Krem kalafiorowy z cudnymi grzankami z pietruszką

DSC_4588 (1280x848)

Tym razem mamy dla Was coś gotowanego:)

Poprzednie przepisy Agaty znajdziecie tu:

sałatka ziemniaczana na 2 sposoby

bułki żytnie z ziołami bez drożdży

A dziś krem kalafiorowy z pysznymi grzankami.

Kwintesencją jego pyszności, jest fakt, że mój mąż, który za kalafiorem nie przepada, jadł go przez dwa dni na obiad nie dopominając się o zmianę menu:)

DSC_3990 (1280x850)

składniki

1 kalafior

40 g masła

duża cebula

2 łyżki grubo zmielonej mąki (np. żytniej)

550 ml mleka

sól, pieprz do smaku

Grzanki z natką pietruszki:

-chleb

-natka z pietruszki

-oliwa z oliwek

DSC_4033 (1280x850)

sposób

Należy podzielić kalafiora na na mniejsze części i gotować  parę minut pod przykryciem.

Następnie rozpuścić masło w większym garnku i  dodać rozdrobnioną cebulę i dusić pod przykryciem około minutę.

Do cebuli dodać mąkę stale mieszając, tak by nie powstały grudki, a następnie dodać partiami mleko również stale mieszając (tak by nie powstały grudki).

Ugotowanego kalafiora wyjąć z wody. Dodać do mleka i cebuli.

Całość zagotować ciągle mieszając.

Odstawić garnek do przestudzenia, następnie wszystko zmiksować na gładką masę.

Podgrzać do podania.

Grzanki z pietruszką:

Chleb bez skórki pokroić w dość drobną kostkę.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Wysypać kawałki chleba i wysuszyć grzanki w rozgrzanym do 180 stopni (tak by były kruche).
Wyjąć blachę i  skropić delikatnie grzanki oliwą. Posypać drobno posiekaną natką. Piec jeszcze chwilę.

Smacznego!

DSC_4000 (850x1280) DSC_4008 (1280x850) DSC_4015 (1280x850) DSC_4017 (1280x850) DSC_4024 (1280x850) DSC_4036 (850x1280) DSC_4560 (850x1280) DSC_4562 (850x1280) DSC_4565 (850x1280) DSC_4568 (1280x850) DSC_4571 (1280x850) DSC_4581 (1280x850) DSC_4585 (1280x850) DSC_4584 (1280x850)

Ona: Jak się cieszę, że Agata jutro do mnie przyjeżdża!:)

Inne przepisy:

DSC_4512 (1280x849)

https://fashionable.com.pl/2014/10/30/cos-pysznego-agaty-salatka-ziemniaczana-2-sposoby/

DSC_3968 (1280x850)

https://fashionable.com.pl/2014/10/25/agata-gotuje-bulki-zytnie-ziolami-bez-drozdzy-russell-hobbs/

30 comments

  1. Frankie 8 listopada, 2014 at 15:22 Odpowiedz

    Oh, ja tez robie kalafiorowa na mleku! Z polecenia pewnej blogerki kulinarnej 🙂 Zupa jest przepyszna, a ja, tak jak Twoj Kuba, za kalafiorem nie przepadam. Nawet moj maly Teos chetnie je taka kalafiorowa 🙂

Pozostaw odpowiedź magda Anuluj pisanie odpowiedzi