Dziś mam dla Was dwa genialne przepisy na podanie śledzi. Moja siostra Agata podała je gościom jako jedną z przystawek na kolacji z okazji 30 rocznicy ślubu naszych rodziców i zrobiły furorę. Dlatego dziś Agata dzieli się z Wami.
Rzutem na taśmę przed świętami, ale przepis sprawdzi się na wiele innych okazji:)
Inne przepisy Agaty i moje znajdziecie tu:
https://fashionable.com.pl/category/cos-pysznego/
- śledzie z wody
- 2 cebule
- około 1/3 słoika papryki konserwowej
- 3 ogórki konserwowe
- ketchup
- majonez
- sól, pieprz, cukier
-oliwa z oliwek lub masło
- Cebule kroimy w piórka, solimy (gdy jest ostra dodajemy cukier), mieszamy i odstawiamy.
- Paprykę i ogórka kroimy w bardzo cienkie paseczki.
- Cebule którą wcześneji pokroiliśmy podduszamy delikatnie na oliwie lub maśle
- Zostawiamy do ostygnięcia
- po ostygnięciu do cebuli dodajemy ogórka i paprykę oraz ketchup i majonez (w stosunku 1:1) i wszystko razem mieszamy
- doprawiamy solą i pieprzem.
-pokrojonego mieszamy z solą