Seler nie wszystkim kojarzy się z wykwintnym daniem. Ja nie byłam do niego uprzedzona, bo uwielbiam warzywa, ale korzystałam z niego sporadycznie.
Moja "prywatna gotująca Agata" (o Agacie TU) zrobiła więc w mojej głowie rewolucję i "zakochała mnie" w selerze 😉
Poza tym czy wiedzieliście, że to szalenie zdrowe warzywo??
- jest najmniej kalorycznym warzywem
- zawiera 86 wartościowych składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu
- zawiera związki roślinne - flawonoidy, które mają między innymi silne działanie przeciwzapalne i antyutleniające, wzmacnia układ odpornościowy
- seler od wieków jest uważany jako skuteczny środek uspokajający
- obniża ciśnienie tętnicze
- oczyszcza organizm z toksyn
- ułatwia trawienie
- pobudza przemianę materii
- poprawia pracę nerek i serca
- pomaga trawić tłuszcze (moja siostra to nazywa efektem ujemnych kalorii - nie dość, że seler jest mało kaloryczny, to jeszcze pomaga spalać tłuszcz w efekcie działa więc w pewnym sensie odchudzająco).
- seler jest uważany jako naturalny afrodyzjak
Przechodząc do sedna purée z selera zrobiło na mnie ogromne wrażenie i było absolutnie przepyszne.
Do tego Agata przygotowała pysznego pieczonego indyka w ziołach.
Ogromnie polecam Wam ten przepis.
A jeśli macie ochotę na więcej pyszności, zajrzyjcie do naszej zakładki
https://fashionable.com.pl/category/cos-pysznego/
Purée z selera:
-2 większe selery
-2 średnie ziemniaki
-pół kostki masła
-sól
- oliwa z oliwek
Indyk w ziołach:
-pierś z indyka
-bazylia
-majeranek
-zioła prowansalskie
-sól
-pieprz
-oliwa z oliwek
-1/4 kostki masła
Purée z selera:
Umyte i obrane ziemniaki pokroić w niedużą kostkę. Na oliwie rozpuścić połowę masła z przepisu i podsmażyć surowe ziemniaki razem z selerem. Po przesmażeniu całość przełożyć do garnka zalać wodą tak by nie zakrywało warzyw
Gotować do miękkości, zblendować, ewentualnie doprawić solą.
Indyk w ziołach:
Przygotować pierś z indyka.
Pierś położyć w misce dodać zioła, pieprz i sól zalać oliwią i dodać masło wszystko to w indyka wcierać.
Jeśli chcemy, żeby mięso było bardziej aromatyczne to warto zostawić je na jakiś czas, aby bardziej "przeszło" aromatem przypraw [ wtedy sól dodajemy dopiero przed pieczeniem].
Zawijamy zwięźle w folię aluminiową błyszczącą stroną do środka.
Pieczemy początkowo w 220 stopniach przez 20 minut, a później zmniejszany temperaturę do 180 stopni. Pieczemy około 1-1,5 w zależności od wielkości, sprawdzamy przebijając wykałaczką czy jest miękki.
Ona: Ja wszystkie, tylko nie we wszystkich zestawieniach:)
On: Ja chyba też:)