Fakty i mity na temat soków owocowych

soki27

Dziś z przyjemnością wrócę do tematu, który kiedyś już poruszałam. Chętnie regularnie poszerzam swoją wiedzę na ten temat i dzielę się nią z Wami. Za oknem jesień na całego, nie trudno o przeziębienie, czy inne dolegliwości zdrowotne, o które w takiej aurze niestety łatwiej. Jak możemy sobie pomóc? Oczywiście dietą i odpowiednim trybem życia, czyli wzmacnianiem odporności. Jednym ze sposobów na zdrowe odżywianie jest 5 porcji warzyw, lub owoców dziennie – brzmi prosto, ale w praktyce, jak wiemy bywa różnie. Intensywne dni i szybki tryb życia sprawiają, że zapominamy o dostarczaniu witamin i minerałów. Jest na to sposób.

soki34

Poznaj na nowo soki owocowe

Być może, kiedy na półce w sklepie widzisz karton z sokiem, to dla Ciebie tylko jeden z wielu produktów do picia, a jednak się mylisz... To szansa na smaczne i proste dostarczenie sobie jednej z potrzebnych organizmowi porcji witamin dziennie!

Co to jest sok?

Jest to naturalny produkt pozyskiwany ze zdrowych, dojrzałych i świeżych lub mrożonych owoców. Jego kolor, smak i zapach pochodzi z owoców, z których jest otrzymywany.

soki24

Co w takim razie zawierają soki?

Sok składa się w 90% z wody, witamin oraz składników mineralnych. Składniki odżywcze, które są zawarte w warzywach i owocach, a także sokach, są potrzebne do prawidłowej pracy mózgu, a energia, którą czerpiemy z posiłków jest potrzebna do wykonywania wszystkich codziennych czynności.

Witamina C - bardzo ważna dla naszego organizmu, między innymi pomaga utrzymać prawidłowe funkcjonowanie systemu immunologicznego, odpowiada za wytwarzanie kolagenu, prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych oraz białek potrzebnych do budowy kości i chrząstek, skóry, dziąseł i zębów. Wspomaga także system nerwowy, układ odpornościowy, a także utrzymywanie prawidłowych funkcji psychologicznych. Wspiera również absorpcję żelaza. Witaminę C znajdziemy między innymi w: sokach pomarańczowych i grejpfrutowych, pietruszce, czarnych porzeczkach, dzikiej róży, czy czerwonej papryce.

Foliany, w tym kwas foliowy – niezbędny do prawidłowej syntezy aminokwasów, produkcji krwi w organizmie. Przyczynia się także do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Organizm nie potrafi go sam wytwarzać, więc powinien być dostarczany z pożywienia. Wspomaga prawidłowy rozwój płodu w czasie ciąży - przyczynia się do wzrostu tkanek matczynych. Potrzebny w procesie podziału komórek organizmu człowieka. Foliany występują między innymi w soku pomarańczowym.

Witamina E - jest silnym przeciwutleniaczem, zapobiega uszkodzeniom komórek w organizmie, dzięki czemu spowalnia procesy starzenia. Wzmacnia ścianę naczyń krwionośnych, pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Witamina E występuje między innymi w jagodach, brokułach, papryce (zielona i czerwona), liściach pietruszki, szparagach i szpinaku.

Błonnik - przede wszystkim reguluje pracę układu pokarmowego. Poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Błonnik pomaga eliminować z organizmu toksyny, metale ciężkie, kwasy żółciowe, a nawet substancje rakotwórcze. Rozpuszczalny błonnik, który występuje w sokach (pektyny) ogranicza szybkość wchłaniania cukrów, reguluje wahanie glukozy we krwi oraz wpływa na utrzymanie prawidłowego cholesterolu w organizmie. Najwięcej błonnika zawierają przecierowe soki owocowe lub warzywne.

Potas - reguluje gospodarkę wodną organizmu oraz czynności mięśni i nerwów, a także pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Jego źródłem są między innymi soki warzywne - marchwiowy, buraczany czy pomidorowy. Zawierają go także niektóre nektary owocowe, np. z czarnych porzeczek czy bananów.

Pektyna - przyczynia się do regulacji poziomu glukozy we krwi i do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu. Mętny sok z jabłek lub pomarańczy jest dobrym źródłem pektyn.

soki6

Fakty i mity na temat soków

Ze względu na niewystarczające ilości owoców i warzyw we współczesnej diecie, możemy cierpieć na niedobory składników mineralnych, witamin czy błonnika. Szklanka soku dzienne może pomóc uzupełnić te niedobory. Istnieją jednak rozmaite przekonania na temat soków owocowych, więc postaram się przedstawić kilka faktów i mitów, które zdecydowanie przekonują mnie, że warto po nie sięgać.

Mity

  • soki kupowane w sklepie mają sztuczne barwniki - to zdecydowanie nie jest prawda, soki mają barwę, smak i aromat wynikający tylko z owoców, z których sok został wyprodukowany
  • soki są bardzo kaloryczne - sok owocowy ma dokładnie tyle samo kalorii ile owoc, z którego został otrzymany
  • soki są dosładzane - do soków owocowych NIGDY nie dodaje się cukrów, ani żadnych substancji słodzących, soki zawierają jedynie naturalne cukry pochodzące z owoców
  • soki zawierają konserwanty, żeby mogły być tak długo przechowywane - to także nie jest prawda, ponieważ zachowanie właściwości produktów możliwe jest dzięki pasteryzacji i odpowiedniemu przechowywaniu (np. w kartonach), co więcej zgodnie z prawem nie można dodawać konserwantów do żadnych soków.
  • pasteryzacja jest szkodliwym procesem - to także nieprawda - pasteryzacja niszczy jedynie drobnoustroje i enzymy, które mogłyby prowadzić do psucia się produktu

soki14

Fakty

  • soki wyciska się z owoców zebranych w sezonie, kiedy osiągają najlepszą jakość i mają najlepsze właściwości odżywcze
  • soki dostarczają organizmowi niezbędnych składników odżywczych
  • wszystkie składniki soku są zawsze podane na opakowaniu produktu, w kolejności malejącej wedle udziału w składzie produktu
  • zalecane spożycie owoców i warzyw dziennie dla dorosłego człowieka to minimum 400 g, niestety najczęściej nie osiągamy tego poziomu, warto więc znaleźć sprytny sposób, żeby temu zaradzić, np. poprzez picie soków
  • źródłem cukrów w sokach owocowych są wyłącznie owoce, które sok zawiera
  • szklanka soku pomarańczowego to źródło witaminy C, folianów, potasu i antyoksydantów (ich główną rolą jest hamowanie działania wolnych rodników, które w nadmiarze powodują uszkodzenia komórek, przyspieszając starzenie się organizmu i prowadząc do wielu chorób, także tych nowotworowych)
  • jedną z porcji owoców lub warzyw dziennie może być szklanka soku

Tym samym zachęcam Was do wdrożenia soków do diety, ponieważ jest to smaczny i prosty sposób na drodze do zdrowej diety.

soki33 soki38 soki26 soki31 soki1 soki7 soki2 soki4 soki41 soki40 soki8 soki13 soki18 soki19 soki20 soki22 soki23 szklanka-soku soki30 soki39 soki32

Ona: Smacznego!:)

On: A ja zapraszam Was na nasz profil na instaramie TUTAJ

28 comments

    • Ania 10 listopada, 2016 at 14:42 Odpowiedz

      To miks marek Lancome i Pupa:) nie pamiętam w tej chwili numerów, ale wiem, że ta Lancome była limitowana i nie można jej już kupić niestety…

    • Ania 11 listopada, 2016 at 22:08 Odpowiedz

      Według moich informacji zaczerpniętych od specjalistów, celem pasteryzacji jest wyłącznie zniszczenie drobnoustrojów i enzymów, które pozostawione w soku będą prowadzić do naturalnego procesu psucia. To właśnie dzięki pasteryzacji soki zyskują dłuższy termin przydatności do spożycia. Proces ten polega na podgrzaniu soku do odpowiedniej temperatury w krótkim czasie, a następnie szybkim jego schłodzeniu. Odpowiednią kombinację czasu i temperatury dobiera się indywidualnie, w zależności od rodzaju owoców i warzyw. Jest to więc proces bardzo podobny do tego, jaki stosujemy w domach robiąc przetwory na zimę, jednak dzięki nowoczesnej technologii wykorzystującej bardzo krótki czas pasteryzacji i szybkie schładzanie, którą dysponują producenci, w porównaniu z procesem domowym, utrata witamin, soli mineralnych czy mikro – i makroelementów jest znacznie mniejsza.

      Co ważne, według wymagań prawa soki odtworzone z soku zagęszczonego, w tym te poddane pasteryzacji, zgodnie z prawem muszą być wyprodukowane z zastosowaniem odpowiednich procesów zachowując istotne właściwości fizyczne, chemiczne organoleptyczne i odżywcze odpowiadające co najmniej właściwościom, jakie posiada przeciętny typ soku otrzymanego z owoców tego samego rodzaju. I tak na przykład szklanka pasteryzowanego soku pomarańczowego pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C w ok. 50% – 60%.

  1. Artur 10 listopada, 2016 at 15:59 Odpowiedz

    Moja znajoma pracuję w hurtowni owoców na południu Hiszpanii od kilkunastu lat, od dwóch lat jest tam koordynatorem i ogólnie dużo widzi. Nie wiem jak to wygląda w Polsce np z jabłkami, ale w Hiszpanii na soki idą owoce najgorszej jakości, najczęściej częściowo podgnite. Znajoma nie pije soków od 5 lat, z względu na to co widzi w pracy. Pije jedynie soki domowej roboty. Już nie wspomnę o tym, że niedawno wyczytałem w pewnej książce, że owoc, np. jabłko, gdy jest nawet lekko podgnite (w sensie nawet takie lekkie stłuczenie) to odcięcie tego kawała nic nie da, bo owoc jest już cały „zarażony”. A więc tym bardziej nie polecam picia soków ze sklepu 😛

    • Ania 11 listopada, 2016 at 22:10 Odpowiedz

      Sok to produkt otrzymany z jednego lub większej ilości gatunków zdrowych, dojrzałych, świeżych lub schłodzonych owoców. Jeśli ktoś postępuje inaczej, to niestety łamie prawo.

      Wiesz co to trochę kwestia zaufania do marek, z takim podejściem nikt nie jadłby na przykład w restauracjach… wydaje mi się, że nie wszystkie marki tak postępują…

      • daisy 15 listopada, 2016 at 10:45 Odpowiedz

        Gdybym miała mieć zaufanie do przemysłu spożywczego to dawno zachorowałabym na cukrzycę, otyłość i choroby serca. Patrząc na to jakie dodatki stosuje się do żywności (syrop glukozowy, glutaminian sodu, itp.), pomimo świadomości ich wpływu na nasze zdrowie. Niestety żyjemy w epoce kapitalizmu, każdy chce zarobić nie patrząc na Twoje zdrowie tylko na zyski. Gdyby mogli to by wyciskali ten sok z ogryzków, żeby tylko obniżyć koszty i, żeby dyrektor finansowy mógł dostać premię za zwiększenie zysku o 1% w skali roku. Tak niestety działają wszystkie korporacje.

    • Ania 11 listopada, 2016 at 22:11 Odpowiedz

      Wiem, że największe ruszają tuż po świętach Bożego Narodzenia i później po Nowym Roku jest totalne szaleństwo:) a w najbliższym czasie Black Friday:)

  2. Jarek 11 listopada, 2016 at 14:20 Odpowiedz

    Artykuł bardzo ciekawy, ale zdjęcia zrobiły na mnie ogromne wrażenie- są super, nie mówiąc już o Tobie na tych zdjęciach.
    Pięknie.
    Pozdrawiam
    Jarek

  3. Asia 13 listopada, 2016 at 18:46 Odpowiedz

    W czasie ciąży byłam wręcz uzależniona od soków! Ale przed jak i teraz nie koniecznie za nimi przepadam… Wyjątek stanowią te świeżo wyciskane, jednak generalnie pijam wodę 😛

Leave a reply