Ciasto drożdżowe

DSC_3587 (1280x850)

Moja mama, która wspaniale gotuje zawsze uważała, że zrobić dobre ciasto drożdżowe to wyczyn i sama go nie piekła.

Kiedy spojrzałam na naszego nowego robota planetarnego Russell Hobbs (nasz nowy kuchenny przyjaciel) pomyślałam, że warto go "ochrzcić" właśnie takim ciastem:)

DSC_2661 (1280x850)

Nie pomyliłam się - robot poradził sobie wspaniale, a najważniejsze jest to, że zrobił to szybko. Dodatkowo ogromną zaletą jest dla mnie łatwość utrzymania go w czystości i dziecinnie prosta obsługa. Wszystko to sprawia, że chce się go używać, ponieważ nie wymaga opanowania instrukcji, czy zbyt skomplikowanych działań, żeby go użyć, czy umyć.   Kolejny plus to metalowe i szklane elementy, które dobrze rokują użytkowanie na przyszłość i po prostu wyglądają solidnie.
Jednym słowem zawodowiec!

Jestem bardzo szczęśliwa, że dołączył do naszych sprzętów i możecie być pewni, że na blogu znów zacznie się gotować i jeść:))

Dodam tylko, że przepis dostałam od przemiłej Marty http://marta-pisze.blog.pl/.

ciasto

DSC_2660 (836x1280)

składniki

Ciasto:
 700 g mąki tortowej
 5 łyżek mąki tortowej na zaczyn
 3 jajka
 2 żółtka
80 g drożdży
 1 szklanka mleka
150 g cukru
 1 cukier waniliowy
 1/2; szklanki oleju
1/2 łyżeczki soli

DSC_3415 (850x1280)


Kruszonka:
1/4 kostki masła
3 łyżki cukru pudru
4 łyżki maki tortowej
1 cukier waniliowy

jak to

1.Cukier, mleko, drożdże i mąkę -5 łyżek, zmieszałam  i odstawiłam do
wyrośnięcia (20 minut).

2. Kiedy zaczyn wyrósł, dodałam resztę składników i w ruch poszedł robot. Poradził sobie z tym ekspresowo - ale dałam mu trochę popracować, więc na niskich robotach miksował sobie przez 4 minuty:) Odstawiłam masę do wyrośnięcia. Gdy mniej więcej potroiła objętość, wyłożyłam na blaszkę i odstawiłam do wyrośnięcia na 15 minut.
Posypałam kruszonką (nad którą jeszcze muszę popracować).

Należy piec 30-35 minut w 180 stopniach  (można sprawdzić wykałaczką)

DSC_3390 (1280x850)

DSC_3391 (1280x850) DSC_3394 (1280x850) DSC_3411 (1280x850) DSC_3416 (850x1280) DSC_3421 (1280x805) DSC_3424 (1280x850) DSC_3427 (850x1280) DSC_3440 (850x1280) DSC_3451 (1280x850) DSC_3453 (1280x850) DSC_3458 (1280x850)

DSC_2672 (1280x850)

DSC_3468 (1280x850) DSC_3490 (850x1280)

ciasto1

DSC_3517 (1280x850) DSC_3525 (1280x850)cukier solDSC_3562 (850x1280) DSC_3581 (1280x850)

DSC_3612 (1280x850) DSC_3603 (1280x850) DSC_3587 (1280x850)

38 comments

  1. Anita Barbara 11 października, 2014 at 22:07 Odpowiedz

    Fajna sprawa taki robot. Ja drożdżowe wyrabiam zwykłym mikserem, jako że nie lubię się w nim ciapać. Może zanim mój mikser wyzionie ducha kupię sobie coś bardziej profesjonalnego 🙂 Niemniej jednak ciasto wygląda pysznie. Uwielbiam drożdżowe z kruszonką:)

  2. Asia 11 października, 2014 at 23:19 Odpowiedz

    Ja jeszcze drożdżowego nie piekłam, ale muszę się pochwalić, że wczoraj upiekłam sernik a dziś musiałam zrobić jabłecznik bo sernika brakło 🙂 lubię piec ciasta, ale kocham jak moja rodzinka zajada się nim 😀

  3. Agniecha 12 października, 2014 at 15:09 Odpowiedz

    Ciasto wygląda przepysznie 🙂 Sama nie piekłam jeszcze nigdy drożdżowego ciacha. Przepis sobie skopiuje, bo na pewno się przyda. Śliczna kokielka można wiedzieć gdzie kupiona?

  4. Ania 13 października, 2014 at 10:49 Odpowiedz

    Nie wyobrażam sobie ciasta drożdżowego robić w robocie, zawsze ręcznie, wtedy czuję jaką ma konsystencję- luźną czy zbitą. Nie dodaję tez oleju tylko zawsze dobre masło- smak jest o niebo lepszy.

    • fashionable 13 października, 2014 at 19:41 Odpowiedz

      Dostałam ten przepis i u mnie się sprawdził. Może kiedyś wypróbuję z masłem. Natomiast nie wyobrażam go sobie robić ręcznie, zdecydowanie nie mam na to czasu. A robot idealnie wyrobił konsystencję:)

Leave a reply