Łosoś w porach

Kolejny prosty łososiowy przepis. Inspiracji zaczerpnęłam z Tawerny Dominikańskiej w Gdańsku, którą rewolucjonizowała pani Magda Gessler.

Składniki:

* filety łososia

* pory

* śmietana (ja użyłam 12%)

* oliwa z oliwek

* masło

* limonka

* sól, pieprz

* marynata to ryb

Jak to zrobić:

1. Filety łososia należy uwolnić ze skóry. Pokroić i włożyć do żaroodpornego naczynia. Dodajemy sól, pieprz (najlepiej świeżo mielony) i polewamy oliwą z oliwek. Dodałam odrobinę marynaty do ryb. Delikatnie skrapiamy sokiem z limonki. Zawijamy folią i wkładamy do piekarnika na 15-20 minut.

2. Pora kroimy w paski i dusimy na patelni na masełku, aż stanie się miękki. Przyprawiamy pieprzem i solą. Dodajemy śmietanę.

3. Wyjmujemy łososia, pozbywamy się folii aluminiowej i zalewamy go sosem porowym. Wkładamy do piekarnika na kilka minut i gotowe:)

Smacznego:)

On: Najlepszy łosoś jakiego jadłem:)

Ona: Mam nadzieję, że moim gościom rzeczywiście smakowało:)

Leave a reply