Przepis na święta wielkanocne i nie tylko - zapiekanka ziemniaczana

DSC_6082

Święta lada chwila, sami zastanawiamy się nad świątecznym menu, dlatego dla Was mam dziś pomysł na jedno z prostych, ale przepysznych dań idealnych na święta i nie tylko:) Zapiekanka ziemniaczana to coś co po prostu uwielbiam - plusem jest to, że można do niej dodać wszystko co lubimy, albo po prostu to,  co mamy w domu. W święta będzie idealnym dodatkiem do mięs i innych potraw.

DSC_5909

Składniki

  • ziemniaki (ja użyłam 7 sztuk )
  • czerwona cebula
  • duża śmietana 18%
  • 3 ząbki czosnku
  • boczek w plastrach
  • ser pleśniowy cammembert
  • ser mozarella
  • passata pomidorowa
  • masło
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

DSC_5916 DSC_5902

Jak to robię:

Na początek smażę chipsy z boczku (to patent mojej przyjaciółki) - rozgrzewam patelnię bez tłuszczu, rzucam plastry boczku, po chwili przerzucam na drugą stronę i odkładam na ręcznik papierowy, żeby odsączyć tłuszcz.

DSC_5911 DSC_5933 DSC_5937

Na patelnię z tłuszczem po boczku wrzucam pokrojone w plastry ziemniaki, podlewam nieco wodą i duszę. Dodaje plaster masła, następnie pokrojoną cebulę. Czas na przyprawy: sól (używam różowej himalajskiej), mielę pieprz i dodaję trochę ziół prowansalskich, Na koniec dodaję wyciśnięte ząbki czosnku. Zanim przerzucę wszystko do naczynia żaroodpornego ziemniaki powinny być już lekko miękkie.

DSC_5974 DSC_5970DSC_5997

Przerzucam wszystko do naczynia żaroodpornego, przekładając plastrami sera cammembert.  Kruszę chipsy z boczku. Zalewam śmietaną 18% i posypuję startym serem. Wkładam do piekarnika na mniej więcej 30 minut na 180 stopni.

DSC_5946 DSC_6013 DSC_6024

Do passaty pomidorowej dodaję przyprawy: zioła prowansalskie, sól, pieprz, czosnek i odrobię cukru brązowego - podaję na zimno jako dodatek do ziemniaków.

DSC_6053

Smacznego! Danie jest przepyszne i z pewnością sprawdzi się na święta, choć jest nieco ciężkie, ale czasem można sobie pozwolić:) Prawda?:)

DSC_5899 DSC_5965 DSC_5972 DSC_5977 DSC_6040 DSC_6061 DSC_6049 DSC_6078 DSC_6081 DSC_6090 DSC_6045 DSC_6082 DSC_6098 pieknych swiat

________________________________________________

Partnerem wpisu jest marka Espumisan MAX - wyrób medyczny , stosowany w leczeniu objawowym zaburzeń żołądkowo-jelitowych. Więcej o tym produkcie przeczytacie TUTAJ

Jednocześnie informujemy, że jest to wpis sponsorowany i całkowity dochód z tej współpracy przekazujemy Fundacji Gajusz, która działa głównie na terenie Łodzi i zajmuje się ogromnie ważnymi sprawami - przede wszystkim chorymi dziećmi. Fundacja prowadzi między innymi hospicjum stacjonarne (także dla dzieci porzuconych przez rodziców), ale także  hospicjum domowe, organizuje pomoc psychologiczną na pediatrycznych oddziałach onkologicznych, czy ośrodek preadopcyjny Tuli Luli. Mieliśmy zaszczyt odwiedzić to miejsce osobiście i wiem, że ekipa tej Fundacji robi wspaniałe rzeczy! Jeśli macie ochotę zajrzyjcie na ich stronę TUTAJ

Ona: Pyszności!:)

 

16 comments

  1. kashienka z OdkrywajacAmeryke.pl 1 kwietnia, 2018 at 05:39 Odpowiedz

    Cudowna inicjatywa <3 Sami uwielbiamy pomagać i cieszy mnie, gdy widzę, gdy inni wspierają takie fajne projekty, które mają na celu niesienie dobra!
    A co do tej zapiekanki – to odrzucę tylko ten boczek i robię <3 Bo wygląda pysznie. I pewnie, od czasu do czasu można 🙂

Leave a reply