Krem z zielonego groszku

DSC_2601 (2) (1280x906)

Dziś mamy dla Was przepis na przepyszny krem z zielonego groszku.
Agata zrobiła go bardzo szybko, a efekt jest taki, że ostatnio często mam na niego ochotę:)

Lubicie zupy - kremy?

składniki

- 3 puszki zielonego groszku

-2 cebule

-350ml mleka

-oliwa z oliwek (do przesmażenia)

-6 łyżek śmietany 18%

- 1/2 kostki masła

DSC_2516 (1280x850) DSC_2527 (1280x850) DSC_2530 (1280x850) DSC_2536 (850x1280)

sposób

Groszek odsączamy  od wody z puszki (możemy tez użyć mrożonego groszku w takiej samej proporcji).

Cebulę kroimy  w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie w garnku w którym będziemy gotować zupę .

Do podsmażonej cebuli dodajemy groszek i wszystko to razem parę minut dusimy ( jeśli dajemy mrożony groszek to trwa to dłużej).

Zalewamy mlekiem i gotujemy  (aż nam się  zagotuje:) ).

Wszystko razem blendujemy. W czasie miksowania dodajemy masło i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem.

Gotowe:)

DSC_2524 (1280x850) DSC_2546 (1280x850) DSC_2542 (1280x850)

DSC_2657 (1280x850) DSC_2617 (1280x850) DSC_2645 (1280x850) DSC_2588 (1280x850) DSC_2598 (1280x850) DSC_2591 (1280x905) DSC_2602 (1280x850) DSC_2604 (2) (1280x834)

Smacznego!

A jaka zupa będzie następna?:)

DSC_2609 (2) (1280x850)

Ona: Agata przyjedź do nas jak najszybciej;)

On: Już z  wiosennym menu;)

Leave a reply