Te dwa dania świetnie sprawdzą się we wiosennym menu, można je dość szybko i łatwo przygotować, a pierwsze danie, robi się równolegle z drugim. KREM ZIEMNIACZANY Z PIECZONYM ŁOSOSIEM I KOPERKIEM z pamiętnej miesięcznicowej kolacji:
https://www.fashionable.com.pl/2012/05/13/moja-stylizacja-jasna-sukienka/
z której pierwszy przepis już Wam podałam:
Drugie danie -PIECZONY ŁOSOŚ Z PEŁNOZIARNISTYM RYŻEM I PUREE Z MARCHEWKI - samo mi się nasunęło:) Smaczne, proste i zarazem efektowne, polecamy spróbować:)
Składniki:
* łosoś - filet
* ziemniaki
* marchew
* seler
* por
* cebula
* korzeń pietruszki
* koperek
* ryż
* odrobina rukoli, pomidory koktajlowe, cytryna
* kostki rosołowe
* sól, pieprz, marynata do ryb
* oliwa z oliwek
Jak to zrobić:
1. Przygotowujemy warzywa na bulion (warto je trochę pokroić, żeby szybciej się ugotowały), sporą ilość ziemniaków i wrzucamy do garnka z wodą. Dodajemy kostki bulionowe (nie stosuję mięsa), pieprz i sól.
2. W międzyczasie obieramy filet z łososia ze skóry. Naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową. Polewamy oliwą z oliwek Do oliwy z oliwek zmieliłam trochę pieprzu i dodałam sól. Łososia posypujemy dodatkowo marynatą do ryb i kładziemy na wierzch odrobinę masła, żeby łosoś nie był zbyt suchy. Zawijamy w folię i wkładamy do piekarnika.
3. Z ugotowanych warzyw do osobnego garnka wyjmujemy marchewkę, odrobinę ziemniaków. Mielimy blenderem na puree marchewkowe. Dzięki temu, że marchewka gotowała się w bulionie, nie trzeba jej już przyprawiać.
4. Resztę warzyw w roli głównej z ziemniakami wraz z bulionem również mielimy blenderem na kremową masę.
5. Wyjmujemy upieczonego łososia i oddzielamy mniejszą porcję do kremu ziemniaczanego. Kroimy go i wrzucamy już do talerza z kremem (nie gotujemy!). Posypujemy koperkiem.
6. Pozostałego łososia porcjujemy, dodajemy porcję ryżu, puree z marchewki oraz odrobinę rukoli z pomidorem koktajlowym i cytryną do łososia (wedle uznania).
Smacznego!
Ona: Ale bym to znowu zjadła...
On: Było przepyszne!