Indyk w ziołach i Purée z selera

DSC_3696 (1280x1024)

Seler nie wszystkim kojarzy się z wykwintnym daniem. Ja nie byłam do niego uprzedzona, bo uwielbiam warzywa, ale korzystałam z niego sporadycznie.

Moja "prywatna gotująca Agata" (o Agacie TU) zrobiła więc w mojej głowie rewolucję i "zakochała mnie" w selerze 😉

DSC_2885 (850x1280)

Poza tym czy wiedzieliście, że to szalenie zdrowe warzywo??

seler

- jest najmniej kalorycznym warzywem

- zawiera 86 wartościowych składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu

- zawiera związki roślinne - flawonoidy, które mają między innymi silne działanie przeciwzapalne i antyutleniające, wzmacnia układ odpornościowy

- seler od wieków jest  uważany jako skuteczny  środek uspokajający

- obniża ciśnienie tętnicze

- oczyszcza organizm z toksyn

- ułatwia trawienie

- pobudza przemianę materii

- poprawia pracę nerek i serca

- pomaga trawić tłuszcze (moja siostra to nazywa efektem ujemnych kalorii - nie dość, że seler jest mało kaloryczny, to jeszcze pomaga spalać tłuszcz w efekcie działa więc w pewnym sensie  odchudzająco).

- seler jest uważany jako naturalny afrodyzjak

Przechodząc do sedna purée z selera zrobiło na mnie ogromne wrażenie i było absolutnie przepyszne.

Do tego Agata przygotowała pysznego pieczonego indyka w ziołach.

Ogromnie polecam Wam ten przepis.

A jeśli macie ochotę na więcej pyszności, zajrzyjcie do naszej zakładki

cos pysznego

http://fashionable.com.pl/category/cos-pysznego/

DSC_2889 (1280x850)

składniki

Purée z selera:

-2 większe selery
-2 średnie ziemniaki
-pół kostki masła
-sól

- oliwa z oliwek

DSC_2880 (1280x850)

Indyk w ziołach:

-pierś z indyka
-bazylia
-majeranek
-zioła prowansalskie
-sól
-pieprz
-oliwa z oliwek
-1/4 kostki masła

DSC_2892 (1280x850)

puree z selera

Purée z selera:

Umyte i obrane ziemniaki pokroić w niedużą kostkę. Na oliwie rozpuścić połowę masła z przepisu i podsmażyć surowe ziemniaki razem z selerem. Po przesmażeniu całość przełożyć do garnka zalać wodą tak by nie zakrywało warzyw

Gotować do miękkości, zblendować, ewentualnie  doprawić solą.


Indyk w ziołach:

Przygotować pierś z indyka.
Pierś położyć w misce dodać zioła,  pieprz i sól zalać oliwią i dodać masło wszystko to w indyka wcierać.

Jeśli chcemy, żeby mięso było bardziej aromatyczne to warto zostawić je na jakiś czas, aby bardziej "przeszło" aromatem przypraw [ wtedy sól dodajemy dopiero przed pieczeniem].

Zawijamy zwięźle w folię aluminiową błyszczącą stroną do środka.

Pieczemy początkowo w 220 stopniach przez 20 minut, a później  zmniejszany temperaturę do 180 stopni. Pieczemy około 1-1,5 w zależności od wielkości, sprawdzamy przebijając wykałaczką czy jest miękki. 

DSC_3680 (1280x1025) DSC_3684 (1280x850) DSC_3685 (1280x850) DSC_3446 (1280x850) DSC_3735 (1280x850) DSC_3695 (1280x850) DSC_3724 (1280x850) DSC_3702 (1280x850) DSC_3731 (1280x850)

puree z selera2

DSC_3690 (1280x839)

Ona: Ja wszystkie, tylko nie we wszystkich zestawieniach:)

On: Ja chyba też:)

27 comments

  1. Kasia 9 marca, 2015 at 22:31 Odpowiedz

    Ja seler też raczej bardzo sporadycznie używam, choć w surówce, w dodatku do flaków bardzo lubię; ostatnio zastanawiałam się nad zrobieniem królujących na blogach frytek z selera. To Wasze danie wygląda wprost wykwintnie! Kuszące 🙂

  2. sept 10 marca, 2015 at 09:40 Odpowiedz

    kurcze jakoś ten seler mnie nie przekonuje:) ma bardzo specyficzny smak i nie przepadam za nim ale może pokuszę się i spróbuję zrobić:) chociaż te pół kostki masła mnie przeraża:P

    • fashionable 10 marca, 2015 at 09:46 Odpowiedz

      No serio mnie też nie przekonywał. Jak Aga mi powiedziała puree z selera to ja na to: Aga ja jestem głodna, możesz eksperymentować kiedy indziej?;) Ale zorbiła i dawno żaden smak mnie tak nie zaskoczył! Jest taki przyjemny, subtelny z lekko mocną nutą smakową w tle. Jak czytałam przepis to też mnie to przeraziło, ale miałyśmny bardzo duże selery muszę przyznać, więc puree było dużo. Myślę, że troszkę można to zminimalizować.

Leave a reply