Kolejny prosty łososiowy przepis. Inspiracji zaczerpnęłam z Tawerny Dominikańskiej w Gdańsku, którą rewolucjonizowała pani Magda Gessler.
Składniki:
* filety łososia
* pory
* śmietana (ja użyłam 12%)
* oliwa z oliwek
* masło
* limonka
* sól, pieprz
* marynata to ryb
Jak to zrobić:
1. Filety łososia należy uwolnić ze skóry. Pokroić i włożyć do żaroodpornego naczynia. Dodajemy sól, pieprz (najlepiej świeżo mielony) i polewamy oliwą z oliwek. Dodałam odrobinę marynaty do ryb. Delikatnie skrapiamy sokiem z limonki. Zawijamy folią i wkładamy do piekarnika na 15-20 minut.
2. Pora kroimy w paski i dusimy na patelni na masełku, aż stanie się miękki. Przyprawiamy pieprzem i solą. Dodajemy śmietanę.
3. Wyjmujemy łososia, pozbywamy się folii aluminiowej i zalewamy go sosem porowym. Wkładamy do piekarnika na kilka minut i gotowe:)
Smacznego:)
On: Najlepszy łosoś jakiego jadłem:)
Ona: Mam nadzieję, że moim gościom rzeczywiście smakowało:)