Nasz pobyt w Mediolanie dobiega końca - dziś wieczorem przylatujemy do Polski, ale od razu w nocy jedziemy na dwa dni do Wrocławia na event -niespodziankę - ale o tym później.
Ja już przygotowuję dla Was relację z naszej podróży, a dziś mam dla Was coś co może wprowadzić Was w świąteczny grudniowy nastrój. Warto przygotować się na świąteczne doznania już w ten weekend. Osobiście jestem zwolenniczką świątecznej magii w grudniu, ale ostatecznie za ten okres uznaję datę mniej więcej miesiąc przed świętami - czyli od 25 listopada. Warto przygotować się do adwentu już ciut wcześniej i zagospodarować sobie ten czas radosnego oczekiwania.
Tu znajdziecie wpis w którym pokazałam Wam jak przystroiłam nasze mieszkanko:
https://fashionable.com.pl/2014/11/26/swiateczne-akcenty-domu/
A dziś świąteczne ciasteczka, które moja siostra Agata upiekła specjalnie dla Was:)
Agata od jakiegoś czasu zajmuje się działem kulinarnym na naszym blogu:
https://fashionable.com.pl/2014/10/25/agata-gotuje-bulki-zytnie-ziolami-bez-drozdzy-russell-hobbs/
Takie ciasteczka po pierwsze są smaczne,po drugie łatwe w przygotowaniu, po trzecie wypełniają dom świąteczny zapachem.
Możemy je wykorzystać na wiele sposobów. Dziś pokażę Wam kilka z nich. To świetny dodatek do prezentu lub nawet prezent - kiedy zapakujemy je w celofan i przewiążemy wstążką lub włożymy do ładnego słoika. Są też świetnym pomysłem na kalendarz adwentowy.
Zobaczcie sami!
Ciasteczka:
100 g masła
90-100 g cukru trzcinowego
2 jajka
4-5 łyżek stołowych miodu
3 szklanki mąki
1 przyprawa do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło i cukier ucieramy, aż powstanie puszysta masa, dodajemy miód i ponownie ucieramy.
Przesiewamy mąkę, dodajemy przyprawy, i proszek do pieczenia, mieszamy na niskich obrotach robota.
Ciasto wyjmujemy z misy i krótko zagniatamy.
Formujemy walec, zawijamy w folię i i wkładamy do lodówki na około pół godziny.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i ponownie chwilę zagniatamy, wałkujemy i formujemy..
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasteczka 8-10 minut (długość zależy od grubości ciasteczek).
Wyjmujemy i zostawiamy na blaszce, żeby wystygły.
Lukier:
1 białko
około 1 szklanki cukru pudru
Według uznania można dodać sok
* żeby ozdobić nasze świąteczne ciasteczka lukrem możemy w łatwy sposób zrobić wygodny rożek. Wystarczy kawałek kwadratowego papieru do pieczenia i taśma klejąca. Jeśli ciasteczka są niewielkie, powinniśmy zostawić niewielki otwór.
Oddzielamy żółtko od białka.
Surowe białko jaja wlewamy do miski i mieszamy mikserem stopniowo dodając cukier tak by dobrze się rozmieszał i miksujemy do czasu gdy powstanie z tego gęsta biała masa, w przypadku za rzadkiej masy dodajemy jeszcze trochę cukru pudru, a w przypadku gdy lukier jest za gęsty sok z cytryny.
Ona: Cudowne jest to, że one są jak wino, im starsze tym lepsze;))
On: To prawda;)
Zapraszam Was na nasz profil na facebooku i instagramie: