Agata przygotowała sałatkę ziemniaczaną na naszą ostatnią imprezę rodzinną i baaardzo ją polubiliśmy:)
Jeżeli ktoś jeszcze nie wie kto to jest Agata i czym się będzie zajmowała na naszym blogu zapraszam na jej pierwszy przepis tu:
https://fashionable.com.pl/2014/10/25/agata-gotuje-bulki-zytnie-ziolami-bez-drozdzy-russell-hobbs/
Taką sałatkę można podawać na różne sposoby: jako dodatek do mięs czy ryb lub jako przystawkę, na przykład z łososiem.
Jest smaczna i pożywna, dodatkowo to świetna opcja na imprezy, na których trudno podać gościom obiad jednocześnie. Taka sałatka z powodzeniem zajmuje miejsce gotowanych ziemniaków.
5 dużych ziemniaków
3 Jaja
4 ogórki konserwowe
natka pietruszki
majonez
jogurt naturalny
pieprz, sól do smaku
(ilość majonezu, jogurtu naturalnego i natki z pietruszki według własnego uznania)
Sposób podania sałatki: dodatkowo cebula
Sposób podania przystawki: łosoś, koperek, ogórek świeży, oliwki
Ziemniaki w mundurkach należy wrzucić do wrzącej osolonej wody (wtedy zachowają swój smak). Ugotowane zalewamy zimną wodą, żeby odpowiednio zakończyć proces gotowania. Kiedy wystygną, obieramy je ze skórek.
Jaja należy ugotować na twardo.
Następnie ziemniaki, jaja i ogórki konserwowe kroimy w kostkę.
Składniki umieszczamy w misce i dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki.
Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym i dodajemy do sałatki. Doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego:))
Ona: A na deser ciasto drożdżowe:
https://fashionable.com.pl/2014/10/11/cos-pysznego-ciasto-drozdzowe/
I zapraszam Was także na inspirujący wpis, którego bohaterem jest wybitny projektant Oscar de la Renta:
https://fashionable.com.pl/2014/10/29/projektanci-oscar-de-la-renta/