Przepis na szybkie śniadanie - bułki z jagodami i kruszonką

 

bułki-z-jagodami44-v2

 

Pamiętacie smaki z dzieciństwa? Jednym z takich wspomnień kulinarnych są dla mnie bułki z jagodami. Perfekcyjne robi je moja babcia Celina - takich nie zjecie w żadnej cukierni. Od babci dzieli mnie jednak 400 kilometrów, czas więc wziąć sprawy w swoje ręce. Dzisiejszy przepis to także świetny pomysł na szybkie śniadanie, ponieważ... możemy przygotować  je już poprzedniego dnia! To bardzo praktyczny pomysł, dla tych, dla których o poranku liczy się każda minuta. Dodatkowo tego typu śniadanie możemy także zabrać ze sobą na wynos:)

bułki z jagodami55jpg

Takie bułki są łatwe w przygotowaniu, a jednym z kluczowych składników jest  konfitura, którą dodałam. Ostatnio pokazywałam Wam niezwykły i inny niż wszystkie przepis na gęstą zupę pomidorową TUTAJ - ogromnie Wam go polecam. Dziś zachwycam się niedawno odkrytym przeze mnie produktem Łowicz - konfiturą jagodową Łowicz, która ma po prostu idealny smak, taki z dzieciństwa:) W słoiku znajdziecie pyszne, dojrzałe, starannie wyselekcjonowane owoce jagód i idealną, gęstą konsystencję, która fantastycznie sprawdzi się do wypieków. Tym razem dodałam ją jako nadzienie do bułek i... wyszły przepyszne! Z przyjemnością więc poczęstuję Was pomysłem:). Mój przepis wystarcza na 6-8 sztuk (zależy od wielkości).

bułki z jagodami31 bułki z jagodami41

Składniki

  • 300 g mąki
  • 8 g suchych drożdży (1 torebka)
  • 120 ml mleka (mniej więcej pół szklanki)
  • 30 g miękkiego masła
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • 2 czubate łyżki cukru (może być trzcinowy)
  • szczypta soli
  • niskosłodzona konfitura jagodowa Łowicz TU
  • jajko z odrobiną mleka do posmarowania bułek

Na kruszonkę: 100 g masła, 100 g cukru trzcinowego, 200 g mąki (jest to spora ilość, więc zwykle pozostałą część mrożę)

  • odrobina cukru pudru

bułki z jagodami2 bułki z jagodami8 bułki z jagodami9 bułki z jagodami13 bułki z jagodami14 bułki z jagodami15 bułki z jagodami11

Sposób przygotowania

Do mąki należy wsypać suche drożdże i wymieszać. Dodać mleko, jajka, cukier, sól, a na koniec roztopione masło. Następnie wyrobić ciasto i poczekać aż wyrośnie (odstawić w ciepłe miejsce, przykryć bawełnianym ręcznikiem kuchennym i poczekać 1 - 2 godziny).

Po tym czasie należy ponownie uformować ciasto i podzielić na małe części z których uformujemy bułki (rozpłaszczamy porcję, nakładamy łyżeczką konfiturę Łowicz i zawijamy).

Wstawiamy do piekarnika na 25 minut (pieczemy w temperaturze 180 stopni).

Kruszonka: ugniatamy mąkę, cukier trzcinowy i masło, aż składniki się połączą. Przed dodaniem kruszonki na bułki, wkładamy do lodówki (przynajmniej na kwadrans).

bułki z jagodami17 bułki z jagodami20 bułki z jagodami21 bułki z jagodami22 bułki z jagodami23

bulki-z-jagodami przyciete

Bułki są przepyszne! Wspaniale zastąpią śniadanie, to w domu lub na wynos, będą idealne na piknik, czy jako poczęstunek dla gości. Bardzo polecam Wam spróbować, jeśli jeszcze nigdy takich sami nie piekliście:)

 

bułki-z-jagodami33-v2

bułki z jagodami29

bulki-z-jagodami40 przycięte

bułki z jagodami35 bułki z jagodami36

bułki z jagodami39

bułki-z-jagodami46-v2

 

bułki-z-jagodami47-v2

bułki z jagodami42 bułki z jagodami48jpg bułki z jagodami49jpg bułki z jagodami51jpg

bulki-z-jagodami52jpg przycięte

bułki z jagodami53jpg

Ona: Niestety poszły już wszystkie...

On: To kiedy upieczesz kolejne?;)

36 comments

  1. Zosia 28 maja, 2016 at 10:02 Odpowiedz

    Z przepisu na pewno skorzystam bo wygląda to bardzo apetycznie, ale troszkę ta kokardka na misce mnie rozbawiła 🙂

  2. skynetic 31 maja, 2016 at 21:17 Odpowiedz

    Piękna taca z pieńka! A bułeczki na pewno muszą być pyszne, ogólnie uwielbiam konfitury Łowicza. W sumie jako jedyni robią pożądane smaczne produkty, prawie takie jak u mamy 🙂
    Pozdrawiam

  3. Sylwia 14 czerwca, 2016 at 06:23 Odpowiedz

    Aż mi ślinka poleciała:) Jeszcze do nich świeże mleko, tylko takie prosto od krowy jeszcze ciepłe a nie ze sklepu. Przypominają się wakacje na wsi.

Leave a reply