Kilka dni temu mieliśmy ogromną przyjemność spędzić kilka dni we Włoszech. Była to różnorodna podróż, a jej ostatnią część spędziliśmy w naszym ulubionym Mediolanie i Parmie na niesamowitym wydarzeniu. Pasta World Championship to mistrzostwa makaronowe organizowane przez markę Barilla. Głównymi bohaterami byli kucharze z różnych stron świata, którzy w ciągu trzech dni brali udział w poszczególnych etapach konkursu. Nasz kraj reprezentował fantastyczny kucharz z wieloma sukcesami na koncie (między innymi zwycięzca Top Chef!) Sebastian Olma - obecnie szef kreatywny restauracji Belvedere Łazienki Królewskie.
Jeśli śledziliście nasz profil na instagramie czy facebooku to wiecie, że było to wydarzenie przygotowane z dużym rozmachem i fantastycznie zorganizowane. Pojawiło się na nim wielu ludzi z branży kulinarnej, przedstawicieli Barilla z różnych krajów, ale także influencerów z całego świata! Świetnie było poznać blogerki z Malezji czy Australii i porozmawiać o ich doświadczeniach związanych ze światem internetu.
Przy okazji warto wspomnieć, że to właśnie w Parmie znajduje się siedziba, a także europejska produkcja makaronów Barilla. Jest to marka numer jeden na świecie w swojej kategorii, a w samej Parmie dziennie produkuje się 1000 ton makaronu!!! W dodatku mieliśmy okazję zobaczyć to wszystko na żywo i zwiedzić fabrykę. Wygląda naprawdę niesamowicie imponująco - ogrom, organizacja, technologia robi niesamowite wrażenie! W dodatku Barilla to nazwisko właścicieli - marka obchodzi w tym roku 140 lat i cały czas (z jedną małą przerwą) jest w rodzinnych rękach. Uwielbiam poznawać historię marek i to naprawdę piękne, kiedy na własne oczy mogę zobaczyć jak od podstaw wygląda budowanie prestiżowej firmy.
W ofercie firmy znajdziecie wiele rodzajów pysznych makaronów - choć sami właściciele przyznają, że nadal to właśnie klasyczne spaghetti jest hitem sprzedaży na całym świecie! Poza tym kupimy sosy, ale także makarony bezglutenowe czy pełnoziarniste. To co wyróżnia Barilla na tle wielu innych marek, to najwyższa jakość produktów - dzięki wysokiej zawartości semoliny, makarony mają idealną konsystencję i łatwo ugotować je w wersji al dente, a poza tym są po prostu zdrowsze.
A Wy jaki rodzaj makaronu lubicie najbardziej?:) Ja jestem wielką fanką tagliatelle, spaghetti, fusilli i farfalle.
Sebastian ma w sobie niesamowity spokój i opanowanie. Tym razem przygotowywał makaron z dziczyzną i borowikami.
zdjęcia dań wszystkich finalistów i głosowanie na najładniejszą potrawę
poniżej wieczorna gala i kolacja
Pyszne przekąski!:)
siedziba Barilla w Parmie
cudowna kolacja w Parmie
- Podczas kolacji w siedzibie Barilla mieliśmy okazję spróbować makaronu Barilla, ale nie tego tradycyjnego z pudełka tylko wyprodukowanego na drukarce 3D. Barilla jako firma, dla której wielką wartością jest rozwój od wielu lat inwestuje w rozwój technologii, która pozwoliłaby na wykonanie nawet najbardziej wymyślnych kształtów makaronu. Póki co udaje się wyprodukować 16 sztuk makaronu na godzinę. Prace nad przyśpieszeniem procesu trwają 🙂
z amerykańskim szefem kuchni - zwycięzcą tegorocznej edycji Pasta World Championship
Ona: To był wspaniały wyjazd!
On: I świetne doświadczenie:)