Jesień to idealny czas na spotkania ze znajomymi - te planowane, ale także te spontaniczne. Dziś Halloween, dlatego przygotowałam dla Was dwie pyszne propozycje prostych przekąsek na domową imprezę. Do stworzenia tego wpisu zainspirowała mnie marka Kotlin, która ma w swojej ofercie przepyszny ketchup! I jest tak serio pyszny, że każdy komu dałam go spróbować, a nie znał go wcześniej, mówił po prostu "Wow!". Dlaczego jest taki smaczny? Bo nie zawiera octu, a dodatkowo nie zawiera konserwantów jest też bezglutenowy. Jest po prostu najlepszy - teraz to dla nas smak numer 1! Wersja pikantna z której korzystałam tym razem, ma wyrazisty smak i może być dodatkiem do wielu potraw. Ja tym razem mam dla Was dwa przepisy na przekąski.
Crostini z pieczoną dynią, mozarellą, pastą z avokado i ketchupem Kotlin
Crostini to nieduże chrupiące kanapki, które są świetną przekąską. Dodatki, których użyjemy to dowolna inwencja twórcza, ale moja kompozycja smaku jest naprawdę bardzo smaczna.
Składniki:
pieczywo
oliwa, czosnek, przyprawy
dynia
ser mozarella
avokado
Jak to zrobić:
- Na początek kroimy dynię w drobne paski - odrobinę solimy i posypujemy ziołami, a także skrapiamy oliwą -> wstawiamy do piekarnika.
- Następnie wystarczy przygotować oliwę z oliwek, dodać ulubione zioła i minimum jeden ząbek świeżego czosnku -> delikatnie polać pieczywo oliwą i wstawić na kilka minut do piekarnika, żeby było lekko chrupiące.
- Pasta z avokado - najprostszy przepis to po prostu dodajemy odrobinę soli, pieprzu i ząbek czosnku -> warto zostawić pestkę w misce z pastą, dzięki temu nasze awokado nie stanie się ciemne.
- Układamy składniki na pieczywie: plaster mozarelli, dynia, pasta z awokado i pikantny ketchup Kotlin pikantny, który nada tej przekąsce wyjątkowego smaku.
- Zachwycamy się smakiem -> to połączenie pozytywnie Was zaskoczy!
Pieczarki zapiekane serem z karmelizowaną cebulą i ketchupem Kotlin
To prosta i bardzo łatwa w przygotowaniu przekąska, a połączenie delikatnie słodkiej cebuli i pikantnego ketchupu wydaje się być idealne.
Składniki:
pieczarki
czerwona i biała cebula
ser w plastrach
przyprawy
Jak to zrobić:
- Na początek myjemy dokładnie pieczarki i usuwamy trzon, żeby zrobić miejsce na nadzienie.
- Karmelizujemy cebulę - do pokrojonej cebuli dodajemy oliwę, sól, pieprz, następnie długo smażymy, aż cebula stanie się szklista, później kolejno dodajemy odrobinę octu balsamicznego, a na koniec trochę cukru -> cały czas smażymy i mieszamy.
- Przygotowaną cebulę przekładamy do pieczarek, nakładamy plaster sera żółtego i pieczemy w piekarniku.
- Na koniec dodajemy ketchup Kotlin pikantny i serwujemy na sałacie.
- Smacznego!:)
Dajcie znać, który przepis bardziej przypadł Wam do gustu:)
Ona: Pyyyysznie!
On: Żałuję, że nie mogłem spróbować, ale teraz musisz zrobić te przekąski dla mnie;)