Jak przygotowywać posiłki z przyjemnością - pyszne i proste gotowanie

DSC_5379 kopia (3)

Nasz dzień jest bardzo intensywny i czasem samodzielne przygotowanie posiłków graniczy z cudem. Dlatego szukamy różnych ciekawych rozwiązań, które mogą nam to ułatwić. Szukamy prostych, zdrowych przepisów i przedmiotów, które ułatwiają życie w kuchni.

Jak wiecie uwielbiamy testować nowe sprzęty, ale uwielbiamy też gotować i rzecz jasna jeść:) To wszystko udało się połączyć i od miesiąca testujemy w naszej kuchni wielofunkcyjny robot Kohersen Mycook. Początkowo aż trudno mi było uwierzyć, że w jednym sprzęcie znajduje się tyle funkcji. Ale po kolei:)

DSC_5374

Kohersen Mycook to bardzo nowoczesne urządzenie hiszpańskiej producenta, które jest świetnie wykonane, zastosowano w nim indukcyjny system podgrzewania, robot ma intuicyjny panel sterowania, a także zespół samoostrzących noży, a nawet rewelacyjną funkcję samoczyszczącą! (niesamowicie oszczędza to czas!).

W tym urządzeniu przygotujemy i ugotujemy zupę, dania główne, sałatki i surówki, sosy, koktajle, wyrobimy ciasto na pieczywo i ciasta, czy przygotujemy posiłki dla niemowląt. Więcej informacji znajdziecie TUTAJ.

Na początek pokażemy Wam trzy proste przepisy, które przygotowaliśmy z wykorzystaniem tego sprzętu. Mam nadzieję, że Was zainspirujemy prostym, szybkim i przede wszystkim zdrowym przygotowywaniem posiłków.

DSC_5476

Zupa brokułowa

W robocie Kohersen Mycook przygotowaliśmy ją inaczej niż zwykle. Przede wszystkim ubrudziliśmy znacznie mniej naczyń, a dodatkowo zrobiliśmy naprawdę szybko bardzo smaczną i aromatyczną zupę.

DSC_5398

Jak to zrobiliśmy?

Wystarczy pokroić warzywa i wrzucić je do robota i następnie chwilę miksować. Dodaliśmy pół łyżki masła klarowanego i w robocie podsmażyliśmy warzywa. Zalaliśmy wodą, włożyliśmy mięso i zaczęliśmy gotować. Mięso można włożyć do oddzielnego koszyczka i później łatwo wyjąć je z zupy. W trakcie gotowania dodaliśmy przyprawy, ziemniaki i brokuły. Gotowe! Pyszna aromatyczna i zdrowa zupa była gotowa w mniej niż pół godziny! Robot dalej dużo fajnych możliwości, m.in. gotuje dzięki indukcji i daje możliwość gotowania na parze.

DSC_5409 DSC_5419 DSC_5412 DSC_5350 ania nowe 3DSC_5424 DSC_5445 DSC_5448 DSC_5489

Koktajl malinowy

Mój ulubiony! Wystarczy przygotować maliny, banany, jogurt naturalny, mleko i odrobinę miodu. Wszystko miksujemy w robocie. Ale najlepsze jest to, że po przelaniu koktajlu do szklanek nie musimy się martwić jego myciem! Robot ma funkcję samoczyszczącą, na koniec przepłukujemy wodą i gotowe! Dla mnie to ogromny plus!

DSC_5470 DSC_5517 DSC_5533

Kanapki z pastą jajeczną

Pasta jajeczna to smaczne urozmaicenie śniadania. W robocie możemy wyrobić także ciasto na chleb, ale tym razem skorzystaliśmy z pomocy naszej piekarni (choć już nie mogę się doczekać, kiedy zacznę sama piec!). Jajka gotujemy w urządzeniu Kohersen Mycook.  Do pasty jajecznej użyliśmy oczywiście jajek (po które jeździmy do pewnej milej pani:) ), domowego majonezu (Kuba robi naprawdę pyszny majonez!), soli, pieprzu i szczypiorku. Konsystencja pasty po chwili była doskonała, jajka odpowiednio zmielone, a szczypiorek został widoczny w paście. Pysznie!

DSC_5391 DSC_5497 DSC_5500 DSC_5504 DSC_5508 DSC_5513

Na początek przetestowaliśmy proste przepisy z książki Kohersen Mycook, którą dostaliśmy razem z robotem, ale kiedy już poznaliśmy działanie sprzętu czas na te bardziej zaawansowane. Przepisy proponowane przez markę znajdziecie TUTAJ.

A Wy co pysznego ostatnio przygotowaliście do jedzenia?:)

Ania nowe 1 DSC_5364 DSC_5400 DSC_5511 DSC_5478 DSC_5527 DSC_5523 DSC_5490 DSC_5491

Poniżej możecie obejrzeć mój ostatni odcinek:

Subskrybujcie mój kanał na YouTube:)

http://bit.ly/SubskrybujAniaZajac

Ona: Aż zgłodniałam:)

On: A ja zapraszam Was na nasz profil na instagramie TUTAJ.

17 comments

  1. kropka 23 marca, 2017 at 21:10 Odpowiedz

    czy naprawdę ugotowane w Kohersen Mycook jajka , smakują inaczej niż ugotowane w normalnym garnku? 🙂 nie przesadzajmy 🙂

    • Ania 23 marca, 2017 at 21:43 Odpowiedz

      No jasne, że nie! Ale to, że sam się czyści już mi robi ogromną różnicę:). To, że gotuje w odpowiednich temperaturach też jest cudowne! Bo można się nauczyć zdrowo gotować różne rodzaje jedzenia. Ostatnio kupiłam czajnik z termometrem i każdą herbatę parzę inaczej, a teraz przyszedł czas na takie gotowanie:) No i co ważne wszystko robimy w tym samym naczyniu. Szalenie ułatwia to przechowywanie i nie zapełniamy zlewozmywaka ani zmywarki:))

  2. M.S 23 marca, 2017 at 21:39 Odpowiedz

    Ja też uwielbiam testować nowe sprzęty! Ostatnio kupilam dobie od rodzicow ten ekspres do kawy, który pokazywałas na blogu i super mi się sprawdza! 😉

    • Ania 23 marca, 2017 at 21:46 Odpowiedz

      Ooo super! Cieszę się, że Ci się sprawdza! U nas zwłaszcza Kuba uwielbia nowe sprzęty, ale mnie też wkręcił i bardzo lubię wszelkie nowości i nowinki:) nawet chętniej chodzę do sklepów Agd/RTV, kiedyś lubiłam głównie budowlane, a teraz poszerzam zainteresowania:))

  3. Martyna 23 marca, 2017 at 21:59 Odpowiedz

    Zawsze pieknie podajesz posilki! Chetnie korzystam z Twoich postów kulinarnych:) ostatnio pieklam rogaliki z dzemem truskawkowym – pyszne wyszly😊😊😊💗

  4. Winter 24 marca, 2017 at 10:53 Odpowiedz

    Nie mam miejsca w kuchni na kolejne sprzęty. Pastę jajeczną robię z użyciem zwykłego blendera, koktajl również. Patrząc na pojemnik, moja pięcioosobowa rodzina chyba by się nie najadła 🙂 Ale zawsze z chęcią czytam opisy takich urządzeń i jak komuś się sprawdzają, to fajnie. Kiedyś na emeryturze, gdy już będę mieć duży dom za miastem, z dużą kuchnią, kupię sobie te wszystkie gadżety, o których teraz tylko czytam i będę gotować wnukom 🙂

  5. Agata 25 marca, 2017 at 13:23 Odpowiedz

    Zmiana jakości wody na której gotujemy zmienia wszystko 🙂 Po uzdatnieniu wody wszystko co na niej gotujemy lepiej smakuje i mamy świadomość, że posiłki są teraz zdrowsze.

  6. Olga 20 kwietnia, 2017 at 22:38 Odpowiedz

    świetne. ja swoją zupę robię właśnie w robocie kohersen mycook, później dodaję tylko grzanki lekko czosnkowe i efekt jest wow. Nawet mój Maluszek czeka na tę zupę 🙂

Leave a reply