Tym razem mamy dla Was mięso🙂
Mięso jak mięso, choć takie pieczone lubię najbardziej!
Ale dodatki - to puree z buraków jest przepyszne!
Agata zaserwowała nam je kiedyś i już wtedy wiedziałam, że to ona powinna gotować na tym blogu:)
Jeśli chcecie poznać Agatę zapraszam tu:
https://fashionable.com.pl/2014/10/25/agata-gotuje-bulki-zytnie-ziolami-bez-drozdzy-russell-hobbs/
Bez zbędnego gadania - Panie i Panowie, przedstawiam Wam:
Schab z suszonymi śliwkami i puree z buraków
Schab ze śliwkami:
około 1 kg schabu
śliwki suszone
zioła prowansalskie, majeranek, bazylia, pieprz, sól (według uznania)
oliwa z oliwek lub olej
Puree z buraków:
4 duże buraki
około 2/3 szklanki soku pomarańczowego
chrzan, sól, pieprz do smaku
200 g śmietany
80 g mąki pszennej
Puree z buraków
Buraki należy umyć i ugotować w skórkach pod przykryciem, aż do momentu gdy będą miękkie.
Ugotowane buraki obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki, zblendować.
Całość wlać do garnka, dodać sok, doprawić solą i pieprzem, gotować tak aby zredukować nadmiar wody.
Mąkę wraz ze śmietaną wymieszać tak aby nie było grudek (najlepiej trzepaczką rózgową), zahartować roztwór burakami, wymieszać dokładnie i wlewać partiami jednocześnie mieszając energicznie. Zagotować mieszając.
Schab:
Mięso oczywiście umyć. W środek mięsa wbić nóż przebić na wylot i lekko parę razy kręcić nożem aby otór był nieco większy. Nabijać otwór ciasno suszoną śliwką tak, aby była w środku mono zbita.
Przełożyć schab do miski wsypać pieprz, sól i zioła wlać trochę oliwy z oliwek i nacierać. Zawinąć ciasno w sreberko, błyszczącą stroną do środka, (najlepiej odstawić je na parę godzin w lodówce tak zawiniętego)
Piec w temp 180 stopni około półtorej godziny (nawet do 2 godzin), sprawdzać długą wykałaczką czy jest miękki w trakcie pieczenia.
Ona: Smacznego:)