Jak zrobić czekoladki. Pomysły na prezenty od serca.

DSC_3655 (1280x850)

Na początek zapraszam Was też na poprzedni wpis, w którym kilka słów o naszym udziale w Blog Roku i trochę  o samym blogowaniu:

http://fashionable.com.pl/2015/02/03/blog-2014-czas-start/

Na słowa czekolada, wielu ludziom aż błyszczą oczy.

Niestety nie mnie. Nigdy nie byłam specjalnie jej fanką, a już na pewno nigdy "nie wciągnęła" mnie tabliczka czekolady. Nawet ulubioną mogę jeść przez ponad  tydzień - jakieś 1-2 kostki dziennie - tyle mi w zupełności wystarcza. Czasem nie sięgam po nią tygodniami.

Gdyby przestała istnieć może nawet bym o niej zapomniała.

Uwielbiam za to jej widok. Uwielbiam partrzeć na te wszystkie "czekoladowe" sklepiki.

Jednak ostatnio zaauważyłam, że coś odrobinkę się u mnie zmienia.

W Mediolanie  zachwyciłam się Cioccolat Italiani (pisałam o tym tu:

http://fashionable.com.pl/2015/01/08/zorganizowac-wyjazd-mediolanu-czesc-3-moda-mediolanie/ )

Niewielki lokal w którym sztabki czekolady leżą za szklaną gablotą od ziemi aż po sufit. A na wystawie w specjalnej konstrukcji przepływa czekolada. W kolejce można bussinessman-ów, policjantów, dzieci, młodzież i osoby starsze - wszyscy pragną jednego - dawki czekolady!

Nawet ja wypiłam chyba pół kubka gęstej gorącej czekolady.

I kiedy ostatnio przyjechała do mnie moja siostra  Agata na wspólne kilkudniowe gotowanie i zaproponowała czekoladki, zachęcona mediolańskim wspomnieniem,  musiałam się zgodzić.

I powiem Wam, że to była mega frajda patrzeć jaka to precyzyjna robota, taka "manufaktura słodyczy" Agaty:)

DSC_3579 (1280x850)

Nie robiłyśmy same "czekolady", a jedynie czekoladki na bazie pomysłów Agaty. Samo to komponowanie smaków to była ogormna przyjemność.

A ja chętnie próbowałam i powiem Wam, że to wspaniały pomysł na taki trochę osobisty prezent, podarunek "handmade".

Moim zdaniem świetny pomysł na zbliżające się Walentynki (choć osobiście nie obchcodzimy ich jakoś specjalnie szczególnie, ponieważ nie jesteśmy fanami tego typu amerykańskich zwyczajów. O ile Walentynki tolerujemy, to staramy się, żeby były częściej niż raz w roku, ale już  np. Haloween dla nas nie istenieje).
To także stylowy prezent, dla mamy, siostry, sąsiadki. Czekoladki możemy zapakować też pojedyczno i zanieść na przykład koleżankom z pracy, albo mieć w zanadrzu dla miłych gości:)

DSC_3542 (1280x904)

W sumie Agata wykonała ponad 50 czekoladek. Zużyła do tego 6 tabliczek czekolady - 3 gorzkie, 2 mleczne i jedna biała (Agata używała czekolady Wedel, gdyż uważa, że jest najlepsza do "temperowania" ze wzgledu na dużą zawartość kakao).

*Tempering – jeden z elementów procesu produkcji czekolady polegający na kontrolowanej krystalizacji masła kakaowego w celu zapewnienia tabliczce czekolady połysku, gładkiej powierzchni i równomiernej łamliwości. (źróło Wikipedia.pl)
Czekoladę z której będziemy robili praliny, powinniśmy rozpuścić w nie więcej niż 50 stopniach (tym samym nie możemy dopuścić do wrzenia).

Do swoich czekoladek możecie dodać co tylko chcecie. A oto propozycje Agaty:

Jak zrobić czekoladki 

przepisy na czekoladki

Agata pisze: Temperowałam Czekoladę tym prostszym sposobem roztopiłam 2/3 czekolady w temperaturze około 50 stopni. Do roztopionej czekolady dodałam resztę 1/3 drobno posiekanej czekolady. Tym sposobem ochładzamy naszą czekoladę. Jeżeli czekolada zacznie nam zastygać to podgrzewamy ją delikatnie.
Temperowanie czekolady sprawia, że ładnie się łamie, błyszczy się i dobrze nadaje się do robienia właśnie czekoladek, dekoracji itp.

blog modowy uroda lifestyle jak zrobić czekoladki 3

DSC_2690 (1280x838) DSC_2684 (1280x850) DSC_3745 (1280x850)

jeden

blog modowy uroda lifestyle jak zrobić czekoladki
-gorzka czekolada
- 50g śmietanki 30%
- wiórki kokosowe
- mleczna czekolada do obtoczenia

DSC_2713 (1280x850)

blog modowy uroda lifestyle jak zrobić czekoladki 2
Śmietankę doprowadzić do wrzenia w rondelku, zdjąć  i dodać posiekaną gorzką czekoladę, mieszać do rozpuszczenia, ubić w robocie wstawić do lodówki do wystygnięcia i ponownie ubić w robocie. Wycisnąć rękawem na papier lub włożyć masę w foremki silikonowe i następnie na około 10 minut do zamrażarki. Wyjąć delikatnie z foremek, zamoczyć w rozpuszczonej czekoladzie  (ja robiłam to widelcem do czekoladek) i delikatnie obtoczyć w wiórkach kokosowych, zostawić w zamrażarce do zastygnięcia.

DSC_3534 (1280x850)

dwa

blog modowy uroda lifestyle jak zrobić czekoladki
-gorzka czekolada
- 100g śmietanki 30%
- wiórki kokosowe lub advocat
- mleczna czekolada

DSC_2689 (1280x850)

blog modowy uroda lifestyle jak zrobić czekoladki 2
Śmietankę doprowadzić do wrzenia w rondelku, zdjąć z kuchenki i dodać posiekaną gorzką czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia, dodać wiórki. kokosowe lub advocat ubić w robocie wstawić do lodówki do wystygnięcia i ponownie ubić w robocie.
Ścianki silikonowych foremek obtoczyć czekoladą (z pomocą wykałaczki) i wstawić do zamrażarki do zasygnięcia. Gdy ścianki juz zastygną przełożyć masę do środkai uzupenić nadzieniem prawie do brzegu (zpstawić trochę miejsca na kolejny składnik). Znów włożyć do zamrażarki   na kilka  minu,  po czym wyrównać do końca foremki biała lub inną czekoladą.

DSC_3580 (1280x850)

trzy

Trzeci pomysł na bazie punktu 1.

blog modowy uroda lifestyle jak zrobić czekoladki
-biała czekolada
-mleczna czekolada
-kokos/orzechy laskowe

DSC_2682 (1280x850)

blog modowy uroda lifestyle jak zrobić czekoladki 2
Temperować białą  czekoladę i wysmarować nią ścianki silikonowych foremek. Mleczną rozpuścić ze śmietanką, dodać kokos lub posiekane orzechy laskowe. Ubić w robocie i wstawić do lodówki do wystygniecia, ubić ponownie nałożyć do foremek, ale zostawić trochę miejsca i wstawić na parę minut do zamrażarki.  Wyjąć i wypełnić foremkę do końca rozpuszczoną mleczna czekoladą  lub białą. 

Wstawić do zamrażarki do zastygnięcia.

DSC_3522 (1280x850)

cztery

blog modowy uroda lifestyle jak zrobić czekoladki
- gorzka lub mleczna czekolada (przygotowana jak wyżej)
-50 g białej czekolady
-około 3 kieliszki advocatu

DSC_3740 (1280x850)

blog modowy uroda lifestyle jak zrobić czekoladki 2
Temperowaną czekoladą wysmarować ścianki (tak jak w przepisie powyżej).  Advocat zagotować, zestawić z ognia i dodać drobno posiekaną białą czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Jeśli czekolada nie rozpuścił się, delikatnie podgrzać i  wlać do silikonek już  posmarowanych i nie do końca zastygniętych. Odstawić do zamrażarki  do wystygnięcia i wyjąć.  Wyrównać foremki  rozpuszczoną  czekoladą i  odstawić do całkowitego zastygnięcia czekolady.

DSC_3538 (1280x850)

piec

Przepis na najprostsze czekoladki

blog modowy uroda lifestyle jak zrobić czekoladki
-czekolada
- oczechy cale laskowe lub wiórki kokosowe

DSC_2711 (1280x904)

blog modowy uroda lifestyle jak zrobić czekoladki 2
Temerowana czekoladą wypełnić foremki i  po lekkim zastygnięciu  włożyć  orzechy i  wyrównać szpatulką.

Do temperowanej czekolady możemy także  dodać wiórki i wlać do foremek. Wyrównać.

DSC_3603 (1280x850)

Jeśli macie jakieś pytania oczywiście piszcie w komentarzach!

Ja zajęłam się stylizacją czekoladek:)
 I przedstawiam Wam różne formy podania. Możemy do tego wykorzystać rozmaite tacki, podstawki, słoiki, celofan, czy nawet eleganckie pudełka po kosemtykach. Liczy się wyobraźnia:)

DSC_3556 (2) (1280x850) DSC_3551 (1280x850) DSC_3543 (1280x850) DSC_3577 (1280x850)DSC_3595 (1280x850) DSC_3580 (1280x850) DSC_3573 (1280x850) DSC_3625 (1280x850) DSC_3623 (905x1280) DSC_3642 (850x1280) DSC_3647 (850x1280) DSC_3636 (1280x850) DSC_3753 (1280x834) DSC_3754 (1280x850) (2) DSC_3758 (1280x850) DSC_3755 (1280x850) DSC_3772 (1280x850) DSC_3793 (1280x850) DSC_3809 (850x1280) DSC_3816 (850x1280) DSC_3821 (850x1280) DSC_3832 (850x1280) DSC_3829 (850x1280) DSC_3836 (850x1280) DSC_3837 (850x1280) DSC_3840 (1280x850)

Słodkiego dnia!:)

Więcej naszych przepisów znajdziecie tu:

http://fashionable.com.pl/category/cos-pysznego/

Ona: Muszę przyznać, że takie czekoladki zrobiły na mnie wrażenie.

On: Zdecydowanie kawał dobrej roboty!

44 comments

    • fashionable 5 lutego, 2015 at 14:03 Odpowiedz

      Cieszę się w takim razie, że więcej osób ma takie zdanie jak ja. Walentynki powinny być cały rok, albo przynajmniej raz w miesiącu w takiej większej okazałości!:)

  1. Paula 5 lutego, 2015 at 16:29 Odpowiedz

    Rewelacyjny pomysł 🙂 to już wiem co zrobię dla mojego czekolado-maniaka jak wróci z poligonu:) ale pięknie to wygląda napatrzeć się nie mogłam na zdjęcia 🙂 zgadzam się, kawał dobrej roboty laski 🙂

  2. Karolina 5 lutego, 2015 at 18:59 Odpowiedz

    Przepiękny, bardzo wysmakowany wpis!:)
    Cudownie wykonane, sama bardzo ucieszyłabym się na taki własnoręczny prezent. czy myślisz, że forma silikonowa do wody też by się sprawdziła?

  3. Magda 6 lutego, 2015 at 08:46 Odpowiedz

    Kocham czekoladę, a Wasze czekoladki Dziewczyny kuszą wyglądem;) i te podkreślające estetykę opakowania mmmmmmm pięknie. Wspaniały pomysł na prezent, stąd moje pytanie gdzie dostanę podstawkę serduszko? Pozdrawiam od zawsze Was czytająca Magda. Ps. już dawno nie wstawiałam swojego komentarza, ale oglądam Was i kibicuję;)

    • fashionable 6 lutego, 2015 at 11:19 Odpowiedz

      Oooo super, że jesteś z nami! Bardzo się cieszę, że się odezwałaś. Serduszka kupiłyśmy w Pepco. Są drewniane i były na wyprzedaży. 3 wymiary. Te małe za… 4,99!
      Bardzo Ci dziękuję za wsparcie!

  4. ProSpeed 6 lutego, 2015 at 14:25 Odpowiedz

    Samo zdjęcie zachęciło do zatrzymaniu się nad postem. Czekoladki są pyszne, ale w porównaniu z resztą słodyczy drogie, więc przepis się przyda.

  5. Eveline 6 lutego, 2015 at 15:55 Odpowiedz

    Czekoladki wyglądają obłędnie! Jestem strasznym łasuchem i trochę zazdroszczę Ci umiejętności dozowania czekolady w małych ilościach. Ja zjadam tabliczkę czekolady „na raz” i dalej mi mało;)
    Na pewno sama zrobię takie pralinki:)

    • fashionable 6 lutego, 2015 at 22:25 Odpowiedz

      Mam tak nie tylko w stosunku do czekolady. Kiedyś nauczyłam się, żeby się nie przejadać. Znajomi się śmieją, że potrafię na talerzu zostawić kawałeczek kanapki, ale jak czuję, że nie mam ochoty to zostawiam. Nie potrafię się zmuszać do jedzenia. Z drugiej strony się nie ograniczam i z kolei jak mam na coś ochotę to jem:)

  6. Fashion-white 6 lutego, 2015 at 15:56 Odpowiedz

    Przepięknie to wygląda! Sam widok zachęca 🙂 Sama bym się ucieszyła gdybym dostała taki własnoręcznie zrobiony, słodki prezent!
    Ps: bardzo dziękuję za Wasz komentarz. Śledzę Was od bardzo dawna dlatego tym bardziej jest mi niezmiernie miło, że do mnie zajrzeliscie 🙂

  7. Aldona 6 lutego, 2015 at 19:12 Odpowiedz

    Też nie przepadam za czekoladą ale na widok tych czekoladek moje kubki smakowe zwariowały,prawie poczułam ich smak.Masz super zdolną siostrę.Zazdroszczę 🙂

  8. Zdrowe Odżywianie 13 marca, 2015 at 09:06 Odpowiedz

    Gratuluję! Różnorodność kształtów i kolorów zachwyca 🙂
    Ja robię czekoladki troszkę inaczej. Wykorzystuję tłuszcz palmowy (bardzo zdrowy), mieszankę kakowo karobową i cukier palmowy (niski indeks glikemiczny)

Leave a reply