Wiosną i latem mamy ochotę na lekkie, ale smaczne posiłki. Warto szukać przepisów dzięki którym możemy korzystać z sezonowych produktów. Dziś mam dla Was pomysł na szybki obiad lub kolację - to proste, ale pyszne danie, na bazie uwielbianych przeze mnie makaronów. Efektowne farfalle, czyli "kokardki" wyglądają elegancko i poza walorami smakowymi, są też ozdobą posiłku. Sałatka z wędzonym łososiem i warzywami to pyszny sposób na przerwę w pracy, tradycyjny obiad, piknik, ale też na przekąskę w trakcie spotkania z przyjaciółmi - przekonajcie się sami.
Składniki
Makaron kokardki (farfalle) Lubella
łosoś wędzony na gorąco
ulubione warzywa: szparagi, papryka, rzodkiewka, pomidory koktajlowe, ogórek świeży, ogórek małosolny, kiełki brokułów
sos – oliwa z oliwek, łyżka musztardy, łyżka miodu, sól, pieprz, koperek i zioła prowansalskie
Sposób przygotowania
Najpierw należy ugotować makaron, żeby spokojnie ostygł przed komponowaniem sałatki. Makaron Lubella, który wytwarzany jest z wysokiej jakości pszenicy. Jest on odpowiednio twardy, doskonale sprężysty, nie skleja się i zachowuje naturalny zapach oraz złocisty kolor.
Następny krok to przygotowanie ulubionych warzyw. Uwielbiam szparagi, więc kiedy jest na nie sezon, bardzo chętnie z nich korzystam – należy je ugotować i pokroić na drobne kawałki, następnie zająć się innymi warzywami i dodać je według uznania. Na koniec pokroić łososia. Wszystko delikatnie wymieszać i gotowe. Podawać z odrobiną sosu.
Proste, szybkie i takie pyszne! Polecam!:) A Wy z czym lubicie makarony?
Ona: Przepyszna!
On: Polecam:)