Pamiętacie smaki z dzieciństwa? Jednym z takich wspomnień kulinarnych są dla mnie bułki z jagodami. Perfekcyjne robi je moja babcia Celina - takich nie zjecie w żadnej cukierni. Od babci dzieli mnie jednak 400 kilometrów, czas więc wziąć sprawy w swoje ręce. Dzisiejszy przepis to także świetny pomysł na szybkie śniadanie, ponieważ... możemy przygotować je już poprzedniego dnia! To bardzo praktyczny pomysł, dla tych, dla których o poranku liczy się każda minuta. Dodatkowo tego typu śniadanie możemy także zabrać ze sobą na wynos:)
Takie bułki są łatwe w przygotowaniu, a jednym z kluczowych składników jest konfitura, którą dodałam. Ostatnio pokazywałam Wam niezwykły i inny niż wszystkie przepis na gęstą zupę pomidorową TUTAJ - ogromnie Wam go polecam. Dziś zachwycam się niedawno odkrytym przeze mnie produktem Łowicz - konfiturą jagodową Łowicz, która ma po prostu idealny smak, taki z dzieciństwa:) W słoiku znajdziecie pyszne, dojrzałe, starannie wyselekcjonowane owoce jagód i idealną, gęstą konsystencję, która fantastycznie sprawdzi się do wypieków. Tym razem dodałam ją jako nadzienie do bułek i... wyszły przepyszne! Z przyjemnością więc poczęstuję Was pomysłem:). Mój przepis wystarcza na 6-8 sztuk (zależy od wielkości).
Składniki
- 300 g mąki
- 8 g suchych drożdży (1 torebka)
- 120 ml mleka (mniej więcej pół szklanki)
- 30 g miękkiego masła
- 1 całe jajko
- 1 żółtko
- 2 czubate łyżki cukru (może być trzcinowy)
- szczypta soli
- niskosłodzona konfitura jagodowa Łowicz TU
- jajko z odrobiną mleka do posmarowania bułek
Na kruszonkę: 100 g masła, 100 g cukru trzcinowego, 200 g mąki (jest to spora ilość, więc zwykle pozostałą część mrożę)
- odrobina cukru pudru
Sposób przygotowania
Do mąki należy wsypać suche drożdże i wymieszać. Dodać mleko, jajka, cukier, sól, a na koniec roztopione masło. Następnie wyrobić ciasto i poczekać aż wyrośnie (odstawić w ciepłe miejsce, przykryć bawełnianym ręcznikiem kuchennym i poczekać 1 - 2 godziny).
Po tym czasie należy ponownie uformować ciasto i podzielić na małe części z których uformujemy bułki (rozpłaszczamy porcję, nakładamy łyżeczką konfiturę Łowicz i zawijamy).
Wstawiamy do piekarnika na 25 minut (pieczemy w temperaturze 180 stopni).
Kruszonka: ugniatamy mąkę, cukier trzcinowy i masło, aż składniki się połączą. Przed dodaniem kruszonki na bułki, wkładamy do lodówki (przynajmniej na kwadrans).
Bułki są przepyszne! Wspaniale zastąpią śniadanie, to w domu lub na wynos, będą idealne na piknik, czy jako poczęstunek dla gości. Bardzo polecam Wam spróbować, jeśli jeszcze nigdy takich sami nie piekliście:)
Ona: Niestety poszły już wszystkie...
On: To kiedy upieczesz kolejne?;)