Łosoś w roli głównej – obiad dwudaniowy

Te dwa dania świetnie sprawdzą się we wiosennym menu, można je dość szybko i łatwo przygotować, a pierwsze danie, robi się równolegle z drugim. KREM ZIEMNIACZANY Z PIECZONYM ŁOSOSIEM I KOPERKIEM z pamiętnej miesięcznicowej kolacji:

http://www.fashionable.com.pl/2012/05/13/moja-stylizacja-jasna-sukienka/

z której pierwszy przepis już Wam podałam:

http://www.fashionable.com.pl/2012/05/15/kokardki-w-warzywnych-nutach-smakowych-uwienczone-lososiem/

Drugie danie -PIECZONY ŁOSOŚ Z PEŁNOZIARNISTYM  RYŻEM I PUREE Z MARCHEWKI -  samo mi się nasunęło:) Smaczne, proste i zarazem efektowne, polecamy spróbować:)

Składniki:

* łosoś - filet

* ziemniaki

* marchew

* seler

* por

* cebula

* korzeń pietruszki

* koperek

* ryż

* odrobina rukoli, pomidory koktajlowe, cytryna

* kostki rosołowe

* sól, pieprz, marynata do ryb

* oliwa z oliwek

Jak to zrobić:

1. Przygotowujemy warzywa na bulion (warto je trochę pokroić, żeby szybciej się ugotowały), sporą ilość ziemniaków i wrzucamy do garnka z wodą. Dodajemy kostki bulionowe (nie stosuję mięsa), pieprz i sól.

2. W międzyczasie obieramy filet z łososia ze skóry. Naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową. Polewamy oliwą z oliwek Do oliwy z oliwek zmieliłam trochę pieprzu i dodałam sól. Łososia posypujemy dodatkowo marynatą do ryb i kładziemy na wierzch odrobinę masła, żeby łosoś nie był zbyt suchy. Zawijamy w folię i wkładamy do piekarnika.

3.  Z ugotowanych warzyw do osobnego garnka wyjmujemy marchewkę, odrobinę ziemniaków. Mielimy blenderem na puree marchewkowe.  Dzięki temu, że marchewka gotowała się w bulionie, nie trzeba jej już przyprawiać.

4. Resztę warzyw w roli głównej z ziemniakami wraz z bulionem również mielimy blenderem na kremową masę.

5. Wyjmujemy upieczonego łososia i oddzielamy mniejszą  porcję do kremu ziemniaczanego. Kroimy go i wrzucamy już do talerza z kremem (nie gotujemy!). Posypujemy koperkiem.

6. Pozostałego łososia porcjujemy, dodajemy porcję ryżu, puree z marchewki oraz odrobinę rukoli z pomidorem koktajlowym i cytryną do łososia (wedle uznania).
Smacznego!

Ona: Ale bym to znowu zjadła...

On: Było przepyszne!

34 comments

    • fashionable 22 maja, 2012 at 22:01 Odpowiedz

      Tani nie jest, ale jak przeliczę ile kosztuje, kiedy go przyrządzam w domu, a ile w restauracji to nie jest źle:) Z resztą my nie wydajemy dużo na jedzenie, bo jadamy dużo warzyw, rzadko jemy kolację. Poza tym warto jeść ryby! A łososia ostatnio kupiłam w Biedronce filet chyba 35 zł/kg!

  1. Panna Karina 23 maja, 2012 at 00:25 Odpowiedz

    Rzadki jest owszem, ale mi się rewelacyjnie rozprowadzał :) Dobrze, że do niż wrzucają dwie kuleczki rozbijające lakier, bo w normalnych tego nie mam. A to ile trzymają, to się okaże, dam znać ;)

  2. Amanda 23 maja, 2012 at 13:12 Odpowiedz

    Faktycznie wygląda na nietrudne do przyrządzenia skoro dwa dania mozna jednoczesnie gotowac :) Może przekonam się do łososia? Mój K byłby zachwycony ^^

Leave a reply