Konkurs - wygraj zestaw garnków Tefal ze stali nierdzewnej

DSC_6228 (1280x850)

Ostatnio pokazywaliśmy Wam na blogu nasze nowe garnki ze stali nierdzewnej z linii Tefal Hero, którymi jesteśmy zachwyceni. Nie chcemy się jednak zachwycać sami:)  Dziś mamy dla Was fantastyczny konkurs, w którym do wygrania komplet garnków Tefal Intuition.

Na początek nasz obiecany przepis🙂 I pomysł na prosty, ale też efektowny obiad.
A pod koniec wpisu dowiecie się, co trzeba zrobić, żeby wziąć udział w konkursie.

Relację z naszego gotowania widzieliście już we wpisie:

WSPÓLNE GOTOWANIE I TEST NASZYCH NOWYCH GARNKÓW

DSC_6104 (1280x850)

WOŁOWINA DUSZONA W BIAŁYM WINIE

Składniki

wołowina

koncentrat pomidorowy

bakłażan

papryka

cebula

czosnek

ser typu feta

białe wino

sól

pieprz

oliwa z oliwek

zioła prowansalskie

makaron

DSC_6107 (1280x850)

Sposób przygotowania

1. Na oliwie z oliwek dusimy dość drobne kawałki wołowiny.  Dodajemy stopniowo białe wino.

2. Po kilkunastu minutach stopniowo dodajemy pozostałe składniki, czyli pokrojony w kostkę bakłażan, paprykę, cebulę.

3. Dodajemy pieprz i sól i dalej dusimy, aż wołowina zmięknie.

4. Zalewamy przetartymi pomidorami. Doprawiamy do smaku odrobiną cukru ( w zależności od potrzeby i gustu smakowego), a także pieprzem i ziołami prowansalskimi. Sól zostawiamy na sam koniec, ponieważ wcześniej dodamy jeszcze słoną fetę.

5. W między czasie gotujemy makaron.

6. Ostatnim składnikiem jakim dodajemy, jest właśnie pokrojony w kostkę ser feta.  Delikatnie mieszamy.

7. Podajemy w z makaronem.

8. Smacznego!:)

DSC_6111 (850x1280) DSC_6115 (1280x850) DSC_6143 (1280x903) DSC_6147 (1280x850) DSC_6156 (1280x850) DSC_6165 (1280x850) DSC_6175 (1280x850) DSC_6203 (1280x850) DSC_6193 (1280x843) DSC_6220 (1280x850)

Teraz kolej na Was!

Zaproponujcie nam pomysł na posiłek z wykorzystaniem garnków. Papryka, pomidor, marchew, bakłażan, cebula, a może dynia? Wybierz główny składnik Twojego dania i napisz co pysznego przygotowałabyś/przygotowałbyś na jesienny obiad. Najciekawszy naszym zdaniem przepis zwycięży, a jego autor otrzyma wspaniały komplet garnków Tefal Intuition. Do dzieła!:)

Konkurs trwa od dziś do 27.10.2015 do północy.

Dla inspiracji, możecie przeczytać nasz wpis i obejrzeć film ze wspólnego gotowania:

http://fashionable.com.pl/2015/09/14/wspolne-gotowanie-i-test-naszych-nowych-garnkow/

REGULAMIN KONKURSU

„Wygraj garnki Tefal Intuition”

  • 1 POSTANOWIENIA OGÓLNE
  1. Niniejszy konkurs organizowany jest w ogólnodostępnej sieci internet (zwany dalej „Konkursem”) prowadzony jest pod nazwą „Wygraj garnki Tefal Intuition”.
  2. Konkurs organizowany jest na zasadach określonych niniejszym regulaminem (zwanym dalej „Regulaminem”) i zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa polskiego. Regulamin stanowi podstawę organizacji Konkursu i określa prawa i obowiązki Uczestników Konkursu (zwanych dalej łącznie „Uczestnikami” bądź każdy z osobna „Uczestnikiem”).
  3. Konkurs organizowany jest przez markę Tefal za pośrednictwem grupy Blomedia.pl (zwanej dalej „Organizatorem”). Organizator jest fundatorem nagrody, o których mowa w §5 niniejszego Regulaminu.
  4. Konkurs jest prowadzony za pośrednictwem bloga  Fashionable, w domenie www.fashionable.com.pl
  • 2 UCZESTNICY KONKURSU
    1. zaakceptowała warunki niniejszego Regulaminu
    2. zamieszkuje terytorium Rzeczpospolitej Polskiej
    3. dodadzą pod tym postem odpowiedź na zagadnienie konkursowe, tj. pomysł na danie: "Papryka, pomidor, marchew, bakłażan, cebula, a może dynia? Wybierz główny składnik Twojego dania i napisz co pysznego przygotowałabyś/przygotowałbyś na jesienny obiad".
  • 3 CZAS TRWANIA KONKURSU
    1. Konkurs trwa od dnia 20.10.2015 do 27.10.2015 roku.
    2. Ogłoszenie wyników nastąpi w ciągu kilku dni na blogu Fashionable, pod tym postem.
  • 4 ZASADY I PRZEBIEG KONKURSU
  1. W celu wzięcia udziału w Konkursie należy odpowiedzieć na zagadnienie konkursowe i napisać pod tym postem pomysł na danie: "Papryka, pomidor, marchew, bakłażan, cebula, a może dynia? Wybierz główny składnik Twojego dania i napisz co pysznego przygotowałabyś/przygotowałbyś na jesienny obiad".
  2. Odpowiedzi na pytanie konkursowe należy udzielić pod postem konkursowym. Jedynie odpowiedzi udzielone w tym miejscu kwalifikowane będą do wzięcia udziału w Konkursie.
  3. Spośród osób, które napiszą odpowiedź, bloger wybiera uczestnika, który w najbardziej kreatywny sposób napisze swoją odpowiedź.
  4. O wyborze laureata nie decyduje kolejność odpowiedzi, ale kreatywne jej uzasadnienie.
  5. Nad prawidłowym przebiegiem Konkursu, w tym rozwiązywaniem ewentualnych spornych kwestii, i przyznaniem nagród czuwa Komisja Konkursowa powołana przez Organizatora składająca się z  przedstawicieli Organizatora.
  • 5 NAGRODY
  1. Nagrodą w konkursie jest komplet garnków Tefal Intiution.
  2. W konkursie wygrywa jedna osoba.
  3. Nagroda nie podlega wymianie na ekwiwalent pieniężny albo inną nagrodę.
  1. Laureat otrzyma nagrodę wyłącznie po przesłaniu na adres ania@fashionable.com.pl swoich danych, w tym adresu do wysyłki nagrody.
  2. Wysyłkę nagrody pokrywa organizator.
  • 6 DANE OSOBOWE
  1. Dane osobowe Uczestników Konkursu podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o Ochronie Danych Osobowych (Dz. U. Nr 133/97, poz. 883).
  2. Administratorem danych osobowych Uczestników podanych przez nich w Formularzu jest Organizator. Dane osobowe Uczestników będą przetwarzane w celu realizacji Konkursu. Podanie przez Uczestnika danych osobowych przetwarzanych w celu realizacji Konkursu jest dobrowolne, jednak ich niepodanie lub podanie danych nieprawdziwych bądź nieaktualnych uniemożliwia wzięcie udziału w Konkursie i otrzymanie Nagrody.
  • 8 POSTANOWIENIA KOŃCOWE
  1. Niniejszy Regulamin jest jedynym dokumentem określającym zasady Konkursu.
  2. Organizator zastrzega sobie prawo wprowadzenia zmian w Regulaminie w każdym czasie bez podania przyczyny. Zmiany w Regulaminie wchodzą w życie z chwilą ich publikacji na stronach Konkursu. Wszelkie zmiany nie mogą naruszać praw nabytych przez Uczestników.
  3. Biorąc udział w Konkursie, Uczestnik akceptuje Regulamin oraz zobowiązuje się do przestrzegania określonych w nim zasad, a także potwierdza, iż spełnia wszystkie warunki, które uprawniają go do udziału w Konkursie.
  4. Organizator Konkursu nie ponosi odpowiedzialności za nieprawidłowości wynikające z funkcjonowania Poczty Polskiej, podmiotów świadczących usługi kurierskie, w tym za brak doręczenia, nieprawidłowe doręczenie, przetrzymanie przesyłki pocztowej, zniszczenie lub uszkodzenie przesyłki.
  5. Organizator nie ponosi odpowiedzialności za zmiany adresu do korespondencji elektronicznej Uczestnika lub zmiany innych danych, uniemożliwiających przesłanie Uczestnikowi Nagrody, jak również za nieodebranie Nagrody z jakiejkolwiek przyczyny leżącej po stronie Uczestnika. W takim przypadku nagrodzony Uczestnik traci prawo do Nagrody i nie może podnosić wobec Organizatora żadnych roszczeń.
  6. W kwestiach nieuregulowanych niniejszym Regulaminem zastosowanie znajdą właściwe przepisy prawa polskiego.
  7. Niniejszy Regulamin dostępny jest na stronie fashionable.com.pl .

DSC_6194 (1280x850)

Wyniki:

Po pierwsze dziękuję wszystkim za wzięcie udziału i inspirujące przepisy!  Wiele z nich mnie zachwyciło, niektóre sprawiły, że czułam się głodna:) Jeden przepis jednak skradł włoską część mojego serca i postanowiliśmy go komisyjnie nagrodzić.  Kasiu mamy nadzieję, że taki prezent rocznicowy sprawi Wam radość:) mail z prośbą o adres już do Ciebie poszedł, więc prosimy o kontakt:)

Wszystkich zapraszam także na nowy konkurs, w którym możecie wygrać świetny zegarek - monitor aktywności:

http://fashionable.com.pl/2015/10/29/moja-kolekcja-zegarkow-ulubiony-dodatek-do-stylizacji-konkurs/

"Przeczytałam powyższe świetne przepisy, ale zdradzę i mój… choć prosty, to przygotowywany całym sercem.
Uwielbiam pomidory, mój mąż także kocha ich smak. Taki cudowny smak dojrzewających w pełnym słońcu warzyw. Kojarzą nam się z zaręczynami w Toskanii, kiedy jedliśmy głównie „spaghetti al pomodoro”. Młodzi – musieliśmy rozsądnie wydawać pieniądze na wyjeździe, ale choć to proste danie, jego smak został w naszych wspomnieniach na zawsze.

Nasze spaghetti przygotowujemy zawsze razem, bo tak smakuje najlepiej. Krzysiek z dbałością wybiera pomidory na targu, a później zaczyna się wspólna uczta. Najpierw w garnku gotujemy wodę do której wrzucamy później pyszny włoski makaron. Na oliwie z oliwek podduszamy chwilę w garnku wyciśnięty aromatyczny czosnek. Nawet, kiedy to pisze, czuję jego zapach! Następnie dorzucamy trochę cebuli i dodajemy kieliszek toskańskiego wina (to sekret naszego sosu!). Chwilę dusimy, Wrzucamy obrane ze skórki, pokrojone, soczyste i pachnące pomidory – wtedy spoglądam na ścianę w kuchni, gdzie wisi nasze zdjęcie z Toskanii. Znów jesteśmy we włoskim raju! Odrobina soli i pieprzu, a do tego aromatyczne przyprawy… zioła sprawiają, że to proste danie pachnie cudownie w całym domu! Mieszamy sos z makaronem i… wisienką na torcie jest świeżo tarty parmezan, który ląduje już na talerzu. Do tego lampka wina i mamy gotową randkę. Dla nas to absolutnie najlepsze danie.

A skoro randka, cudownie byłoby gotować w takich pięknych garnkach! Byłaby to dla nas przemiła niespodzianka na 5 rocznicę naszego ślubu:) Zaprosilibyśmy naszych najmilszych gości i przyrządzili im nasze danie. Później obejrzelibyśmy zdjęcia z podróży i to byłby wieczór idealny!:) ps. nasza córeczka także przepada za takim obiadem:)"

Wszystkich zapraszam także na nowy konkurs, w którym możecie wygrać świetny zegarek - monitor aktywności:

http://fashionable.com.pl/2015/10/29/moja-kolekcja-zegarkow-ulubiony-dodatek-do-stylizacji-konkurs/

 Ona i On: Powodzenia!

136 comments

  1. Ewelina Wieczorek 20 października, 2015 at 12:26 Odpowiedz

    Moja propozycja na danie „Papryka, pomidor, marchew, bakłażan, cebula, a może dynia” to wegańskie curry z dynią i soczewicą w towarzystwie papryki, cukinii i zielonej fasolki. Danie to jest idealnym pomysłem na jesienny obiad. Składa się w dużej mierze z samych sezonowych warzyw, a w dodatku towarzyszące im przyprawy działają rozgrzewająco. Dodatkowo dzięki tej potrawie możemy się przenieść w podróż do Indii. Zapach takich przypraw jak kurkuma, imbir czy mleczko kokosowe cudownie zadziała na nasze zmysły.
    Po takim wstępie pora na przepis:
    SKŁADNIKI
    (4 PORCJE)
    1 łyżka oleju roślinnego
    1 łyżeczka czerwonej pasty curry*
    2 łyżeczki startego imbiru
    1 ząbek czosnku
    1/2 cebuli
    1/4 szklanki czerwonej soczewicy
    1 łyżeczka kurkumy w proszku
    300 g dyni lub batatów
    1/2 cukinii (150 g)
    1 czerwona papryka
    100 g zielonej fasolki szparagowej
    ostra papryczka
    400 ml bulionu (np. TAKIEGO)
    200 ml mleka kokosowego
    1 pomidor
    świeża kolendra, opcjonalnie ryż
    PRZYGOTOWANIE

    W garnku na oleju podsmażyć pastę curry, dodać straty imbir, starty czosnek i pokrojoną w kosteczkę cebulę, co chwilę mieszając smażyć przez ok. 2-3 minuty (w międzyczasie skrapiać składniki wodą aby nie przywierały do dna garnka).
    Dodać suchą soczewicę, kurkumę, 1 łyżeczkę cukru i wymieszać. Dodać obraną i pokrojoną dynię lub bataty, pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę, pokrojoną na małe kawałeczki zieloną fasolkę oraz papryczkę chili bez pestek (ilość do smaku).
    Zalać ostudzonym bulionem wymieszanym z mlekiem kokosowym i zagotować. Gotować bez przykrycia przez 5 minut, następnie dodać obranego i pokrojonego w kosteczkę pomidora i gotować jeszcze przez około 15 minut aż warzywa będą miękkie i sos zgęstnieje.
    Posypać kolendrą. Można podawać z ugotowanym ryżem.

    • Aleksandra Stadlewska 24 października, 2015 at 00:53 Odpowiedz

      Głównym składnikiem dania które zaproponuję będzie papryka, bo to właśnie ona jest królową jesieni. Zawiera dużo witaminy C co wspomoże naszą odporność w nieco chłodniejsze dni ,a także ucieszy nasze podniebienie swym smakiem i aromatem bo właśnie jesienią smakuję najlepiej. Zupa krem z papryki i pomidorów.
      3 czerwone papryki
      1/2 kg pomidorów
      1/2 łyżeczki chili
      3 łyżki bryndzy
      50 g prażonych pestek dyni
      do smażenia oliwa
      1/2 l zimnej wody
      1 cebula
      4 ząbki czosnku
      2 gałązki tymianku
      do smaku sól, pieprz

      Sposób przygotowania:
      Pokrój papryki i wyłóż na folii aluminiowej na blaszce piekarnika.
      Do naczynia żaroodpornego włóż pokrojone pomidory i 4 całe, nieobrane ząbki czosnku oraz tymianek.
      Równocześnie piecz papryki i pomidory przez 30 minut w 230 stopniach na dwóch poziomach. W tym czasie usmaż posiekaną cebulę.
      Następnie przełóż cebulę do garnka i gotuj w 0,5 l wody.
      Wyjmij paprykę z piekarnika i obierz ze skórki.
      Do wywaru dodaj upieczoną paprykę, pomidory i obrany czosnek. Później dodaj szczyptę chili, tymianek, sól i pieprz. Całość zagotuj w garnku Tefal i zmiksuj blenderem.
      Zupę podawaj z prażonymi pestkami dynii i bryndzą.
      Smacznego!

    • Ewelina K. 27 października, 2015 at 09:16 Odpowiedz

      Ja w taką jesienną pogodę preferuję pożywne, rozgrzewające zupy, dlatego tym razem stawiam na francuską zupę cebulową.
      Składniki:
      900 g cebuli
      2 łyżki masła
      2 łyżki oliwy
      250 ml białego wytrawnego wina
      1 litr bulionu wołowego (lub mniej jeśli chcemy aby zupa była gęstsza)
      60 ml koniaku, brandy lub sherry
      sól i świeżo zmielony czarny pieprz
      Dodatkowo:
      bagietka, pokrojona na kromki
      ząbek czosnku
      150 g sera
      świeży tymianek
      Przygotowanie: Cebulę obrać, przekroić wzdłuż na pół i posiekać w poprzek na półplasterki grubości ok. 1,5-2 mm. W dużym i szerokim garnku roztopić masło z oliwą. Ustawić ogień na średni, dodać cebulę. Mieszając smażyć na średnim ogniu przez minimum 1/2 godziny aż cebula będzie skarmelizowana (w kolorze mlecznej czekolady).
      Zwiększyć ogień, wlać wino i wymieszać cebulę drewnianą łyżką, zeskrobać z dna garnka drobne przyrumienienia. Gotować przez 3 minuty następnie dodać wrzący bulion i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 1/2 godziny. Zupę doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dodać brandy i jeszcze chwilę pogotować.
      Piekarnik nagrzać do 220 stopni, ustawić kratkę na nieco wyższej półce niż połowa piekarnika. Bagietkę pokroić na kromki i opiec na złoty kolor z dwóch stron na tosterze lub w piekarniku, następnie grzanki delikatnie natrzeć przekrojonym ząbkiem czosnku i położyć trochę startego sera by się ładnie roztopił. Układać na miseczkach z zupą i… smacznego 🙂

    • Katarzyna Matusiak 27 października, 2015 at 19:15 Odpowiedz

      Mój przepis na danie „Papryka, pomidor, marchew, bakłażan, cebula, a może dynia” to makaran z kurczakiem w sosie pomidorowo-paprykowym z odrobiną pikanteri i nutą cynamonową.
      Składniki:
      – pół paczki makaronu świderki
      – 2 piersi z kurczaka
      – 1 kg pomidorów
      – 0,5 kg papryki
      – 1 cebula
      – 1,5 ząbka czosnku
      – 10 dag cukru
      – 1 czerwona papryka chili
      – 1 łyżka soli
      – 1 łyżka octu
      – 1 łyżka oliwy
      – 0,5 łyżki gorczycy
      – 0,25 łyżeczki cynamonu
      – 0,5 łyżeczki słodkiej papryk
      – odrobina przypraw do kurczaka (np, sól, pieprz, papryka – według uznania)
      Przygotowanie: Warzywa pokrój. Posiekaj czosnek, Przełóż do garnka dodając resztę składników. Gotuj przez 15 min powoli mieszając. Ostudzoną mieszankę zmiksuj. Połącz z ugotowanym makaronem i kurczakiem (uprzednio pokrojonym i podsmażonym na oliwie z dodatkiem przypraw). Smacznego 😉 Na samą myśl leci mi ślinka. Danie pyszne, łatwe w przygotowaniu, kojarzy mi się z samymi miłymi chwilami.

  2. Gosia 20 października, 2015 at 12:44 Odpowiedz

    Paprykę uwielbiam od dziecka. Jem ją w każdej postaci, marynowana, surowa, pieczona, gotowana i jaka tylko może istnieć 🙂 Gdy zobaczyłam ją w przykładowych warzywach – od razu postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na Jagnięcinę z papryką i makaronem.

    Potrzebne nam będą:
    – chuda karkówka jagnięcia
    – oliwa
    – czosnek
    – marchewka
    – papryka
    – pomidory (najlepiej z puszki)
    – papryka, najlepiej dwie duże i grubo pokrojone
    – łodyga selera
    – makaron (według uznania, ja preferuję do tego rurki lub farfalle)
    – wino białe
    – listki laurowe
    – odrobina cukru (proponuję brązowy)
    – sól i pieprz (według uznania)

    A przygotujemy to tak:
    Rozgrzewamy oliwę na dużym ogniu, wrzucamy mięsko i smażymy jakieś 5, 6 minut, aż będzie zarumienione z obu stron. Wrzucamy warzywa, czosnek. seler, marchewkę, paprykę. Smażymy do ok 5 minut, a jednocześnie nagrzewamy piekarnik, klasycznie na 180′.
    Dodajemy pomidory, cukier, listki laurowe, wino. Doprawiamy solą, pieprzem – tak aby nam smakowało. Mieszamy kilka razy, a następnie przenosimy do piekarnika i pieczemy godzinkę, 10 minut, nic się nie stanie jak potrzymamy troszkę dłużej.
    Gdy już mięso zmięknie, podajemy z makaronem, chwilę wcześniej ugotowanym.

    Przepis znam od swojej mamy. Gdy przyszło mi iść poza dom się uczyć, trzeba było zacząć uczyć się gotować 🙂
    Uwielbiam chude mięso, a jeśli w grę wchodzi papryka i włoszczyzna, to po prostu czuję się jak w niebie! Cały danie jest aromatyczne i smakuje fantastycznie właśnie dzięki niej. Polecam jak najbardziej, i życzę wszystkim smacznego!

  3. Karolina 20 października, 2015 at 14:49 Odpowiedz

    Ulubiony przepis na makaron mój i mojego męża (uwielbia nawet pomimo tego, że jest bezmięsny, a to już osiągnięcie ;-):
    *jedna cukinia
    *dwa ząbki czosnku
    *cebula
    *dwie łyżki masła
    *pół kostki twarogu
    *makaron pełnoziarnisty
    *pół szklanki świeżej mięty
    *przyprawy do smaku

    Cebulę z czosnkiem drobno posiekać, podsmażyć na odrobinie oliwy z oliwek. Dodać pokrojoną w małe słupki cukinię, dusić pod przykryciem aż cukinia zmięknie. Pod koniec gotowania dodać posiekaną miętę, doprawić do smaku, wymieszać. W międzyczasie ugotować makaron. Do cukinii dodać masło i trzy łyżki wody z gotowanego makaronu, zagotować chwilę. Makaron podawać z cukinią, oprószony twarogiem.
    Danie jest lekkie, ale niezwykle sycące i aromatyczne. Do tego szybkie w przygotowaniu 😉 Koniecznie musicie spróbować!

  4. Ania 20 października, 2015 at 15:34 Odpowiedz

    „Papryka, pomidor, marchew, bakłażan, cebula, a może dynia?”
    Mój wybór pada na pomidory – mój ulubiony składnik z wyżej wymienionych.
    Pamiętam kiedy jeszcze jako mała dziewczynka cieszyłam się na pierwsze pomidory, które mama kupowała dopiero późną wiosną, albo te, które rosły w naszym ogródku pod folią. Wymagało to sporo nakładu pracy i czasu, jednak warto było. Pamiętam ich smak i zapach. Dziś pomidory dostępne są przez cały rok w każdym „spożywczaku”. Jednak ten smak dzieciństwa pozostaje głęboko w mej pamięci.
    Mimo iż ogródka nie mam, a rodzice moi niestety pomidorów już nie uprawiają, to nadal je uwielbiam pod każdą postacią.
    Z garnkami Tefal Hero praca w kuchni nad moim jakże prostym daniem dawałaby mi jeszcze większą frajdę i w końcu nie musiałabym używać rękawic kuchennych. Jak to ujęłaś w waszym poprzednim wpisie, w którym prezentujecie owe pomoce kuchenne – „odpowiedni sprzęt to dużo łatwiejsza i przyjemniejsza praca w kuchni”.
    Do rzeczy.
    Składniki:
    500 g mięsa mielonego (łopatka wieprzowa, wołowina, indyk – ja wybieram wołowinę jest słodka i świetnie współgra z pomidorami),
    500 g pieczarek,
    1 cebula (duża),
    kilka pomidorów, tak aby po ich zblendowaniu powstało 0,5 l przecieru,
    śmietanka słodka 12% lub 18% (mój mąż zawsze wybiera osiemnastkę 😉 ),
    oliwa lub olej do smażenia,
    ser żłlty (niewielka ilość do starcia i przyozdobienia),
    Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, czosnek granulowany(inne według uznania),
    makaron spaghetti (w ostatnim czasie na naszym stole gości ten pełnoziarnisty)

    Sposób przygotowania:
    Mięso mielone podsmażamy na odrobinie oliwy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką, odrobiną czosnku granulowanego. Pomidory blendujemy. W osobnym garnku lub na patelni podsmażamy cebulkę, wcześniej pokrojoną w drobną kostkę, do niej dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki. Po podduszeniu pieczarki z cebulką dodajemy do usmażonego mięsa (wcześniej z pieczarek odlewamy nadmiar wody), następnie do całości dodajemy zblendowane pomidory. Całość dusimy jeszcze 30-40 minut, na koniec doprawiamy ziołami prowansalskimi i zagęszczamy odrobiną śmietanki.
    Sos podajemy z ugotowanym makaronem (o ile łatwiej byłoby odcedzić makaron z garnkami, których brzegi ułatwiają przelewanie bez rozlewania), przyozdabiamy startym na drobnych oczkach tarki żółtym serem.
    Smacznego!
    Szybko, smacznie, pomidorowo 🙂

  5. small City life 20 października, 2015 at 17:30 Odpowiedz

    Jesień bywa zimna, bywa też dżdżysta,
    A więc zróbmy obiad – sprawa oczywista!
    Za oknami burza, spadające liście,
    Pora więc gotować z mężem – oczywiście.
    Żona się położy, w końcu głowa boli,
    Mąż do kuchni wejdzie i ją zadowoli.
    – Może kurczak z rożna? Może ryba w sosie?
    – Wszystko to już jadłam. Wysil się, o losie!
    Fartuch już zakłada, klepie się po głowie…
    – Zupa z dyni? Obciach! – na pewno to powie.
    Zaserwuje żonie przepis ulubiony,
    W końcu żaden sąsiad nie ma takiej żony,
    Przepis bardzo prosty, jak męża myślenie,
    Pomyśleć, że mówił: „Ja się nie ożenię!”.
    A więc zaczynamy, składnik wybieramy:
    Będzie to pomidor – sparzony, obrany,
    A najlepiej wezmę kilka sztuk od razu,
    Do tego prawdziwki, rodzime, od lasu,
    Nastawiamy wodę w garnku Tefal marki,
    Ulubiona marka żony i kochanki,
    Makaron wrzucamy i wszystko solimy,
    Byle nie gotować długo, aż do zimy,
    Niech będzie al dente, wedle tej reklamy,
    Wszystko będzie dobrze, bo przepis od mamy!
    To znaczy teściowej, także w punkt trafiłem,
    Dobrze, że z teściową się nie ożeniłem…
    Siekam więc cebulę, czosnku odrobinę,
    Może się okaże, że żona jest wampirem.
    Czyścimy prawdziwki, kroimy w kawałki,
    Rozpuszczamy masła troszkę, tak ćwierć szklanki,
    Dusimy cebulę razem z czosnkiem w parze,
    Co mi z tego wyjdzie – zaraz się okaże!
    Dodajemy pomidory, grzyby i cytrynę,
    Jak żona spróbuje, to będzie mieć minę!
    Może trochę wina? Dobra, odrobinę,
    Musi jeszcze zostać na bibę z kuzynem,
    Teraz następuje reakcja chemiczna,
    Żona stoi w progu – Boże, jaka śliczna!
    Penne już ląduje z garnka na talerze,
    Żona mi pomaga, o rany, nie wierzę!
    – Chyba jesteś głodna, moja Ty, kochana?
    – To rzecz oczywista, nie jadłam od rana!
    Odcedza makaron, polewa go sosem…
    – Kto tu jest kucharzem? Naszej kuchni bosem?
    – Oczywiście Ty, bo częściej w domu bywasz… –
    Żona patrzy na mnie: – I dlatego zmywasz!

    ;))

  6. Mirka Czubak 20 października, 2015 at 17:49 Odpowiedz

    Nowe garnki moje marzenie. Cóż ja bym w nich ugotowała?? Mając do wyboru takie warzywa jak- „papryka, pomidor, marchew, bakłażan, cebula, dynia” , mój wybór padłby na DYNIĘ i POMIDORY. A dzięki tej dwójce zrobiłabym PIEROGI, moje popisowe jesienne danie.
    Ciasto:
    20 dag mąki pszennej
    20 dag mąki żytniej
    1 szklanka letniej wody
    1 łyżka oleju
    sól- szczypta

    Farsz:
    50 dag dyni
    2 pomidory
    2 duże cebule
    2 ząbki czosnku
    nać pietruszki -pęczek
    sól
    5 łyżek oleju rzepakowego

    Cebulę, czosnek i natkę drobno siekamy .
    Dynię obieramy i oczyszczamy z pestek, miąższ ścieramy na tarce o grubych oczkach(na jarzynkę;))
    Pomidory, obieramy ze skórki i oczyszczamy z miąższu z pestkami, kroimy w kosteczkę.
    Na podgrzanym oleju, szklimy cebulkę i czosnek.Następnie dodajemy dynię i pomidory,solimy, podsmażamy wszystko około 5 minut, po czym dodajemy natkę pietruszki i przesmażamy jeszcze sekundę .
    Odstawiamy do wystygnięcia.(dynia nie powinna się rozciapciać!!)
    W tym czasie zagniatamy z podanych składników, elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy (nie za cienko ;)) wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy pierożki. Gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia. I już ….podajemy wedle uznania, ja uwielbiam z kwaśną śmietaną, posypane natką, albo po prostu podsmażone. Wszystko jedno bo w każdej formie są boskie i świetnie wyglądają
    SMACZNEGO!!