Makaron z polędwiczką

DSC_4391 (1280x850)

Do stworzenia tego wpisu zainspirowała mnie moja koleżanka. Ostatnio kiedy rozmawiałyśmy o gotowaniu, zapytałam co ma zamiar przygotować na kolację. Moja koleżanka stwierdziła, że nie ma czasu i ochoty na gotowanie, więc przyrządzi makaron z sosem ... z papierka. Zdziwiłam się ogromnie.

I chyba przekonałam moją koleżankę, że przygotowanie sosu pomidorowego jest tak banalnie proste, że aż żal sięgać po papierek. W dodatku zajmuje tyle samu czasu, jest smaczniejsze i zdrowsze.

Dodatkowo podpowiedziałam jej kilkanaście innych banalnych przepisów na makarony.
Jestem przekonana, że wielu z Was świetnie radzi sobie w kuchni, ale postanowiłam stworzyć spontaniczny post z jednych z naszych ostatnich szybkich kolacji. I tym samym namówić wszystkie osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z "kuchnią", żeby nie bały się tworzyć własnych smaków.
Tym samym zachęcam Was do takiego luźnego podejścia do kuchni.  Osobiście uwielbiamy wyczarowywać coś z niczego. Jak nie raz podkreślałam nie przepadam za przepisami i rzadko kiedy z nich korzystam. Przecież gotuję się samo:) Wiem, że dzisiejsze danie  to żadna innowacja, ani specjalne odkrycie. Ale może kogoś zainspirujemy:)  A pod naszym krótkim przepisem na makaron z polędwiczką - drugi szybki przepis gratis:)

składniki

*makaron (wykorzystaliśmy pełnoziarnisty)

* polędwiczka

* pieczarki (które miały być kurkami)

* pietruszka

* czerwona cebula

* oliwa z oliwek

*śmietana 18%

* sól, pieprz świeżo mielony + pieprz ziołowy

DSC_4362 (1280x850)

jak to robię

1. Kroję polędwiczkę w paski i podsmażam na oliwie z oliwek. Dodaję sól i pieprz.

DSC_4363 (1280x850)

DSC_4365 (1280x850)

2. Dodaję czerwoną cebulę, następne  pokrojone pieczarki, które miały być kurkami:) ale kurek nie było, więc musiałam znaleźć szybkie zastępstwo.   Do tego trochę posiekanej natki pietruszki i pół małej śmietany 18%.
Dodam, że cena takiego sosu również nie przebija znacznie sosu z papierka. Polędwiczka kosztowała mnie 8,50, natomiast za pieczarki i pietruszkę zapłaciłam 2,20... Resztę składników miałam w domu.

DSC_4389 (1280x850)

DSC_4373 (1280x850)

DSC_4391 (1280x850)

DSC_4393 (1280x850)

3. I podajemy. Ze świeżą pietruszką i parmezanem🙂
Smacznego!

DSC_4406 (1280x850)

DSC_4435 (1280x850)

DSC_4439 (1280x850)

DSC_4440 (1280x850)

A no i oczywiście przepis gratis! 

Ponieważ  zostało mi bardzo dużo pięknie pachnącej i świeżutkiej natki pietruszki, kolejnego dnia również postawiłam na makaron.

Posiekałam całą pietruszkę, dodałam podsmażone na patelni migdały, oliwę z oliwek i zblendowałam:)
Następnie sól, pieprz, 3 ząbki czosnku i 2 łyżki śmietany. Sos zmieszałam z ugotowanym makaronem - pycha!!!!!

Jakie są Wasze "szybkie przepisy"??:)

On: Było pyszne!! Ty chyba mogłabyś w minutę podać 100 przepisów na makarony:))

Ona: Idziemy na grzyby do lasu??

On: No pewnie!

Ona: Razem jeszcze nie byliśmy... zabierz mnie na randkę na grzyby:))

27 comments

  1. Elza 18 lipca, 2014 at 21:51 Odpowiedz

    Super pomysł! Przypomniałaś mi o makaronach. One rzeczywiście nie są takie trudne, a w restauracjach zawsze sięgam po makarony… a ten może być boski!

  2. Sofismatos 18 lipca, 2014 at 22:58 Odpowiedz

    Super szybki sos z kurkami! Cebulkę zrumienic, ząbek czosnku,kurki poddusic dodać śmietankę 36 % i na koniec dodać tylko pietruszkę 🙂 najlepsze z pene i posypane parmezanem. 😉

    • fashionable 21 lipca, 2014 at 10:17 Odpowiedz

      Dokładnie! To jeden z najprostszych, banalnych i przepysznych przepisów ! Ja tylko często zamieniam śmietanę 36% na coś lżejszego.

  3. sept 18 lipca, 2014 at 23:21 Odpowiedz

    I jest mój długo wyczekiwany post:) uwielbiam kulinarne wpisy,pewnie było pysznie a jakby dać kurki to już w ogóle mmm aż zgłodniałam:)

    • fashionable 21 lipca, 2014 at 10:17 Odpowiedz

      No kurki się nie umywają do pieczarek:) ale ważne, żeby się nie przywiązywać do przepisów. Kuchnia = wyobraźnia:)

    • fashionable 21 lipca, 2014 at 10:19 Odpowiedz

      Super przepis! Choć nie jestem fanką fig. Kiedy byłam we Francji, rosły w naszym ogrodzie, bardzo chciałam je polubić, ale mi się nie udało. Ale w tym połączeniu, kto wie??

  4. goodlook 19 lipca, 2014 at 11:56 Odpowiedz

    Prosto i smacznie 🙂 A takie “coś z niczego” powstało też wczoraj na szybko w mojej kuchni: pokrojona pierś z kurczaka podsmażona z zieloną cebulką, sól, pieprz, odrobina sosu sojowego, makaron ramen i gotowe!

  5. Martyna 20 lipca, 2014 at 22:56 Odpowiedz

    Super przepis! Chyba nawet ja – dwie lewe ręce w kuchni dam radę. Inspirujesz i za to Ci dziękuję:))
    ps. ostatnio zrobiłam remanent w szafie i masz rację – wyrzucanie jest fajne:))

Leave a reply