Dziś mam dla Was boski przepis na tiramisu z pysznym dżemem Łowicz z limitowanej edycji pomarańcza - cytryna. To deser, do którego przekonałam się w Wenecji i od czasu naszej podróży dość często przygotowuję go w domu. We Włoszech rozsmakowywałam się w tym klasycznym smaku, ale po kilku dniach odkryłam, że i Włosi dodają do tego słynnego deseru dodatkowe składniki. Kiedy spróbowałam nowego dżemu Łowicz z limitowanej, cytrusowej edycji pomyślałam, że byłoby to idealne połączenie smakowe i pyszny balans między słodyczą i lekkością mascarpone, intensywnością smaku kawy i kakao, a soczystym smakiem pomarańczy i cytryny. Wyszło obłędnie, więc spróbujcie i Wy, bo jest naprawdę przepyszne! <3 A w dodatku bardzo łatwe w przygotowaniu.
Składniki
- dżem Łowicz pomarańcza - cytryna
- 500 g mascarpone
- 4 jajka (4 żółtka i 2 białka) - najlepiej wiejskie
- kubek kawy espresso
- kieliszek likieru amaretto
- pół kubka cukru pudru (mniej więcej 100 g)
- podłużne biszkopty (po 2 szt. na deser)
- kilka łyżek kakao
Jak to zrobić
- Najpierw parzymy kawę, ponieważ musimy ją ostudzić.
2. Następnie ubijamy 4 żółtka z połową cukru pudru. Kolejno dodajemy likier i nadal miksujemy i stopniowo dokładamy mascarpone i ubijamy na gładką masę.
3. W oddzielnym naczyniu ubijamy białko z dwóch jajek - z odrobiną soli i po chwili dodajemy drugą część cukru pudru. Ubite białko przekładamy do masy z mascarpone i żółtkami i dokładnie mieszamy.
4. Układamy nasz deser w szklanych kieliszkach - dzięki temu wygląda efektownie i jest bardzo podzielny. Ta ilość wystarcza na mniej więcej 10-12 kieliszków w zależności od wielkości.
5. Nakładamy dżem Łowicz pomarańcza i cytryna
6. Następnie biszkopt przekrojony na pół maczamy w kawie i posypujemy odrobiną kakao
7. Czas na masę z mascarpone i kolejną warstwę dżemu, biszkoptów, kakao i mascarpone - na koniec posypujemy kakao
8. Wkładamy na 2-3 godziny do lodówki
SMACZNEGO!:)
Deser jest przepyszny, więc koniecznie dajcie znać, jak tylko wypróbujecie:)
Ona: Pyszności <3
On: O tak!:)