POMYSŁ NA PYSZNE ŚNIADANIE LUB DESER - NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI Z DŻEMEM TRUSKAWKOWYM

kruche rogaliki z dżemem truskawkowym Łowicz37jpg

Chyba większość z Was zgodzi się ze mną, że jedzenie jest dużą przyjemnością, a słodkości, jak sama nazwa wskazuje osładzają nam życie. Dlatego dziś mam dla Was pyszny i prosty przepis na umilenie sobie śniadania, "popołudniowej herbaty" lub kawy (według preferencji J). Jest to też pomysł na coś pysznego dla naszych gości.

Chociaż zaobserwowałam na Facebooku, że ogarnia Was smutek, ponieważ sezon na truskawki dobiega końca, ja mam dla Was świetną wiadomość! Całe mnóstwo tych pysznych owoców zostało zamknięte w słoikach z naturalnymi dżemami 100% z owoców marki Łowicz. Jego skład nie ma sobie równych - na 100g dżemu zużyto 100g truskawek, powstaje tylko z owoców i smakuje bezkonkurencyjne.

Muszę przyznać, że tradycyjny dżem truskawkowy tej marki to całe moje dzieciństwo, dlatego zdecydowanie zasłużył, żeby pojawić się na naszym blogu. Kiedyś byłam niejadkiem, a ten produkt smakował mi zawsze i smakuje do dzisiaj! Dlatego moja kochana mama zawsze mi go kupowała, a ten smak zawsze przypomina mi dawne czasy.

 

Dzisiaj ja z przyjemnością zaproszę mamę na herbatę i kruche rogaliki z dżemem truskawkowym. Są naprawdę przepyszne, więc bardzo polecam Wam ten przepis.

kruche rogaliki z dżemem truskawkowym Łowicz34jpg

Składniki

(na mniej więcej 25 rogalików)

  •  0,5 kg mąki pszennej (nieco ponad 2 szklanki)
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 60 g brązowego cukru (mniej więcej 1/4 szklanki)
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • szczypta soli
  • dżem truskawkowy Łowicz 100% z owoców

(jeśli tak jak ja jeszcze nie dorobiłyście się wałka kuchennego, może skorzystać z butelki, np. po winie)

kruche rogaliki z dżemem truskawkowym Łowicz41jpg

Sposób przygotowania

  1. Wyrabiamy ciasto, zagniatając wszystkie składniki. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny (lub na noc).
  2. Przygotowane ciasto dzielimy na kilka porcji.
  3. Zagniatamy i rozwałkowujemy, a następnie przy pomocy miski wycinamy koło. To od jej rozmiaru zależy wielkość Waszych rogalików.
  4. Dzielimy ciasto na trójkąty.
  5. Nakładamy nadzienie, czyli truskawka 100% z owoców Łowicz.
  6. Zawijamy rogaliki, a następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem  z odrobiną mleka i gotowe.
  7. Wkładamy do piekarnika na około 20 minut i 190 stopni.
  8. Smacznego!

kruche rogaliki z dżemem truskawkowym Łowicz42jpg kruche rogaliki z dżemem truskawkowym Łowicz44jpg kruche rogaliki z dżemem truskawkowym Łowicz45jpg kruche rogaliki z dżemem truskawkowym Łowicz2 kruche rogaliki z dżemem truskawkowym Łowicz4 kruche rogaliki z dżemem truskawkowym Łowicz6 kruche rogaliki z dżemem truskawkowym Łowicz7 kruche rogaliki z dżemem truskawkowym Łowicz8 kruche rogaliki z dżemem truskawkowym Łowicz9 kruche rogaliki z dżemem truskawkowym Łowicz10 kruche rogaliki z dżemem truskawkowym Łowicz11 kruche rogaliki z dżemem truskawkowym Łowicz13 kruche rogaliki z dżemem truskawkowym Łowicz14 kruche rogaliki z dżemem truskawkowym Łowicz15 kruche rogaliki z dżemem truskawkowym Łowicz16 kruche rogaliki z dżemem truskawkowym Łowicz17 kruche rogaliki z dżemem truskawkowym Łowicz18 kruche rogaliki z dżemem truskawkowym Łowicz20 kruche rogaliki z dżemem truskawkowym Łowicz21 kruche rogaliki z dżemem truskawkowym Łowicz23 kruche rogaliki z dżemem truskawkowym Łowicz25 kruche rogaliki z dżemem truskawkowym Łowicz26 kruche rogaliki z dżemem truskawkowym Łowicz28 kruche rogaliki z dżemem truskawkowym Łowicz31jpg kruche rogaliki z dżemem truskawkowym Łowicz32jpg kruche rogaliki z dżemem truskawkowym Łowicz33jpg kruche rogaliki z dżemem truskawkowym Łowicz36jpg

Łyżeczkę dżemu możecie dodać też do herbaty, tak jak zrobiłam to TUTAJ

kruche rogaliki z dżemem truskawkowym Łowicz38jpg

A jeśli jesteście głodni, zapraszam Was  na najlepszą gęstą zupę pomidorową jaką w życiu ugotowałam TUTAJ.

kruche rogaliki z dżemem truskawkowym Łowicz35jpg

Ona: Ale to było pyszne!

On: Najlepsze rogaliki jakie w życiu jadłem:)

35 comments

    • Ania 8 lipca, 2016 at 22:07 Odpowiedz

      Chętnie bym Ci wysłała, ale wszystkie zjedzone! Pocieszę Cię – bardzo łatwo je przygotować, więc mega polecam!:)

  1. Dora 8 lipca, 2016 at 21:08 Odpowiedz

    Aniu zdjęcia są bajeczne! Sami robiliście? I powiedz mi, czy ja przy moich dwóch lewych rękach w kuchni dam radę? Chciałabym coś wreszcie sama zrobić. ..

    • Ania 8 lipca, 2016 at 22:08 Odpowiedz

      Jasne, że sami. Zazwyczaj zasada jest taka – zdjęcia na których ja jestem robi Kuba, a 90% innych robię ja:) Jasne, że dasz! One są cudownie proste w przygotowaniu! Spróbuj – warto bo są przepyszne. A Kuba to nawet powiedział, że najlepsze rogaliki jakie w życiu jadł;)

  2. Aneta 9 lipca, 2016 at 00:06 Odpowiedz

    Pysznie wygladaja! I jak zawsze swietnie podane! Oj napilabym sie kiedyś z Toba herbaty i zjadla takie pyszne rogaliki:)

  3. Olivia 9 lipca, 2016 at 09:56 Odpowiedz

    Szkoda, ze dopiero dzis tu zajrzalam, no bym zjadla na sniadanie… a tak dopiero dzis zrobie ciasto i beda na jutro:) tez wspominam ten dzem z dziecinstwa! Przypomnialas mi o nim:)

  4. Ilona 10 lipca, 2016 at 10:39 Odpowiedz

    Zgodnie z Twoja rada na instagramie wczoraj zrobilam ciasto i dzis z samego rana upieklam rogaliki. Nawet dzem kupilam ten sam! 🙂 i wiesz co? Moj maz stwierdzil, ze nigdy nie jafl tak pysznych ciastek! Dzięki za podrzucenie pomyslu:)))

    • Ania 11 lipca, 2016 at 02:41 Odpowiedz

      Mój mąż też tak powtarza (bo wczoraj zrobiłam je znowu!). Nie ma za co, zapraszam zawsze na bloga:)) i cieszę się bardzo, że smakowały!;)

  5. Magda 11 lipca, 2016 at 11:30 Odpowiedz

    No i dlaczego takie posty pojawiają się właśnie wtedy gdy człowiek ma postanowienie przejścia na dietę??????!!! Rogaliki wyklądają pięknie!. . …a co do Łowicza to jadłam dżem z czarnej porzeczki. Rewelacja!!!

    • Ania 19 lipca, 2016 at 00:06 Odpowiedz

      Bo były przepyszne! Dostałam też meldunek od wielu czytelniczek, że upiekły (niektóre zmieniały mąkę na orkiszową, czy kokosową) i każda pisała , że boskie!:)

  6. Magda 19 lipca, 2016 at 17:08 Odpowiedz

    Hej:) może dziwne pytanie ale jakie masło do rogalików? Czy chodzi o takie typowo do pieczenia jak np. Kasia czy zwykłe np. Łaciate? Jestem zielona w tym 😀

  7. paulinafelinska.pl 29 grudnia, 2016 at 19:31 Odpowiedz

    Oj zdecydowanie są najlepsze, jakie jadłam <33 robiłam już 3 raz, są wspaniałe i każdemu smakują 🙂 a na dodatek umieszczone w hermetycznym pojemniku zachowują swoją świeżość na prawdę na długo 🙂 nie schną tak jak drożdżowe i za to je uwielbiam 🙂

Leave a reply