Barilla Pasta World Championship w Mediolanie i Parmie - czyli światowe mistrzostwa makaronowe we Włoszech

barilla 28

Kilka dni temu mieliśmy ogromną przyjemność spędzić kilka dni we Włoszech. Była to różnorodna podróż, a jej ostatnią część spędziliśmy w naszym ulubionym Mediolanie i Parmie na niesamowitym wydarzeniu. Pasta World Championship to mistrzostwa makaronowe organizowane przez markę Barilla. Głównymi bohaterami byli kucharze z różnych stron świata, którzy w ciągu trzech dni brali udział w poszczególnych etapach konkursu. Nasz kraj reprezentował fantastyczny kucharz z wieloma sukcesami na koncie (między innymi zwycięzca Top Chef!) Sebastian Olma - obecnie szef kreatywny restauracji Belvedere Łazienki Królewskie.

DSC_5084 DSC_5057

Jeśli śledziliście nasz profil na instagramie czy facebooku to wiecie, że było to wydarzenie przygotowane z dużym rozmachem i fantastycznie zorganizowane. Pojawiło się na nim wielu ludzi z branży kulinarnej, przedstawicieli Barilla z różnych krajów, ale także influencerów z całego świata! Świetnie było poznać blogerki z Malezji czy Australii i porozmawiać o ich doświadczeniach związanych ze światem internetu.

DSC_5011 DSC_5014 DSC_5016 DSC_5029

Przy okazji warto wspomnieć, że to właśnie w Parmie znajduje się siedziba, a także europejska produkcja makaronów Barilla. Jest to marka numer jeden na świecie w swojej kategorii, a w samej Parmie dziennie produkuje się 1000 ton makaronu!!! W dodatku mieliśmy okazję zobaczyć to wszystko na żywo i zwiedzić fabrykę. Wygląda naprawdę niesamowicie imponująco - ogrom, organizacja, technologia robi niesamowite wrażenie! W dodatku Barilla to nazwisko właścicieli - marka obchodzi w tym roku 140 lat i cały czas (z jedną małą przerwą) jest w rodzinnych rękach. Uwielbiam poznawać historię marek i to naprawdę piękne, kiedy na własne oczy mogę zobaczyć jak od podstaw wygląda budowanie prestiżowej firmy.

barilla 15 barilla 21 barilla 9

W ofercie firmy znajdziecie wiele rodzajów pysznych makaronów - choć sami właściciele przyznają, że nadal to właśnie klasyczne spaghetti jest hitem sprzedaży na całym świecie! Poza tym kupimy sosy, ale także makarony bezglutenowe czy pełnoziarniste. To co wyróżnia Barilla na tle wielu innych marek, to najwyższa jakość produktów - dzięki wysokiej zawartości semoliny, makarony mają idealną konsystencję i łatwo ugotować je w wersji al dente, a poza tym są po prostu zdrowsze.

A Wy jaki rodzaj makaronu lubicie najbardziej?:) Ja jestem wielką fanką tagliatelle, spaghetti, fusilli i farfalle.

DSC_5005 barilla pasta world championschip113 DSC_5008 barilla 155 DSC_5063 DSC_5042

Sebastian ma w sobie niesamowity spokój i opanowanie. Tym razem przygotowywał makaron z dziczyzną i borowikami.

DSC_5065 my barilla 10 barilla 112DSC_5036 DSC_5027 DSC_5080

zdjęcia dań wszystkich finalistów i głosowanie na najładniejszą potrawę

poniżej wieczorna gala i kolacja

barilla pasta world championschip barilla 111 my barilla my barilla 9

Pyszne przekąski!:)

my barilla 6 DSC_5104

siedziba Barilla w Parmie

DSC_5107 DSC_5105 DSC_5106 DSC_5108 DSC_5109 DSC_5112 DSC_5115 barilla 13 barilla 14 barilla 10 barilla 12

cudowna kolacja w Parmie

barilla 8 barilla 17 barilla 23

- Podczas kolacji w siedzibie Barilla mieliśmy okazję spróbować makaronu Barilla, ale nie tego tradycyjnego z pudełka tylko wyprodukowanego na drukarce 3D. Barilla jako firma, dla której wielką wartością jest rozwój od wielu lat inwestuje w rozwój technologii, która pozwoliłaby na wykonanie nawet najbardziej wymyślnych kształtów makaronu. Póki co udaje się wyprodukować 16 sztuk makaronu na godzinę. Prace nad przyśpieszeniem procesu trwają 🙂

barilla 24 barilla 20

z amerykańskim szefem kuchni - zwycięzcą tegorocznej edycji Pasta World Championship

barilla 156

Ona: To był wspaniały wyjazd!

On: I świetne doświadczenie:)

Leave a reply