Łosoś w porach

Kolejny prosty łososiowy przepis. Inspiracji zaczerpnęłam z Tawerny Dominikańskiej w Gdańsku, którą rewolucjonizowała pani Magda Gessler.

Składniki:

* filety łososia

* pory

* śmietana (ja użyłam 12%)

* oliwa z oliwek

* masło

* limonka

* sól, pieprz

* marynata to ryb

Jak to zrobić:

1. Filety łososia należy uwolnić ze skóry. Pokroić i włożyć do żaroodpornego naczynia. Dodajemy sól, pieprz (najlepiej świeżo mielony) i polewamy oliwą z oliwek. Dodałam odrobinę marynaty do ryb. Delikatnie skrapiamy sokiem z limonki. Zawijamy folią i wkładamy do piekarnika na 15-20 minut.

2. Pora kroimy w paski i dusimy na patelni na masełku, aż stanie się miękki. Przyprawiamy pieprzem i solą. Dodajemy śmietanę.

3. Wyjmujemy łososia, pozbywamy się folii aluminiowej i zalewamy go sosem porowym. Wkładamy do piekarnika na kilka minut i gotowe:)

Smacznego:)

On: Najlepszy łosoś jakiego jadłem:)

Ona: Mam nadzieję, że moim gościom rzeczywiście smakowało:)

48 comments

  1. sept 25 czerwca, 2012 at 21:06 Odpowiedz

    mmm, pewnie pychota:) muszę wypróbować przepis:) a tak sobie dzisiaj pomyślałam, że dawno przepisu u was nie było a tu proszę wchodzę i przepis i to jeszcze jaki:)

    • fashionable 26 czerwca, 2012 at 08:24 Odpowiedz

      Sprawdziłam w encyklopedii i przy okazji nauczyłam się nowego słowa, ogólnie występują na półkuli północnej, ale są introdukowane, czyli wprowadzane między innymi w okolice Australii.

  2. Vejjs. 26 czerwca, 2012 at 06:19 Odpowiedz

    Moim zdaniem płyny dwufazowe są najlepsze, testowałam już różnego rodzaju mleczka do demakijażu, płyny micelarne i dla mnie najlepsza jest właśnie dwufazówka ale koniecznie z Delii ♥

    • fashionable 26 czerwca, 2012 at 10:37 Odpowiedz

      Mój mąż właśnie też głownie łososia i pstrąga, za innymi rybami nie przepada, (chyba, że wędzonymi) i koniecznie musi być pieczona:)

  3. kinga 26 czerwca, 2012 at 10:24 Odpowiedz

    obserwuję Twój, a raczej Wasz:) blog od dawna, ale wówczas jako anonim. Uwielbiam Twoje stylizacje i przepisy, ale najbardziej rady dot. ślubu, gdyż właśnie się do niego przygotowuje. Dzięki Tobie wiem, że chce mieć taki bukiet jak Ty i włosy :)
    P.S. Zapraszam do wspólnego obserwowania, łatwiej będzie Nam się znaleźć
    Miłego dnia

  4. mintelegance.blogspot.com 26 czerwca, 2012 at 12:27 Odpowiedz

    wygląda smakowicie:)
    ja ostatnio zajadam się makaronem z łososiem, przepis prosty jak budowa cepa, a niesamowicie smaczny.

  5. Peaches 26 czerwca, 2012 at 12:44 Odpowiedz

    ososia uwielbiam w każdej postaci, mogłabym go jeść codziennie. W zestawieniu z porami jeszcze go nie jadłam. Potrawa wygląda znakomicie, w najbliższym czasie pewnie wypróbuję ten przepis.

Leave a reply