Przepis na pyszne, zdrowe i szybkie śniadanie - placki z płatków owsianych z dżemem 100% z owoców rokitnik

 

dsc_6898

Dziś mamy dla Was genialny przepis na szybkie, ale przede wszystkim pyszne i zdrowie śniadanie. Przyznam szczerze, że choć wiele osób próbowało mnie przekonać, nie jestem w stanie zjeść owsianki. Metodą prób i błędów próbowałam znaleźć alternatywę i oto jest - pomysł na placki z płatków owsianych.

Są niesamowicie smaczne i sycące, a także łatwe w przygotowaniu. Idealnie komponują się z dżemami, w tym z naszym ostatnim odkryciem – dżemem 100% z owoców Rokitnik od Łowicza. Było to bardzo smaczne doświadczenie i zupełnie nowy smak na naszym stole. Jeśli Wy też słyszycie o nim pierwszy raz, zdradzę Wam tajemnicę jego sukcesu!

dsc_6781-4

 

Co to jest rokitnik?

Rokitnik to roślina, która występuje w Europie i Azji. W Polsce spotkamy ją nad Bałtykiem, tworzy gęste zarośla na wydmach i klifach. Jest mało wymagająca i bardzo odporna na warunki atmosferyczne. Owoce rokitnika są aromatyczne i soczyste, o lekko kwaśnym smaku. Co najważniejsze zawierają mało cukru, a całe mnóstwo cennej witaminy C, a także E, K i F, prowitaminę A i D, flawonoidy, miroelementy takie jak mangan, czy żelazo, oraz kwas foliowy. Jest rośliną leczniczą, która wpływa korzystnie na odporność organizmu, dolegliwości żołądkowe, działa także przeciwbólowo.

Dlaczego warto sięgać po dżem 100% z owoców Rokitnik od Łowicza?

 Dżem Łowicz z rokitnikiem to 100% owoców. To dżem z pierwszej na rynku linii dżemów z funkcją prozdrowotną, a już 2 jego łyżki wspomagają nasz układ pokarmowy. Ponieważ rokitnik ma bardzo dużą zawartość witamin, względem innym roślin i owoców, warto włączyć go do diety w postaci tego pysznego dżemu.

dsc_6910-3

 

Przepis na placki owsiane z dżemem 100% z owoców Rokitnik

Składniki na 2 porcje (mniej więcej 7-8 placków)

  • 6-7 łyżek płatków owsianych
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • 1 jajko
  • 6-7 łyżek mleka
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • odrobina brązowego cukru
  • olej kokosowy do smażenia
  • płatki migdałowe lub migdały do posypania
  • dżem Łowicz 100% z owoców Rokitnik TUTAJ 

dsc_6776-4

 

Jak to zrobić:

  • Płatki owsiane i otręby wsypujemy do miseczki.
  • Dodajemy jajko i 6-7 łyżek mleka, a także łyżkę mąki kukurydzianej. Na koniec odrobina brązowego cukru i mieszamy.
  • Placki smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym (wystarczy go niewiele) - bez problemu uformujemy je dużą łyżką.
  • Podajemy posypane płatkami migdałowymi (lub po prostu startymi migdałami jak dziś u nas) i z pysznym dżemem Łowicz 100% z owoców Rokitnik, który po prostu musicie wypróbować!

Już życzę Wam smacznego!:) I jak w przypadku poprzednich przepisów, czekam na Wasze wrażenia smakowe:)

Jeśli macie ochotę na pyszny gęstą zupę z pomidorową to zapraszam Was TUTAJ, a na deser i najlepsze kruche rogaliki TUTAJ.

dsc_6819 dsc_6798 2-kadrowane dsc_6839-3 dsc_6782-3 1-kadrowane dsc_6904-3 dsc_6895-3

Ona: Placki owsiane to idealny pomysł na śniadanie lub drugie śniadanie! Można je zabrać na wynos także do pracy:)

On: Potwierdzam - świetne na drugie śniadanie!:)

Ona: Zdecydowanie, takie, że ŁOOO!:))

34 comments

  1. Iza 3 grudnia, 2016 at 20:54 Odpowiedz

    Zaciekawil mnie Twoj post na facebooku, i rzeczywiscie przyznaje, nie jadlam dzemu z rokitnika – co prawda brzmi groznie, ale chyba sprobuje skoro namawiasz :))

  2. creativebarbara 3 grudnia, 2016 at 22:47 Odpowiedz

    Nigdy nie próbowałam owsianki, ale myślę, że mi również nie przypadłaby do gustu, bo nie lubię niczego na ciepłym mleku, ale te placki wyglądają pysznie 😋 Uwielbiam migdały ❤
    Muszę spróbować ten dżem, bo z pewnością jest pyszny.
    Bardzo lubimy ten z aronii z Łowicza, który kiedyś polecałaś 😊 Szczególnie z goframi😉

  3. Kama 4 grudnia, 2016 at 14:01 Odpowiedz

    Aniu robiłam ostatnio kruche rogaliki z Twojego przepisu i to ciasto po 2 godzinach w lodówce było straszńie twarde,nie dało się wałkować. Namęczyłam się strasznie,a robiłam wszystko zgodnie z przepisem. A ja polecam placek z płatków jaglanych,tylko trzy składniki-banan jajko i płatki jaglane, przepis można znaleźć w internecie albo na blogu pewnej popularnej blogerki,nie chce reklamować 🙂 bo nie wiem czy można.

    • Ania 5 grudnia, 2016 at 17:07 Odpowiedz

      No to jestem w szoku, bo mnie dosłownie zawsze wychodzi, i wielu osobom, które robiły również – przyznam, że wiele czytelniczek chwaliło się, że zrobiło te rogaliki i że były pyszne. Być może przeraziłaś się od razu po wyjęciu z lodówki? W pierwszym kontakcie jest twarde ale chodzi o to, żeby właśnie się nie rozwalało, ale później odcina się fragment, wyrabia na desce i jest super:)

      • Kama 6 grudnia, 2016 at 10:40 Odpowiedz

        No szkoda mi właśnie, bo ogólnie to były pyszne, mąż znowu woła bym je zrobiła :-), tylko to ciasto, no masakra, takie twarde, nie wiem dlaczego.

  4. sophia 6 grudnia, 2016 at 10:38 Odpowiedz

    Cześć, zrobiłam dziś te placuszki , rewelacja :-). Tak się, złożyło, że oprócz rokitnika, wszystkie składniki miałam w domu, nawet nielubiane płatki owsiane i otręby. Siedziały na dnie szafki czekając na swój dzień, pomimo, że diabetyk kazał mi włączyć je do diety ze względu na cukrzycę ciężarnych. I tak to jakoś wyszło, że ich nie otwarłam nawet, ale sprawdziłam, nie przeterminowały się hihihihi.
    Placuszki idealne na ciepłe śniadanie , olej kokosowy sprawia, że pięknie pachnie w całym mieszkaniu .
    Pozdrowienia dla Was 🙂 i prosimy o jeszcze więcej takich fajnych przepisów.

Leave a reply