Zapiekanka ziemniaczana

 DSC_6871 (850x1280)

 Tym razem mam dla Was przepis na pyszne i bardzo proste danie, które osobiście uwielbiam.

W roli głównej zapiekanka ziemniaczana.

 Przyznam szczerze, że po raz pierwszy jadłam ją w restauracji we Francji i już wtedy bardzo mi zasmakowała.

Później moja francuska koleżanka zrobiła ją w domu i tak zapiekanka ziemniaczana dołączyła do dań serwowanych w moim domu.

Zalet tego dania jest wiele: jest tanie (albo i nie, bo wszystko zależy od składników na które mamy ochotę 😉 ), łatwo się je przyrządza, do zapiekanki możemy dorzucić niemal wszystko na co mamy ochotę, nie jest zbyt czasochłonne (nie licząc czasu pieczenia).

Tradycyjnie podaję Wam ramowe składniki - jak wiecie w kuchni działam intuicyjnie. I Wam to polecam, zwłaszcza w przypadku takich dań - co i ile czego dodacie zależy tylko od Was!

Tym razem moja zapiekanka w wersji świątecznej:)

Zachęcam Wam także do upieczenia pysznych ciasteczek świątecznych i podania ich na kilka sposobów:

https://fashionable.com.pl/2014/11/28/cos-pysznego-agaty-swiateczne-ciasteczka-kalendarz-adwentowy/

a także do przystrojenia świątecznego swoich mieszkań i domów:

https://fashionable.com.pl/2014/11/26/swiateczne-akcenty-domu/

Warto cieszyć się tym magicznym grudniem!:)

składniki

 *ziemniaki

cebula (czerwona i biała)

czerwone wino

kiełbasa myśliwska (w mojej kuchni nawet do podsmażania używam tylko kiełbas podsuszanych)

pieczarki

ser

śmietana

majonez

czosnek

pieprz, sól

oliwa z oliwek

DSC_6792 (848x1280)

sposób

Obrane i umyte ziemniaki  kroję w dość cienkie plastry i wrzucam na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek. Dodaję sól i pieprz.
Pilnuję, żeby ziemniaki się nie przypaliły, co jakiś czas mieszam. Dodaję pokrojoną cebulę i wlewam około pół kieliszka czerwonego wina i duszę przez kilka minut na wolnym ogniu.

Następnie przekładam ziemniaki do żaroodpornego naczynia i wkładam do piekarnika (w sumie ziemniaki będą się piekły około 40 minut).

Na oddzielnej patelni smażę pokrojoną w kostkę kiełbasę, następnie dodaję pokrojone w plastry pieczarki plus oczywiście trochę soli i pieprzu.

Dodaję przygotowane składniki do ziemniaków i zalewam sosem śmietanowym (śmietana może być 18% ok. 200 ml, 1-2 łyżki majonezu, sól, pieprz i wyciśnięte 2 ząbki czosnku).

Znów wkładam do piekarnika. 

Pod koniec pieczenia posypuję zapiekankę startym serem.

W trakcie sprawdzam czy ziemniaki są już miękkie, a tym samym gotowe do spożycia.

Jest pycha, ślicznie pachnie i jest to bardzo sycące danie.

Inna wersja:

(bez mięsa)

Pierwszy etap bez zmian. Zamiast kiełbasy i pieczarek przygotowuję sos szpinakowy (szpinak na maśle, śmietana, czosnek, ser (może być parmezan), sól, pieprz).

Zalewam ziemniaki sosem, pod koniec pieczenia rozbijam na zapiekance 2 jajka (jeśli to porcja dla dwóch osób), posypuję odrobiną sera). Kiedy jajka się zetną zapiekanka jest gotowa!

DSC_6743 (1280x905) DSC_6749 (1280x850) DSC_6754 (1280x834) DSC_6760 (1280x850) DSC_6763 (850x1280) DSC_6764 (1280x850) DSC_6772 (1280x850) DSC_6774 (1280x830) DSC_6777 (1280x850) DSC_6790 (850x1280) DSC_6791 (1280x850)DSC_6794 (1280x850) DSC_6802 (1280x828) DSC_6821 (836x1280) DSC_6833 (850x1280) DSC_6837 (1280x850) DSC_6849 (1280x849) DSC_6851 (1280x850) DSC_6854 (1280x849) DSC_6861 (1280x850) DSC_6867 (1280x840) (1049x840)

 

Ona: Wersji zapiekanek ziemniaczanych jest niezliczona ilość.

On: Ale wszystkie były pyszne!

Zapraszamy Was też na wczorajszy wpis Total Red Look w Mediolanie:

https://fashionable.com.pl/2014/12/09/stylizacja-red-total-look-mediolanie/

29 comments

  1. Sofismatos 10 grudnia, 2014 at 18:33 Odpowiedz

    To jest coś na wzór Tartiflette ?:) ona akurat powinna być zrobiona z serem roblochon. Także jadłam ja we Francji w Chamonix i była o błędna, koniecznie podają ją z mixem sałat skropionymi oliwą dla przełamania ciężkości dania. Idaealnie do tego komponuje się czerwone wytrawne wino 🙂

  2. Agnieszka 14 grudnia, 2014 at 15:46 Odpowiedz

    Zapiekanka bez mięsa pyszna ♡ ja niestety bez cebuli zrobiłam bo ze względów zdrowotnych całkowicie musiałam wyeliminować z moich potraw 😉

  3. Kasia 17 grudnia, 2014 at 14:04 Odpowiedz

    Ja dzisiaj też postanowiłam zrobić Twoją zapiekankę i muszę powiedzieć, że jest boska 🙂
    Dodałam do niej również boczek, kiełbasę podwawelską oraz myśliwską więc mix. Pachnie cudnie w smaku bomba.
    Robiłam taką zapiekankę zawsze bez sosu z papryką czerwoną, ale ta wersja również będzie należała do moich ulubionych 🙂
    Pychotka, pozdrawiam
    K.

Leave a reply