Schab z suszonymi śliwkami i puree z buraków

schab ze śliwką 5

Tym razem mamy dla Was mięso🙂

Mięso jak mięso, choć takie pieczone lubię najbardziej!

Ale dodatki - to puree z buraków jest przepyszne!

Agata zaserwowała nam je kiedyś i już wtedy wiedziałam, że to ona powinna gotować na tym blogu:)

Jeśli chcecie poznać Agatę zapraszam tu:

https://fashionable.com.pl/2014/10/25/agata-gotuje-bulki-zytnie-ziolami-bez-drozdzy-russell-hobbs/

Bez zbędnego gadania - Panie i Panowie, przedstawiam Wam:

Schab z suszonymi śliwkami i puree z buraków 

składniki

Schab ze śliwkami:
około 1 kg schabu
śliwki suszone
zioła prowansalskie, majeranek, bazylia, pieprz, sól (według uznania)
oliwa z oliwek lub olej

Puree z buraków:

4 duże buraki
około 2/3 szklanki soku pomarańczowego
chrzan, sól, pieprz do smaku
200 g śmietany
80 g mąki pszennej

buraki

schab ze śliwką3

sposób

Puree z buraków

 Buraki należy umyć i ugotować w skórkach pod przykryciem, aż do momentu gdy będą miękkie.
Ugotowane buraki obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki, zblendować.
Całość wlać do garnka, dodać sok, doprawić solą i pieprzem, gotować tak aby zredukować nadmiar wody.
Mąkę wraz ze śmietaną wymieszać tak aby nie było grudek (najlepiej trzepaczką rózgową), zahartować roztwór burakami, wymieszać dokładnie i wlewać partiami jednocześnie mieszając energicznie.  Zagotować mieszając.

buraki 1

Schab:
Mięso oczywiście umyć. W środek mięsa wbić nóż przebić na wylot i lekko parę razy kręcić nożem aby otór był nieco większy. Nabijać otwór ciasno suszoną śliwką tak, aby była w środku mono zbita.
Przełożyć schab do miski wsypać pieprz, sól i zioła wlać trochę oliwy z oliwek i nacierać. Zawinąć ciasno w sreberko, błyszczącą stroną do środka, (najlepiej odstawić je na parę godzin w lodówce tak zawiniętego)
Piec w temp 180 stopni około półtorej godziny (nawet do 2 godzin), sprawdzać długą wykałaczką czy jest miękki w trakcie pieczenia.

schab ze śliwką 1 schab ze śliwką suszone śliwki schab ze śliwką 2 schab ze śliwką 4blog lifestyle1schab ze śliwką 6 schab ze śliwką 7 (2) schab ze śliwką 8 schab ze śliwką 7 blog design blog lifestyle blog modowy blog wnętrzarski

Ona: Smacznego:)

24 comments

  1. Ola 22 listopada, 2014 at 17:46 Odpowiedz

    No jak już tak, to można prosić o proporcje?
    Ile mięsa na ile śliwek – tak orientacyjnie, żeby wiadomo było, jak zrobić zakupy. Można w tym sreberku przechować przez noc w lodówce?

    • Agata 23 listopada, 2014 at 19:23 Odpowiedz

      To wszystko zależy od tego jaki otwór zrobimy w mięsie, ale ponad pół paczki na kawałek 20 cm schabu.
      Tak można przechowywać w lodówce przez całą noc.;)

Pozostaw odpowiedź Asia Anuluj pisanie odpowiedzi