ!
Ona: Było pysznie! To było bardzo przyjemne testowanie nowego dla nas smaku dżemu Łowicz <3
On: Bardzo, bardzo smaczne!