Indyk w ziołach i Purée z selera

DSC_3696 (1280x1024)

Seler nie wszystkim kojarzy się z wykwintnym daniem. Ja nie byłam do niego uprzedzona, bo uwielbiam warzywa, ale korzystałam z niego sporadycznie.

Moja "prywatna gotująca Agata" (o Agacie TU) zrobiła więc w mojej głowie rewolucję i "zakochała mnie" w selerze 😉

DSC_2885 (850x1280)

Poza tym czy wiedzieliście, że to szalenie zdrowe warzywo??

seler

- jest najmniej kalorycznym warzywem

- zawiera 86 wartościowych składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu

- zawiera związki roślinne - flawonoidy, które mają między innymi silne działanie przeciwzapalne i antyutleniające, wzmacnia układ odpornościowy

- seler od wieków jest  uważany jako skuteczny  środek uspokajający

- obniża ciśnienie tętnicze

- oczyszcza organizm z toksyn

- ułatwia trawienie

- pobudza przemianę materii

- poprawia pracę nerek i serca

- pomaga trawić tłuszcze (moja siostra to nazywa efektem ujemnych kalorii - nie dość, że seler jest mało kaloryczny, to jeszcze pomaga spalać tłuszcz w efekcie działa więc w pewnym sensie  odchudzająco).

- seler jest uważany jako naturalny afrodyzjak

Przechodząc do sedna purée z selera zrobiło na mnie ogromne wrażenie i było absolutnie przepyszne.

Do tego Agata przygotowała pysznego pieczonego indyka w ziołach.

Ogromnie polecam Wam ten przepis.

A jeśli macie ochotę na więcej pyszności, zajrzyjcie do naszej zakładki

cos pysznego

https://fashionable.com.pl/category/cos-pysznego/

DSC_2889 (1280x850)

składniki

Purée z selera:

-2 większe selery
-2 średnie ziemniaki
-pół kostki masła
-sól

- oliwa z oliwek

DSC_2880 (1280x850)

Indyk w ziołach:

-pierś z indyka
-bazylia
-majeranek
-zioła prowansalskie
-sól
-pieprz
-oliwa z oliwek
-1/4 kostki masła

DSC_2892 (1280x850)

puree z selera

Purée z selera:

Umyte i obrane ziemniaki pokroić w niedużą kostkę. Na oliwie rozpuścić połowę masła z przepisu i podsmażyć surowe ziemniaki razem z selerem. Po przesmażeniu całość przełożyć do garnka zalać wodą tak by nie zakrywało warzyw

Gotować do miękkości, zblendować, ewentualnie  doprawić solą.


Indyk w ziołach:

Przygotować pierś z indyka.
Pierś położyć w misce dodać zioła,  pieprz i sól zalać oliwią i dodać masło wszystko to w indyka wcierać.

Jeśli chcemy, żeby mięso było bardziej aromatyczne to warto zostawić je na jakiś czas, aby bardziej "przeszło" aromatem przypraw [ wtedy sól dodajemy dopiero przed pieczeniem].

Zawijamy zwięźle w folię aluminiową błyszczącą stroną do środka.

Pieczemy początkowo w 220 stopniach przez 20 minut, a później  zmniejszany temperaturę do 180 stopni. Pieczemy około 1-1,5 w zależności od wielkości, sprawdzamy przebijając wykałaczką czy jest miękki. 

DSC_3680 (1280x1025) DSC_3684 (1280x850) DSC_3685 (1280x850) DSC_3446 (1280x850) DSC_3735 (1280x850) DSC_3695 (1280x850) DSC_3724 (1280x850) DSC_3702 (1280x850) DSC_3731 (1280x850)

puree z selera2

DSC_3690 (1280x839)

Ona: Ja wszystkie, tylko nie we wszystkich zestawieniach:)

On: Ja chyba też:)

27 comments

  1. Kasia 9 marca, 2015 at 22:31 Odpowiedz

    Ja seler też raczej bardzo sporadycznie używam, choć w surówce, w dodatku do flaków bardzo lubię; ostatnio zastanawiałam się nad zrobieniem królujących na blogach frytek z selera. To Wasze danie wygląda wprost wykwintnie! Kuszące 🙂

  2. sept 10 marca, 2015 at 09:40 Odpowiedz

    kurcze jakoś ten seler mnie nie przekonuje:) ma bardzo specyficzny smak i nie przepadam za nim ale może pokuszę się i spróbuję zrobić:) chociaż te pół kostki masła mnie przeraża:P

    • fashionable 10 marca, 2015 at 09:46 Odpowiedz

      No serio mnie też nie przekonywał. Jak Aga mi powiedziała puree z selera to ja na to: Aga ja jestem głodna, możesz eksperymentować kiedy indziej?;) Ale zorbiła i dawno żaden smak mnie tak nie zaskoczył! Jest taki przyjemny, subtelny z lekko mocną nutą smakową w tle. Jak czytałam przepis to też mnie to przeraziło, ale miałyśmny bardzo duże selery muszę przyznać, więc puree było dużo. Myślę, że troszkę można to zminimalizować.

Pozostaw odpowiedź Natalia Anuluj pisanie odpowiedzi