Pomysł na szybki obiad - przepis na pyszną sałatkę z makaronem, łososiem i szparagami

DSC_0314

Wiosną i latem mamy ochotę na lekkie, ale smaczne posiłki. Warto szukać przepisów dzięki którym możemy korzystać z sezonowych produktów. Dziś mam dla Was pomysł na szybki obiad lub kolację - to proste, ale pyszne danie, na bazie uwielbianych przeze mnie makaronów. Efektowne farfalle, czyli  "kokardki" wyglądają elegancko i poza walorami smakowymi, są też ozdobą posiłku. Sałatka z wędzonym łososiem i warzywami to pyszny sposób na przerwę w pracy, tradycyjny obiad, piknik, ale też  na przekąskę w trakcie spotkania z przyjaciółmi - przekonajcie się sami.

DSC_0313

Składniki

Makaron kokardki (farfalle) Lubella

łosoś wędzony na gorąco

ulubione warzywa: szparagi, papryka, rzodkiewka, pomidory koktajlowe, ogórek świeży, ogórek małosolny, kiełki brokułów

sos – oliwa z oliwek, łyżka musztardy, łyżka miodu, sól, pieprz, koperek i zioła prowansalskie

DSC_0337

DSC_0251 DSC_0267

Sposób przygotowania

Najpierw należy ugotować makaron, żeby spokojnie ostygł przed komponowaniem sałatki. Makaron Lubella, który wytwarzany jest z wysokiej jakości pszenicy. Jest on odpowiednio twardy, doskonale sprężysty, nie skleja się i zachowuje naturalny zapach oraz złocisty kolor.

Następny krok to przygotowanie ulubionych warzyw. Uwielbiam szparagi, więc kiedy jest na nie sezon, bardzo chętnie z nich korzystam – należy je ugotować i pokroić  na drobne kawałki, następnie zająć się innymi warzywami i dodać je według uznania. Na koniec pokroić łososia. Wszystko delikatnie wymieszać i gotowe. Podawać z odrobiną sosu.

Proste, szybkie i takie pyszne! Polecam!:) A Wy z czym lubicie makarony?

DSC_0272 DSC_0285 DSC_0286 DSC_0289 DSC_0332 DSC_0321 DSC_0335 DSC_0344 DSC_0327 DSC_0353 DSC_0358

Ona: Przepyszna!

On: Polecam:)

19 comments

  1. Ania // Kosmeologika.pl 9 czerwca, 2017 at 18:38 Odpowiedz

    Od początku sezonu szparagowego jem je na okrągło i nawet raz w ramach robienia czegoś z tego, co akurat jest pod ręką zrobiłam podobne danie – tylko u mnie jest to obiad na ciepło prosto z patelni 🙂 Od tamtej pory co chwilę je powtarzam, więc brązowy makaron, wędzone ryby i szparagi (a ponadto jeszcze cukinia i suszone pomidory) idą u mnie jak woda 😉

Leave a reply